23.9 C
Budapest
2022. május. 19. csütörtök

Minden idők egyik legnépszerűbb műsora volt a Delta.. A nézők tudósnak hitték Kudlik Júliát.. – 5 dolog, amit biztos nem tudtál a műsorról..

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

A tévézés hőskorának legkedveltebb műsora volt a tudományos érdekességeket felsorakoztató Delta, ami idén 57 éve indult.

Juhász Árpád 1986-tól felügyelte a műsort /Fotó: RAS

Juhász Árpád 1986-tól felügyelte a műsort /Fotó: RAS

Bár csak egy csatorna volt, a rendszeresen jelentkező összeállítás kiemelkedő, 40-50 százalékos nézettséget hozott, volt olyan adás, ami több mint 5 millió nézőt szegezett a képernyő elé, és nem meglepő módon leginkább a fiatalabb korosztály rajongott ezekért a jól megkomponált filmes összeállításokért – így emlékszik a Magyar Televízió legrégebbi ismeretterjesztő műsorára Juhász Árpád (85) geológus, aki mint a tévé természettudományos szerkesztőségének vezetője 1986-tól vette át a műsor felügyeletét.

– Jót tettek a népszerűségnek azok a Delta Közönségtalálkozók is, amelyeket a TIT egyik vezetőjeként szerveztem országszerte. Ilyenkor Várhelyi Tamás(+78) főszerkesztő és Kudlik Júlia(75) műsorvezető társaságában vártuk a kérdéseket. Ezeket az érdeklődök rendre az adás házigazdájának, Julinak címezték, mert azt hitték, hogy ő a tudós szakember. Kedves epizódként maradt meg aztán mindenkiben, ahogy Juli rövid szabódás után a tudományos kérdések megválaszolását átpasszolta nekem vagy valamelyik vendég tudósnak – idézte vissza egy rendszeresen előforduló közjátékot a geológus. Érdekesség, hogy az első adást 1964. január 31-én sugározták, amely a “nyugati világ” tudományos eredményeit, újdonságait ismertette.

Kudlik Júlia neve összeforrt a Deltával, három évtizeden át vezette a műsort /Fotó: Fortepan Rádió és Televízió ÚjságKudlik Júlia neve összeforrt a Deltával, három évtizeden át vezette a műsort /Fotó: Fortepan Rádió és Televízió Újság

Mindenki ezt olvassa most!

– A szovjet tudományos anyagokat ingyen kaptuk, a nyugatiakért fizetni kellett, így egy ideig túltengtek a szovjet bejátszások, ám a műsor szerkesztői hamar megkeresték a kiskapukat és a Japán Alapítványon keresztül szinte fillérekért hozzájuthattunk a legfrissebb technikai érdekességekhez is, így kielégíthettük a nézők tudásvágyát – emelte a legendás és zseniális szerkesztő, Várhelyi Tamás érdemeit a műsorban a 70-es évektől kezdve külsősként bedolgozó tudós.

– Az volt a törekvésem, hogy a technikai fejlődéssel egyidejűleg minél több magyar anyag kerüljön a műsorba, és ezt az innovációt sikerült is megvalósítanom, ebben az akkori tudományos élet felsővezetői sokat segítettek.

Öt dolog, amit biztosan nem tudott a Deltáról

  1. Főcímzene: két holland mérnök, a zenei úttörőknek számító Tom Dissevelt és Dick Raaljmakers műve, akik mindketten a Philips kutatási laborjában dolgoztak, és már jóval a szintetizátorok megjelenése előtt elektronikus zenét csináltak.
  2. A műsor címe: a Magyar Televízió vezetősége kezdetben Tudományos figyelő címmel szeretett volna új ismeretterjesztő műsort indítani, de az első szerkesztő, Szuhay-Havas Ervin keresztülverte saját címötletét, a Deltát. Az ötlet alapja az volt, hogy tudományos magazin az MTV negyedik ismeretterjesztő műsora és a görög ábécében a negyedik betű a delta.
  3. Műsorvezetők: a legelső műsorvezetők Kovács P. József és Poór Klára voltak. 1964 és 1965 között Lénárd Judit volt a Delta házigazdája, aki maga olvasta fel a bejátszások alá a szöveget. 1965-től 1996-ig és egy rövid ideig 2001-ben pedig már végig Kludlik Júlia vezette a műsort.
  4. Színes adás: annyira kiemelt szerepe volt az adásnak, hogy 1975-ben, az első műsorok között lett színes, 1969-ben pedig új intrót kapott, de a régi főcímzene megmaradt.
  5. Saját újság: a hetvenes évek elejétől a KISZ kiadásában a műsor főbb híreiből saját nyomtatott magazin is készült, ami a tévéműsorhoz hasonló arculattal, azonos logóval, többnyelvű tartalomjegyzékkel és kis összefoglalókkal jelent meg.
A legendás főcímzenét két holland mérnök szerezteA legendás főcímzenét két holland mérnök szerezte

blikk

Hirmagazin.eu

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

weblap4u banner

Kapcsolódó hírek

Egy 14 éves gyermek hőstettet hajtott végre, megmentett egy nála sokkal kisebb gyermeket – megható videó

Egy nagyon bátor kisgyermek hőstette https://www.facebook.com/watch/?v=674628133641585 Facebook Hirmagazin.eu

Élj hosszú életet, nem sok mindent kell tenned érte, de ezt mindenképpen: ..

Minden nap el kell fogyasztanod annyi folyadékot, amennyi elő van írva neked, ez pedig 50 kg testsúlynál 1,5...

Megfejthette a Bermuda-háromszög rejtélyét egy ausztrál tudós

Bár sokan azt hiszik, hogy a hírhedt atlanti-óceáni területen eltűnt járművek természetfeletti események következtében vesztek oda, Karl Kruszelnicki ausztrál...

Németország Leopard tankokat ad ajándékba Csehországnak, hogy Csehország tudjon adni régi fegyvereket Ukrajnának.. – Szólj hozzá!

Csehország 15 Leopard 2A4 típusú harckocsit kap Németországtól, és tárgyalásokat kezdett további 50, a legkorszerűbb Leopard-változathoz tartozó 2A7+...