21.2 C
Budapest
2023. június. 1. csütörtök

Minden idők egyik legnépszerűbb műsora volt a Delta.. A nézők tudósnak hitték Kudlik Júliát.. – 5 dolog, amit biztos nem tudtál a műsorról..

Dátum:

Megosztás:

A tévézés hőskorának legkedveltebb műsora volt a tudományos érdekességeket felsorakoztató Delta, ami idén 57 éve indult.

Juhász Árpád 1986-tól felügyelte a műsort /Fotó: RAS

Juhász Árpád 1986-tól felügyelte a műsort /Fotó: RAS

Bár csak egy csatorna volt, a rendszeresen jelentkező összeállítás kiemelkedő, 40-50 százalékos nézettséget hozott, volt olyan adás, ami több mint 5 millió nézőt szegezett a képernyő elé, és nem meglepő módon leginkább a fiatalabb korosztály rajongott ezekért a jól megkomponált filmes összeállításokért – így emlékszik a Magyar Televízió legrégebbi ismeretterjesztő műsorára Juhász Árpád (85) geológus, aki mint a tévé természettudományos szerkesztőségének vezetője 1986-tól vette át a műsor felügyeletét.

– Jót tettek a népszerűségnek azok a Delta Közönségtalálkozók is, amelyeket a TIT egyik vezetőjeként szerveztem országszerte. Ilyenkor Várhelyi Tamás(+78) főszerkesztő és Kudlik Júlia(75) műsorvezető társaságában vártuk a kérdéseket. Ezeket az érdeklődök rendre az adás házigazdájának, Julinak címezték, mert azt hitték, hogy ő a tudós szakember. Kedves epizódként maradt meg aztán mindenkiben, ahogy Juli rövid szabódás után a tudományos kérdések megválaszolását átpasszolta nekem vagy valamelyik vendég tudósnak – idézte vissza egy rendszeresen előforduló közjátékot a geológus. Érdekesség, hogy az első adást 1964. január 31-én sugározták, amely a „nyugati világ” tudományos eredményeit, újdonságait ismertette.

Kudlik Júlia neve összeforrt a Deltával, három évtizeden át vezette a műsort /Fotó: Fortepan Rádió és Televízió ÚjságKudlik Júlia neve összeforrt a Deltával, három évtizeden át vezette a műsort /Fotó: Fortepan Rádió és Televízió Újság

Mindenki ezt olvassa most!

– A szovjet tudományos anyagokat ingyen kaptuk, a nyugatiakért fizetni kellett, így egy ideig túltengtek a szovjet bejátszások, ám a műsor szerkesztői hamar megkeresték a kiskapukat és a Japán Alapítványon keresztül szinte fillérekért hozzájuthattunk a legfrissebb technikai érdekességekhez is, így kielégíthettük a nézők tudásvágyát – emelte a legendás és zseniális szerkesztő, Várhelyi Tamás érdemeit a műsorban a 70-es évektől kezdve külsősként bedolgozó tudós.

– Az volt a törekvésem, hogy a technikai fejlődéssel egyidejűleg minél több magyar anyag kerüljön a műsorba, és ezt az innovációt sikerült is megvalósítanom, ebben az akkori tudományos élet felsővezetői sokat segítettek.

Öt dolog, amit biztosan nem tudott a Deltáról

  1. Főcímzene: két holland mérnök, a zenei úttörőknek számító Tom Dissevelt és Dick Raaljmakers műve, akik mindketten a Philips kutatási laborjában dolgoztak, és már jóval a szintetizátorok megjelenése előtt elektronikus zenét csináltak.
  2. A műsor címe: a Magyar Televízió vezetősége kezdetben Tudományos figyelő címmel szeretett volna új ismeretterjesztő műsort indítani, de az első szerkesztő, Szuhay-Havas Ervin keresztülverte saját címötletét, a Deltát. Az ötlet alapja az volt, hogy tudományos magazin az MTV negyedik ismeretterjesztő műsora és a görög ábécében a negyedik betű a delta.
  3. Műsorvezetők: a legelső műsorvezetők Kovács P. József és Poór Klára voltak. 1964 és 1965 között Lénárd Judit volt a Delta házigazdája, aki maga olvasta fel a bejátszások alá a szöveget. 1965-től 1996-ig és egy rövid ideig 2001-ben pedig már végig Kludlik Júlia vezette a műsort.
  4. Színes adás: annyira kiemelt szerepe volt az adásnak, hogy 1975-ben, az első műsorok között lett színes, 1969-ben pedig új intrót kapott, de a régi főcímzene megmaradt.
  5. Saját újság: a hetvenes évek elejétől a KISZ kiadásában a műsor főbb híreiből saját nyomtatott magazin is készült, ami a tévéműsorhoz hasonló arculattal, azonos logóval, többnyelvű tartalomjegyzékkel és kis összefoglalókkal jelent meg.
A legendás főcímzenét két holland mérnök szerezteA legendás főcímzenét két holland mérnök szerezte

blikk

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Világsztár hegedűművész Budapesten péntek este

Egy varázslatos nyitókoncert, Dohnányi Ernő Ünnepi nyitánya, melyet anno Budapest 50. évfordulójára írt, Daniel Lozakovich világsztár hegedűművész a...

Összefüggést találtak az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő betegség és a méhnyakrák között

Összefüggést mutattak ki az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő betegség és a méhnyakrák kialakulása között a Semmelweis Egyetem...

Összeverekedtek a Roma- és Sevilla-szurkolók Zuglóban, több ember kórházban

Hét lengyel férfit állítottak elő a rendőrök azután, hogy két foci szurkolótábor egymásnak esett Zuglóban. Többen meg is sérültek....