15 C
Budapest
2024. február. 27. kedd

Miket tehetünk a motorolaj fogyasztás csökkentése érdekében?

Dátum:

Megosztás:

Miket tehetünk a motorolaj fogyasztás csökkentése érdekében?

Minden gépjármű tulajdonos azt szeretné, elérni, hogy autója hibátlanul, probléma mentesen működjön, és fenntartása se kerüljön túl sokba, ezekhez azonban el kell gondolkoznunk azon is, hogy milyen olajat kell vásárolnunk hozzá, illetve, hogy a motorolaj fogyasztás csökkentése érdekében miket tudunk a közeljövőben megtenni.

A motorolajnak több, igen fontos feladata is van, mely elengedhetetlen a gépjármű megfelelő működéséhez. A belsőégésű motorok esetében ahhoz, hogy a motor legfontosabb alkatrészei megfelelően tudjanak működni, ezért jó minőségű motorolajra van szükség.

Mik a motorolaj főbb feladatai, és milyen olajat kell vásárolnunk?

A motorolaj legfontosabb feladatai:

  • A motor hűtése
  • A motor belső felületeinek kenése
  • A súrlódás, és a kopás mértékének csökkentése
  • A katalizátor károsodásának megakadályozása
  • Az alkatrészek tisztítása, tisztán tartása (a szennyeződések lebegtetése)
  • Korrózióvédelem
  • A motor tömítettségének javítása

Laikusként könnyen lehet, hogy nem tudjuk, hogy az autónkhoz pontosan milyen motorolajat kell vásárolnunk. A gépjárműgyártók azonban minden esetben megszabják azt, hogy az adott autóhoz és a benne található motorhoz pontosan milyen minőségi osztályú olajra van szükség. A kenőanyag gyártók a motorgyártók igényei alapján kialakított nemzetközi szabványok alapján fejlesztik a kenőanyagokat, az autógyártók pedig minden esetben, több éves partneri kapcsolatokat kialakítva egyes kenőanyag gyártókkal közösen fejlesztik motorjaikat. (Pl.: Ferrari – Shell, Citroen – Total, BMW – Castrol, stb.) Mindezektől függetlenül, a gyártó által előírt minőségi osztályt szigorúan betartva, függetlenül a motorolaj márkájától megfelelő lesz a választásunk.

Milyen olaj adalékokat tudunk használni ahhoz, hogy az autónk tökéletesen működjön?

Ahhoz, hogy autónk legfontosabb alkatrészei hosszú éveken át tartósan és gazdaságosan működjenek, be kell tartani a gyártó által előírt karbantartási feladatokat, illetve érdemes a motorolaj fogyasztás csökkentésének fontosságát is szem előtt tartani.

Sok autószerelő és üzemeltető még mai napig nem fogadja el azt a szakmai tényt, hogy a mai motorok hosszantartó üzembiztonsága érdekében a gyártók által előírt szűrők és kenőanyagok cseréje mellett, a motorok belső felületeit a karbantartások részeként folyamatosan tisztítani is kell. Ez egyaránt igaz a szívórendszerre, az égéstérre, az üzemanyag ellátó rendszerre, a katalizátor és nem utolsó sorban az olajtérre is.

A Xeramic Automotive egyes olaj adalékai hatékonyan megtisztítják a motorok belső felületeit, meggátolják a túlzott kopást és az oxidációt. Megfelelő terméket választva megelőzhető, csökkenthető az olajszivárgás és az erőteljes kokszlerakódásokra visszavezethető erőteljes motorolaj fogyasztás. Hatására csökken a súrlódás, nő a mechanikai hatásfok, így ezek az adalékok hozzájárulnak a gépjárműmotorok optimálisabb működéséhez és hosszabb élettartamához.

Idősebb, sok kilómétert futott autóknál, melyeknél hirtelen drasztikusan megnő az olajfogyasztás (0-2000 km / 1 liter olajfogyasztás), annak érdekében, hogy kevesebb olajat használjunk el, és megelőzzük a fémfelületek további kopását, érdemes olyan olaj adalékokat alkalmazni, melyek lehetővé teszik akár azt is, hogy a speciális tisztítóanyagok és kenőanyagok a motorba lerakódott makacs szennyeződéseket feloldják. A Xeramic prémium olajtisztító hosszantartó kopásvédelmet nyújt a fém felületeken, főként a motor indításának első perceiben, mely termék kifejezetten akkor előnyös, ha már kék füst is kíséri a túlzott olajfogyasztást.

A hidraulikus szeleptisztító egy kiváló minőséggel rendelkező olajadalék, mely hatékonyan letisztítja a motorolajjal érintkező hidraulikus szelepek felületét a ráégett olajmaradékoktól, így jelentősen csökkenthető a jellegzetesen csattogó szelephang, mely idővel igen költséges motorjavítást okozna a kialakuló rendellenes kenéshiány, és az ebből kialakuló rendellenes kopás miatt.

Amennyiben főként kis távolságokon, (pl. városban) használják az autót, vagy kezdeti olajszivárgás észlelhető a motortérben, a motorolaj fogyasztás és a javítási költségek csökkentése érdekében javasolt az Xeramic Olaj Stop használata, mely gyors és gazdaságos megoldást jelent a legtöbb esetben. Összetevői puhítják a motor gumitömítéseit, csökkenti a motorolaj szivárgását, továbbá viszkozitás kiegyenlítő hatása miatt a kompressziót és a motor teljesítményét is növeli.

A gépjármű használata során jelentkező egyes hibajelenségek és a leírt adalékok hatásait átolvasva látható, hogy a nemzetközi piacon sikeres kenőanyaggyártók, mint például a Petromark Chemicals – Xeramic 30 éves szakmai tapasztalata is garantálja, jelentősen csökkenthető a gépjárművek üzemeltetési költsége, és drasztikusan növelhető a motorok élettartama, mely a gépjárművek legérzékenyebb pontja.

A kép forrása: xeramic.hu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Túszul ejtettek egy fiatal nőt a VII. kerületben, lövés is dördült, túsztárgyalóval ment ki a TEK

Túszul ejtette a nőismerősét egy kábítószer hatása alatt álló férfi Budapesten, egy VII. kerületi lakásban. A Budapesti Rendőr-főkapitányság...

Elhunyt Roberto Messina, a Bud Spencer és Terence Hill filmjeinek egyik visszatérő mellékszereplője – videó

90 éves korában érte a halál Floridában, Isten nyugosztalja! Videó Hirmagazin.eu

Rövidesen tisztázódhat egy fontos dolog a kegyelmi ügy kapcsán

Hamarosan lezárul a vizsgálat, mely azt hivatott kideríteni, hogyan kerülhetett bele a Kúriai Döntések című folyóiratba a kegyelmi...