7.8 C
Budapest
2024. április. 24. szerda
HomeTudástárTechnika, kommunikációMik a felhőalapú szolgáltatások előnyei? Íme a legfontosabbak!

Mik a felhőalapú szolgáltatások előnyei? Íme a legfontosabbak!

A digitális forradalom szinte elsöpörte a hagyományos adattárolási formákat, és 2022-ben már szinte mindent abban a bizonyos felhőben tárolunk.

Nem csoda tehát, hogy egyre több vállalkozás is a felhőalapú szolgáltatások mellett dönt. De pontosan mivel is nyújthat többet a cloud-service, mint a hagyományos saját szerveres megoldások? Ennek jártunk utána!

1. Csupán internet-hozzáférés szükséges hozzájuk

A felhőalapú szolgáltatások egyik legfontosabb előnye, hogy a stabil és kellő sávszélességgel rendelkező internet kapcsolaton kívül semmi másra nincs szükség a futtatásukhoz. Ennek köszönhetően nem kell méregdrága saját szervertt vagy félmilliós okostelefont venni a szoftverek használatához, hiszen a felhőben működő program nem a saját hardveres erőforrásainkat használja, hanem a központi szerverekét veszi igénybe.

2. Automatikus szoftverfrissítést kínálnak

15-20 éve teljesen megszokott volt, hogy a szoftverekhez kiadott frissítéseket CD-n vagy pendrive-on kaptuk kézhez, majd manuálisan kellett azokat telepítenünk minden egyes felhasználó gépén és a szerveren is. A kézi installálással rengeteg idő elment, nem beszélve arról, ha valamilyen kompatibilitási hiba miatt fel sem tudtuk telepíteni a javítást. Cloud computing esetén a rendszereket elég a szerveren frissíteni – ami ma már akár teljesen automatizáltan is működhet-, mivel a kliens oldalon elég egy böngésző ahhoz, hogy elérjük a rendszereket. – így felhasználóként csak az új, automatikusan aktiválódó funkciók felfedezése vár ránk.

3. Időt, energiát és pénzt spórolnak

Felhőalapú infrastruktúra bevezetésével a vállalkozások súlyos költségektől kímélik meg magukat. Ugyanis egy bivalyerős szerverkörnyezet kiépítése, vagy éppen a felsőkategóriás hardverek beszerzése egy vagyonba kerül, ráadásul rengeteg időt, speciális szakértelmet is igényel a beállításuk, nem beszélve a napi üzemeltetésről, a különböző IT incidensek kezeléséről. Kísérletezgetés és fölösleges anyagi kiadások helyett tanácsos inkább a biztosra menni, és minden munkatárs dolgát megkönnyíteni. A felhőalapú szolgáltatások már használatra készen állnak, és kiforrott, komplex rendszerek és szolgáltatások állnak mögöttük.

4. Megvédik az adatokat az illetéktelen kezektől

Akár a vállalkozásunkkal kapcsolatos adatokat, akár a fényképeinket tároljuk a felhőben, az adatbiztonság az egyik legfontosabb tényező, amit mindenki elvár a szolgáltatóval szemben. Éppen ezért a felhőalapú rendszereknek természetesen rendkívül komoly biztonsági teszteken kell átmenniük, mielőtt a piacra léphetnének. 2022-ben a felhőben történő adattárolás biztonságosabb, mint a saját HDD-re vagy egyéb adattároló eszközre való mentés. Érdemes tájékozódnunk, hogy az általunk kiválasztott felhőtárhely szolgáltató rendelkezik-e külső cégek által auditált adatbiztonsági minősítéssel, mint például az ISO 27001 bizonyítvánnyal.

5. Biztonsági másolattal előzik meg a bajt

Sokak rémálma, hogy munka közben valamit elrontanak, és a fontos adatok véglegesen törlődnek a rendszerből. Biztonsági mentés nélkül akár a felhasználó hibázik, akár egy offline adattároló hibásodik meg, az értékes információk mind odavesznek. Azonban a felhőalapú számítástechnika végre kiküszöbölte ezt a problémát. Legyen szó tehát véletlen adattörlésről vagy szerverproblémáról, a felhőben mindig lesz biztonsági másolat az adatainkról.

6. Rugalmasan bővül az elérhető szerverkapacitás

A Cloud rendszerek ma már intelligensen érzékelik,  amint a szervereiken futó rendszerek nagyobb terhelést kapnak (pl. egy webshop a Black Friday alatt) vagy ha a korábban a rendszer számára lefoglalt tárhely kapacitás elkezdi elérni a felső határát. Ekkor automatizáltan tudnak a megfelelő algoritmusok újabb erőforrásokat bevonni a felhőből, sőt a Cluster technológiának köszönhetően, akár más, távolabbi szerverparkokból is tudnak erőforráshoz jutni. Mindeközben a felhasználók semmit nem vesznek észre a háttérben zajló változásokról, a rendszer elérhetősége folyamatos marad. Ez korábban elérhetetlen álom volt az IT-sok számára, és saját szerveres környezetben még ma is szinte kivitelezhetetlen rendszerleállás nélkül.

A felhőalapú informatika töretlenül fejlődik

Ugyan a felhőalapú szolgáltatások csupán az elmúlt években váltak elképesztően népszerűvé, a kényelmes és folyamatosan stabil hozzáférési lehetőség és a biztonságos adattárolás két olyan előny, amellyel a hagyományos rendszerek már nem vehetik fel a versenyt.

Tekintsd meg, hogyan segíti vállalkozásod növekedését a Datatronic Cloud!

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Most népszerű

weblap4u banner
Pannon Work