8.5 C
Budapest
2024. március. 2. szombat

Mikor kopogtat a vagyonfelügyelő?

Dátum:

Megosztás:

hirmagazin 2015 06 14 140657
2015. 06. 14.
forrás: M1/Summa

A családi csődvédelem rendszerébe csak önkéntes alapon lehetne belépni, ha valaki nem intézi el magának valamelyik kormányablaknál, az állam nem rendeli el hivatalból a támogatást. Először azokon szeretnének segíteni, akik a legnagyobb bajban vannak, mert felmondott szerződésük van, esetleg már a végrehajtás is fenyegeti őket, de még saját tulajdonú ingatlanukban vannak – hangzott el az M1 Summa című gazdasági magazinjában.
Kevés olyan ember van, aki élete során nem kényszerül arra, hogy kölcsönt vegyen fel. A hitellel önmagában nincs probléma, ha a részletek kiszámíthatóak, és az adós biztos jövedelemmel rendelkezik. A baj akkor kezdődik, amikor a jövedelem már nem képes fedezni a törlesztőket, ezért gyakran újabb kölcsönökért kell folyamodni. Ez egy olyan adósságspirálhoz vezet, ahonnan nehéz a kitörés. A devizahitelek hirtelen és nagymértékű megugrása tovább növelte a bajt és a károsultak számát.

Az utolsó szalmaszál

Rétvári Bence parlamenti államtitkár szerint a magáncsőd intézményének létrehozása azokon segíthet majd, akik nem kerültek teljesen reménytelen helyzetbe, de már nem képesek egyedül megbirkózni anyagi problémáikkal. Ha ők segítség nélkül maradnának, az azt jelentené, hogy életük végéig folyamatosan próbálják fizetni törlesztőjük részleteit, de soha nem érnének a végére, egy adósságspirálba kerülnének, amelyből nincs kitörés – magyarázta az államtitkár az M1 Summa című magazinjában.

Szigorú feltételek

Szigorú feltételeknek kell majd megfelelnie annak, aki igénybe szeretné venni a lehetőséget. A csődvédelembe csak az léphet be, akinek van valamennyi vagyona és rendszeres bevétele. Ez azért fontos, hogy az adósságok lassú kifizetése elindulhasson az adós pénzének megfelelő beosztásával. Fontos feltétel még, hogy az adósnak kamatokkal és járulékokkal együtt legalább kétmillió, legfeljebb hatvanmillió forint tartozása legyen.

Alsó és felső határ

Azért van felső határ, mert az, hogy valaki óriási vagyonokat kockáztatva került nehéz helyzetbe, már nagyságrendekkel túl van a rendes, átlagos gazdálkodás körén, és nyilván nem ez a célközössége ennek a támogatási formának, kitörési lehetőségnek. Minimum limitet pedig azért kellett szabni, mert ennek az eljárásnak is vannak adminisztratív költségei, a cél pedig az, hogy ezek ne legyenek nagyobbak az adható kedvezménynél. A javaslat szerint a családi csődvédelem rendszerébe csak önkéntes alapon lehetne belépni. Ha valaki nem intézi magának valamelyik kormányablaknál, az állam nem rendel ki hivatalból vagyonfelügyelőt.

Ki lehet vagyonfelügyelő?

A vagyonfelügyelőnek már csak végrehajtói feladata van: az adós és a hitelezők közötti egyezség betartásán őrködik, annak híján pedig a bíróság által eldöntött törlesztési terv végrehajtását figyeli. Ehhez háromféle végzettség vagy ismeretanyag kell: jogi, közgazdasági-pénzügyi és valamilyen szociális, hiszen éveken át kell kísérnie egy embert vagy egy teljes családot, hogy az valahogy kikecmereghessen az adósságcsapdából.

Bővülhet a kedvezményezettek köre

A Magyar Nemzeti Bank számításai szerint a jelenlegi feltételekkel a programnak 40 000 kezdeményezettje lehet, de a KDNP célja, hogy idővel bővíthessék az érintettek körét. Azért nyújtottuk be így a javaslatot, hogy már ütemezett legyen, és az ügyterhet arányosan tudjuk elosztani – hangsúlyozta Rétvári. Először azokon szeretnének segíteni, akik a legnagyobb bajban vannak, mert felmondott szerződésük van, esetleg már a végrehajtás is fenyegeti őket, de még saját tulajdonú ingatlanukban vannak, adott esetben a családtagjaikkal együtt. Utánuk jöhetnek csak a többiek, akiknek a helyzete szintén nehéz, de nem annyira kritikus, mint az első csoportba tartozóké. A második körben tehát sokkal bővebb lesz a lehetőség kérni a családi csődvédelmet – hangsúlyozta az államtitkár.

A kormánynak is érdeke

Nemcsak a családoknak, a kormánynak is érdeke, hogy csökkentse az eladósodás mértékét, mert ha a lakosság a tartozása rendezésére fordítja jövedelmének nagy részét, csökken a fogyasztás, ami lassítja vagy akár meg is állíthatja a gazdasági növekedést, ezért fontos, hogy a lakossági adósságállomány érdemben csökkenjen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek