19.7 C
Budapest
2024. április. 12. péntek
HomeFőhírekKülföldMigránspánik Szlovákiában: visszaállítanák a magyar határ ellenőrzését

Migránspánik Szlovákiában: visszaállítanák a magyar határ ellenőrzését

Az ellenőrzések bevezetése a magyar határon nem fogja elérni a kívánt hatást

– figyelmeztetett Roman Mikulec szlovák belügyminiszter az illegális migráció miatt. A tárcavezető úgy véli, hogy a hangsúlyt a schengeni külső határ védelmére kell helyezni.

Roman Mikulec szlovák belügyminiszter szerint be lehet vezetni a Magyarországgal közös határokon történő ellenőrzést, ez azonban jelentős mértékben nehezítené a szlovák állampolgárok életét. A tárcavezető az ebből fakadó magas költségekre és az ország schengeni tagsága miatt hiányzó emberforrásra is felhívta a figyelmet.

Mikulec úgy véli, az uniós szabályok szerint a megnövekedett migráció sem lehet indok a határellenőrzés bevezetésére.

„Tévedés azt gondolni, hogy hermetikusan lezárhatjuk a határt, és senki sem teheti be a lábát, ez irreális, ezért a megoldás az egyes országok közreműködése, a külső határok védelmének biztosítása” – fűzte hozzá Mikulec. Példaként említette, hogy Szlovákia a nemzetközi szervezetekkel együttműködve biztosítja az ukrán határt.

A legfrissebb hírek itt!

A belügyminiszter emlékeztetett arra, hogy a megnövekedett migráció miatt Szlovákia-szerte járőröket vezényeltek ki. Rendőrök járőröznek a szlovák–magyar határ közelében is, és a szerb–magyar határon is szolgálnak szlovákok.

Roman Mikulec elmondta, a tárca minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy lassítsa a menekültek áramlását, hogy más országokkal együttműködve megvédjék a külső határokat, és hogy az államok ne csak gondoskodjanak a menekültekről, hanem lehetőség szerint visszaszállítsák őket a származási országaikba. A belügyminiszter szerint az Európai Bizottságnak egy, a menekültek visszafogadásáról szóló tárgyalásra kellene bírnia Törökországot vagy Szerbiát.

A szlovák ellenzék úgy véli, a kormány nem kezeli megfelelően az illegális bevándorlók helyzetét, és attól is tart, hogy Ukrajna felől még nagyobb menekülthullám érheti el Szlovákiát, mint az első volt. Peter Pellegrini volt kormányfő, a Hlas párt elnöke felszólította a belügyminisztert és a kabinetet, tájékoztassanak arról, hogyan készül az ország a masszív migrációs hullámra. A korábbi miniszterelnök és Denisa Saková korábbi belügyminiszter szerint biztonsági és humanitárius szempontból is fel kell készülni a migrációs válságra. Saková kitért az illegális migráció kezelésére is, szerinte nem működik rendesen a schengeni határ védelme.

„Több hete nemzetközi szégyennek van kitéve az ország”

– mondta Pellegrini az osztrák és a cseh határon bevezetett ideiglenes ellenőrzésre utalva.

Zuzana Eliášová, a belügyminisztérium szóvivője ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a Csehország által Szlovákiával szemben bevezetett határellenőrzés következményeként – annak ellenére, hogy a korábbi tárgyalásokon megállapodás született arról, hogy erre egyáltalán nem vagy csak utolsó lépésként kerül sor – olyan illegális migránsok koncentrálódnak mostanában Szlovákiában, akik egyébként nem tartózkodnának az országban. Hozzátette, hogy a migránsoknak nem áll szándékukban Szlovákiában maradni, és hogy a problémát európai szinten kell megoldani. A tárca állítása szerint a cél a schengeni külső határ védelme és ezáltal az illegális migránsok európai térségbe való beáramlásának megakadályozása. A minisztérium ezzel együtt kijelentette, mindent megtesz annak érdekében, hogy az illegális migránsokról gondoskodjanak ideiglenes szlovákiai tartózkodásuk alatt.

Nyitókép: MTI/Komka Péter
infostart

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Most népszerű

Hasonló hírek

Pannon Work