9 C
Budapest
2024. február. 29. csütörtök

Milliós bírságok: a kamerás megfigyelések buktatói

Dátum:

Megosztás:

Számos esetben rótt ki adatvédelmi bírságot 2022-ben a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) szabálytalan kamerás megfigyelés miatt.

Cikkünkben összefoglaljuk ezen ügyek legfontosabb tanulságait.

Szabadidős tevékenység helyszínén a megfigyelés jellemzően nem jogszerű

Az egyik ügyben a hatóság azt vizsgálta, hogy a bepanaszolt kávézó, illetve az előtte bérelt közterületen üzemelő terasza kamerás megfigyelése vet-e fel adatvédelmi szempontból aggályokat. A hatóság megállapította, a vendégek elvárhatják, hogy ne figyeljék meg őket nyilvános helyeken, különösen akkor, ha ezeket a helyeket jellemzően szabadidős tevékenységek céljára használják. Ebből eredően ezen megfigyeléseknél jellemzően nem áll fenn a jogos érdek jogalap.

A legfrissebb hírek itt!

Az éjszaka és a rendes munkaidőn kívül üzemelő megfigyelőrendszer azonban kivételt képez, általában indokolt, az adatkezelő vagyonát fenyegető veszélyek elkerülését szolgálja. Ennek alapján az éjszaka és a rendes munkaidőn kívül üzemelő megfigyelőrendszer közterületre irányítva – ha az adatkezelés egyéb körülményei alapján igazolható a szükségesség/jogszerűség – arányos korlátozást valósíthat meg, így a jogos érdek jogalap valóban alkalmazható lehet.

Arra azonban nyomatékosan rámutatott a hatóság, hogy a hangrögzítés éjszaka és a rendes munkaidőn kívül sem tekinthető jogszerű adatkezelési módnak. Azt is  kiemelte, hogy a megfigyelt területre belépéskor figyelmeztető ikont kell elhelyezni (megfigyelés ténye, célja, jogalapja, érintetti jogok), illetve utalni kell arra, hol érhető el a további, részletes tájékoztatás (ez az úgynevezett kétszintű tájékoztatás).

Forrás

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Idén októberben lép életbe a kibartan törvény, amely konkrét szabályozásokat határoz meg..

Az október 18-án hatályba lépő kibertan törvény (NIS2 magyar megfelelője) kiterjeszti az előírások alá eső szolgáltatások körét és jelentősen szélesíti azon nemzetgazdasági...

The New York Times: a CIA 12 titkos kémbázist épített ki Ukrajnában – hanganyag

Titkos kémbázisokat hoztak létre Ukrajnában az orosz határ közelében az amerikai CIA segítségével – ez derült ki egy...