15 C
Budapest
2024. február. 27. kedd

Milyen betegségeket terjesztenek a kullancsok? Hogyan védekezzünk ellenük?

Dátum:

Megosztás:

Már régóta benne van a köztudatban, hogy a kullancsok különböző súlyosságú betegségeket adhatnak át az embereknek.

Az azonban nem annyira ismert, hogy pontosan milyen betegségekről beszélhetünk a kis vérszívókkal kapcsolatban, és bizonyos esetekben van lehetőség a megelőzésre. Cikkünkben összeszedtük, hogy milyen betegségek alakulhatnak ki kullancscsípés következtében és hogyan védekezhetünk ellenük.

A kullancsok jelenthetik az egyik veszélyforrást, amelyek a kirándulókra leselkedhetnek, fontos tudni azonban, hogy nem csak az erdőben találkozhatunk velük, hanem akár a saját kertünkben, egy városi közparkban vagy füves, fás-bokros strandokon is. Tavasszal, kora nyáron és ősszel fordulnak elő leggyakrabban, de enyhe teleken és hűvös nyarakon is aktívak maradhatnak, ezért mindig érdemes résen lenni.

A közhiedelemmel ellentétben a kullancsok nem a fákról potyognak ránk, hanem nagyrészt a sűrű aljnövényzet felől közelítenek.

Gyakran megtalálják az utat a szabad bőrfelülethez, – jellemzően a vékonyabb bőrréteggel fedett testtájékokat, – ahol szabadon lakmározhatnak.

Mit érdemes tudni a kullancs által terjesztett betegségekről?

Nagy általánosságban elmondható, hogy a bőrünkön felfedezett kullancscsípés nem feltétlen vezet betegséghez, mivel nem mindegyik kullancs hordoz magában kórokozót és csak a fertőzött kullancsok csípése okozhat problémát. A korábbi hazai felmérések alapján a kullancsencephalitist, vagyis a vírusos agyvelőgyulladást a kullancsok 0,05%-a hordozza, Lyme-kór pedig az európai jelentések alapján nagyjából a kullancsok 12%-ában fordul elő. Az előfordulási gyakoriság függ a gyűjtési helytől, a vizsgálati módszertől és a kullancsok fejlődési stádiumától.

Ki kell hangsúlyoznunk, hogy a betegségeket nem maga a kullancs okozza, hanem a bennük elő baktériumok, egysejtűek és vírusok, amelyek a vérszívással jutnak be a szervezetbe.

A csípés során a kullancs egyfajta érzéstelenítőt juttat a szervezetbe, ami miatt az teljesen észrevétlen tud maradni. Amennyiben a kullancs számára kedvezőek a feltételek egy bőrfelületen, rögzíti magát a pozíciójában és akár napokon át is táplálkozhat. Majd, amikor már eléggé megszívta magát elengedi „áldozatát” és elbújik az aljnövényzetben.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

Ritka az az eset, hogy egy ember ilyen hosszú ideig ne venné észre magán a kullancsot, hiszen táplálkozás közben mérete a többszörösére is megnőhet. Ha még a vérszívás előtt vagy annak kezdeti szakaszában észleljük és eltávolítjuk a kullancsot, kisebb az esélye a fertőzésnek. Ehhez azonban szakszerű eltávolításra van szükség, hiszen, ha a levétel közben esetleg összenyomjuk a kullancs potrohát, az fertőző kórokozókat öklendezhet a sebbe.

Amennyiben a csípés után szokatlan tünetek jelentkeznek, akkor mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni.

A kullancsok által elkapható legfontosabb betegségek hazánkban, az FSME-vírus* okozta kullancsencephalitis (agyvelőgyulladás) és a Lyme-kór. Ezeknél sokkal ritkább, szintén kullancsok által terjesztett betegség például a babéziózis és a tularémia.

Az FSME-vírussal való fertőzöttség során előfordul, hogy a betegség tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel átvészelhető, de súlyos esetekben egy magas lázzal, nyakmerevséggel és egy általános zavartsággal járó állapotot idézhet elő. Amennyiben a súlyosabb, idegrendszert is érintő forma alakul ki, azonnali kórházi ellátásra van szükség, hogy súlyosabb tünetek elkerülhetőek legyenek és a betegek megfelelő támogató terápiát kaphassanak.

A betegség kezdeti fázisban influenzaszerű tünetek lépnek fel, láz, fej- és végtagfájdalom, majd jellemzően egy pár napos tünetmentesség után az esetek egy részében a betegség második fázisa következik, mikor a vírus elszaporodik a központi idegrendszerben és gyulladásos folyamatokat indít el az agyban és a gerincvelőben. Ezek a folyamatok súlyosabb, akár bénulásos tüneteket is okozhatnak. A betegség kezelésére nem létezik vírus elleni terápia, ezért csak tünetileg lehet kezelni. Viszont az FSME-vírus megelőzésében segítségünkre lehetnek a hazánkban is kapható védőoltásokmelyek gyermekek és felnőttek számára is elérhetőek. A védettséget több adagból álló oltássorozattal lehet felépíteni, melyek részleteiről háziorvosánál érdeklődhet.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

A másik legismertebb kullancsok okozta betegség a Lyme-kór. A kórokozót szintén a közönséges kullancs terjeszti. A Lyme-kórt jellemzően a csípés helyén és környékén megjelenő gyűrű alakú ún. vándorló bőrpír jelzi, amit általános ízületi fájdalmak követhetnek, súlyosabb esetben pedig szívkárosodás is kialakulhat. Jelenleg nincs ellene védőoltás, de antibiotikummal kezelhető. Az emberek mellett ez a betegség a kiskedvenceket is megtámadhatja. Kutyusoknál jellemzően hosszan tartó láz és sántikálás jelentkezhet.

A kutyák esetében van még egy súlyos betegség, amit a kullancscsípés következtében kaphatnak el, a babéziózis. A betegséget kezdetét hosszan tartó láz jelzi. Az eb kedvetlen, elesett lesz és idegrendszeri problémák lépnek fel nála. Vizelete sötétebbé válik, akár enyhe fekete beütése is lehet. Az állatot ilyenkor késlekedés nélkül állatorvoshoz kell vinni, mert a betegség jó eséllyel gyógyítható, ha azonban nem kezelik rövid időn belül, súlyos vérszegénységből fakadóan akár halálos lehet.

A hazánkban előforduló kullancsok által terjesztett betegségek között meg kell említeni még a tularémiát, vagy köznevén: nyúlpestist. A betegséget könnyű észrevenni, mert a csípés helyén bőrfekély keletkezik. Ezt követően nyirokcsomó megnagyobbodás és tüdőgyulladás is kialakulhat. A betegség erősen fertőző, ezért bejelentésköteles. Antibiotikummal jól kúrálható, de a kezelés elmulasztásával végzetesek lehetnek a következményei. Többnyire, aki átesett a betegségen védett lesz a továbbiakban.

Mit tehetünk, hogy elkerüljük a kullancscsípést?

Amikor kirándulni indulunk, sok dologra odafigyelünk: legyen elég ivóvíz, ennivaló, táborozás esetén pedig minden, ami a szabadban töltött éjszakához kellhet. A felkészülés során azonban soha ne feledkezzünk meg a kullancsveszélyről sem. A megfelelően zárt ruházat védelmet nyújthat a vérszívó rovarok ellen, valamint a rovarriasztó használata is segíthet.A nap végén érdemes a teljes bőrfelület átnézése, hogy nem tapadt-e ránk valahol egy kullancs.

A kullancs helyes eltávolítása

A kullancsot a lehető leggyorsabban el kell távolítani a bőrről, hiszen minél több időt tölt a kis vérszívó az emberek vagy állatok testén, annál nagyobb a fertőzés lehetősége. A művelet roppant egyszerű, nem kell vele orvoshoz fordulni, azonban, ha valaki úgy érzi, nyugodtan menjen szakemberhez. Létezik speciálisan kialakított kullancs eltávolító csipesz és kanál, amit könnyen beszerezhetünk a gyógyszertárban.1 A helyes levételről számos videó található az Interneten. Figyeljünk rá, hogy a furcsa praktikákat ajánló, esetleg nem a kimondottan erre a célra kifejlesztett csipesszel és kanállal dolgozó, állítólagos „szakemberek” példáját ne kövessük.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

Amikor a kullancs már megszívta magát akár egy centiméterre is megnőhet, ezesetben finom mozdulattal, három újjal megfogva is eltávolítható. Külön ügyelni kell rá, hogy ilyenkor a potroha ne nyomódjon szét, mert akkor a kis vérszívó könnyen visszaöklendezhet valamiféle kórokozót a sebbe. A közhiedelemmel ellentétben nem jelent extra kockázatot, ha a kullancs feje beleszakad a sebbe, ilyenkor ne piszkáljuk, hanem hagyjuk, hogy a bőr természetesen kilökje a maradványokat.

A kullancs eltávolítására használt eszközöket fontos fertőtleníteni, valamint a kezünket alaposan megmosni utána.

Referenciák:

*FSME-vírus: Frühsommer meningoenzephalitis Virus, kullancsencephalitis vírus

1. Nemzeti Népegészségügyi Központ: Tájékoztató a kullancsokról. Elérhető: https://www.nnk.gov.hu/index.php/jarvanyugyi-es-infekciokontroll-foosztaly/141-lakossagi-tajekoztatok/altalanos-tajekoztatok/1078-tajekoztato-a-kullancsokrol Utolsó megtekintés: 2022. 07. 21.

2. Módszertani levél a kullancsok elleni védekezésről. Elérhető:

https://www.nnk.gov.hu/attachments/article/1078/OEK_modszertani_levele_2009.pdf, Utolsó megtekintés: 2022. 07. 21.

3. NNK Módszertani levele a 2022. évi védőoltásokról. Elérhető: https://www.antsz.hu/felso_menu/temaink/jarvany/modszertani_levelek Utolsó megtekintés: 2022. 07. 21.

Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft.

1123 Budapest, Alkotás u. 53. MOM Park, “A” épület

Tel.: 06-1-488-3700, www. pfizer.hu

Lezárás dátuma: 2022. 07.26.

PP-TCV-HUN-0017

OGYÉI engedélyszám: OGYÉI/46893-2/2022

A cikket a Pfizer Kft. támogatta.

blikk

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Túszul ejtettek egy fiatal nőt a VII. kerületben, lövés is dördült, túsztárgyalóval ment ki a TEK

Túszul ejtette a nőismerősét egy kábítószer hatása alatt álló férfi Budapesten, egy VII. kerületi lakásban. A Budapesti Rendőr-főkapitányság...

Elhunyt Roberto Messina, a Bud Spencer és Terence Hill filmjeinek egyik visszatérő mellékszereplője – videó

90 éves korában érte a halál Floridában, Isten nyugosztalja! Videó Hirmagazin.eu

Rövidesen tisztázódhat egy fontos dolog a kegyelmi ügy kapcsán

Hamarosan lezárul a vizsgálat, mely azt hivatott kideríteni, hogyan kerülhetett bele a Kúriai Döntések című folyóiratba a kegyelmi...