3.6 C
Budapest
2022. december. 4. vasárnap

Migránsok ellen tüntettek Horvátországban

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

forrás: MTI

Buszokkal kezdték továbbszállítani a szlovén-osztrák határnál összegyűlt migránsokat. Menekülttáborok elleni támadást hiúsítottak meg a rendőrök Bajorországban. Szerbián nem enyhül a migrációs nyomás. Az osztrákok kétezer fővel emelnék a rendőri állományt.

Migránsok ellen tüntettek Horvátországban

Mintegy százan tüntettek a kelet-horvátországi Bródban (Slavonski Brod) a város mellett épülő, téliesített tranzitközpont ellen – írta a Vecernji List horvát napilap internetes oldalán.

A város központjában összegyűlt kisebb tömeg “Állítsuk meg a migránsokat Bródban”, “Etetitek a migránsokat, miközben a szlavóniaiak éheznek”, valamint “Ne felejtsük el Tomislav Salopeket” feliratú transzparensekkel vonult az utcára. Utóbbi felirat arra a Tomislav Salopekre vonatkozik, akit az Iszlám Állam egyiptomi csoportja végzett ki még augusztusban. A horvát fiatalembert július 22-én rabolták el dzsihadisták, miközben Kairóból munkába igyekezett. A 31 éves, kétgyermekes szlavóniai férfi egy olaj- és gázlelőhelyek feltárásával foglalkozó francia cég munkatársa volt.

Hrvoje Macan, a tüntetés egyik szervezője a sajtónak úgy nyilatkozott: ennek a helynek egyetemi városnak kellene lennie, nem pedig gyűjtőközpontnak. “A bródiaknak maguknak kell eldönteniük, mi történik a városukban” – mondták többen is a tüntetők közül.

“Nincs semmi kifogásunk a menekültek és rászorulók ellen, de nem hozhatnak a városunkba munka- és katonaképes migránsokat, amikor így is túl sok szegény él itt” – hangsúlyozták.

Bródban ötezer ember befogadására alkalmas, téliesített tranzitközpontot tervez létesíteni a horvát kormány az INA horvát olajipari vállalat egykori raktárépületében, az ipari zónában. A város lakói azt sérelmezik, hogy erről senki sem kérdezte meg őket.

A szeptember közepétől tartó, Horvátországot sújtó migrációs nyomás óta először rendeztek bevándorlóellenes megmozdulást.

Buszokkal elkezdték továbbszállítani a szlovén-osztrák határnál összegyűlt migránsokat

Buszokkal elkezdték továbbszállítani az osztrák hatóságok a szlovén-osztrák határnál fekvő Spielfeldről azokat a migránsokat, akik korábban a két ország közötti “senki földjén” ragadtak – jelentette az MTI tudósítója.

Korábban az osztrák hatóságok megpróbálták megakadályozni, hogy Szlovénia felől érkezett, a senki földjén, a szabad ég alatt táborozó migránsok ellenőrizetlen módon átmenjenek Ausztriába. Sentilj és Spielfeld között két átkelő található. Az egyik az autópályán, a másik pedig az ausztriai Leibnitz felé vezető 67-es főúton egy völgykatlanban. Az utóbbi, jól védhető határállomást zárta le az osztrák hadsereg és a rendőrség, azt követően, hogy több ezer migráns kitört a Spielfeldnél a két határátkelő között, a senki földjén kialakított tranzittáborból, és sokan gyalog elindultak a 67-es főúton Leibnitz, vagyis Ausztria belseje felé.

Este időről időre érkezett egy busz, így nagyjából ötvenes csoportokban kezdték elszállítani a migránsokat Ausztria belseje felé.

A korábbi feszült hangulat után a bevándorlók nyugodtabbak, mert látják, hogy megindult a szállítás – jelentette a tudósító.

Közben a határ túloldalán található sentilji táborból közben folyamatosan szöknek át az emberek a “senki földjére”, hogy minél hamarabb buszra szállhassanak.

Szélsőségesek menekülttáborok elleni támadását hiúsították meg a hatóságok Bajorországban

Tizenegy nőt és férfit vettek őrizetbe a Nürnbergtől mintegy ötven kilométerre fekvő Bamberg városban tartott szerdai razziákban. A gyanúsítottaktól – akiket a rendőrség több mint egy éve megfigyelt – több kilogramm tiltott pirotechnikai eszközöket, egy lőfegyvert, lőszert, baseballütőket és késeket foglaltak le – közölték a hatóságok. A rendőrség szerint a gyanúsítottak a tűzijátékokat bambergi menekülttáborok ellen október 31-re időzített támadásaikban akarták felhasználni. Robbanószer-szakértők szerint a pirotechnikai eszközök berobbanthatták volna a menekültek otthonainak ablakát, illetve súlyos sérülést vagy akár halált is okozhattak volna, ha emberek közelében robbannak – közölte Werner Mikulasch, Felső-Frankföld rendőrfőnök-helyettese.

A támadásoknak az volt a céljuk, hogy félelmet és rettegést keltsenek a menedékkérőkben – mondta Erik Ohlenschlager ügyész. A gyanúsítottak közül legalább öt embert az előzetes kihallgatás után elengedtek, néhányan azonban őrizetben maradtak.

Németországban jelentősen nőtt a menekültek ellen elkövetett bűncselekmények száma. Az AP amerikai hírügynökség szerint az idén több mint 576 bűncselekményt (elsősorban vandalizmust és uszítást) követtek el menekülttáborok ellen vagy azok közelében, közel háromszor annyit, mint a tavalyi évben.

Fokozódik a feszültség az osztrák-szlovén határon

Fokozódik a feszültség a Sentilj és Spielfeld közötti szlovén-osztrák határátkelő osztrák oldalán, miután a szlovén hatóságok több ezer újabb migránst engedtek át este a két határátkelő között, az úgynevezett senki földjén kialakított táborba.

Az osztrák rendőrök és katonák a spielfeldi határátkelő lezárásával azt próbálják megakadályozni, hogy a senki földjén, a szabad ég alatt táborozó migránsok ellenőrizetlen módon átmenjenek Ausztriába, illetve az időközben újra megtelt táborból kitörjenek az emberek, akik újra és újra megpróbálnak kiszökni. Ennek érdekében folyamatosan erősítik és őrzik a tábor kerítését. Sentilj és Spielfeld között két átkelő található. Az egyik az autópályán, a másik pedig az ausztriai Leibnitz felé vezető 67-es főúton egy völgykatlanban.

Az utóbbi, jól védhető határállomást zárta le az osztrák hadsereg és a rendőrség, azt követően, hogy több ezer migráns kitört a Spielfeldnél a két határátkelő között, a senki földjén kialakított tranzittáborból, és sokan gyalog elindultak a 67-es főúton Leibnitz, vagyis Ausztria belseje felé.

Eközben – mint az MTI tudósítója a helyszínen tapasztalta – a szomszédos, vagyis a szlovén oldalon található sentilji táborba folyamatosan érkeznek a migránsokkal teli buszok. A helyzet annál is inkább feszült, mert minél inkább besötétedik, annál hidegebb lesz, és lassan csaknem fagypontig hűl a levegő – tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója. A Graz felé vezető autópályán található átkelőn egyébként át lehet menni Ausztriába, ám több kilométeres kamionsor várakozik az átlépésre, ugyanis az osztrák hatóságok ellenőrzik a forgalmat.

Óráról órára változik Ausztria befogadóképessége 

Óráról órára változik Ausztria befogadóképessége – mondta Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter, aki arról is beszélt, hogy a hatóságok elsődleges célja a közbiztonság és a rend fenntartása Ausztriában. Mikl-Leitner szerint a Spielfeldnél kialakult helyzet jól mutatja, hogy ha emberek ezrei Németországba akarnak menni, akkor még rendőri intézkedéssel sem tartóztathatók fel.

A miniszter ugyanakkor nem utalt arra, hogy Spielfeld és a szlovéniai Sentilj között lezárták volna a határátkelőt. Johanna Mikl-Leitner aláhúzta: Ausztria befogadóképessége a németországi lépésektől és az osztrák szálláshelyek számától függ.

Orbán-Rajoy-megbeszélés: az EU külső határait meg kell védeni 

Az európai migrációs válságról egyeztetett Orbán Viktor magyar és Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök, akik egyetértettek abban, hogy az Európai Unió külső határait meg kell védeni – közölte a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője. Havasi Bertalan tájékoztatása szerint Orbán Viktor az Európai Néppárt madridi csúcstalálkozójának helyszínén folytatott kétoldalú megbeszélést a spanyol kormányfővel.

Nem enyhül a migrációs hullám Szerbiában

Délután 4500 migránst regisztráltak a szerb-macedón határ melletti Presevóban, és a szerb-horvát határra is legalább ötezren érkezhetnek a nap folyamán, Szerbián az idén mintegy 260 ezren haladtak át.

Aleksandar Vulin szerb szociálisügyi miniszter közölte, hogy eddig 124 olyan gyermeket találtak a migránsok között, akik egyedül, szülői felügyelet nélkül tartottak Nyugat-Európa felé. A szerbiai közszolgálati televízió beszámolója szerint a tárcavezető hozzátette: a dokumentumok nélkül utazó migránsok esetében nagyon nehéz eldönteni, hogy a gyermekek kihez tartoznak, és mi a legjobb megoldás, ha felügyelet nélkül utazó gyereket találnak: védelembe venni Szerbiában, vagy hagyni, hadd menjen tovább, és talán újra találkozhat a családjával.

A hideg és csapadékos idő ellenére a szerbiai befogadóközpontok üresek, a migránsok ugyanis igyekeznek minél hamarabb eljutni célországukba, elsősorban Németországba. Az időjárás mellett útjukat a szerb-horvát határon történő várakozás lassítja, a horvát hatóságok ugyanis csak kisebb csoportokban engedik be őket országukba.

Orbán Viktor: ha másoktól várjuk a megoldást, akkor kiszolgáltatottá válunk

(16.45) Az otthonukat elhagyók és Európába indulók áldozatok, de ez nem jelentheti azt, hogy magunkat is áldozattá tesszük – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Néppárt madridi kongresszusán. A kormányfő hangsúlyozta: az európai kereszténydemokrata felfogás nem tűr meg semmilyen muzulmánellenes politikát, a muszlim hit, amelyet becsülünk és tisztelünk, nem felelős e népvándorlás alapvető okaiért.

Ha az Európai Unió nem tudja megvédeni a határait a Balkán keleti kapujának számító Görögországnál, akkor a térség nyugati kapujánál kell azt megtenni, Magyarországnál és Szlovéniánál – jelentette ki. Kiemelte, hogy Törökország fontos stratégiai partner, azonban ha másoktól várjuk a megoldást, akkor kiszolgáltatottá válunk. “Ha ezt nem akarjuk, akkor meg kell védenünk a határainkat” – hangsúlyozta a miniszterelnök, aki szerint korlátlan a népvándorlásban részt vevő emberek utánpótlása.

Migránsok kitörtek a spielfeldi táborból

Lezárták a határt az osztrák hatóságok a szlovéniai Sentilj és az ausztriai Spielfeld között, miután több ezer migráns kitört a Spielfeldnél, a két határállomás között, az úgynevezett senki földjén kialakított tranzittáborból, és sokan gyalog elindultak Ausztria belseje felé.

A határátkelőt az osztrák hadsereg teherautókkal zárta el, és a menekültek a határátkelő területén ülnek, illetve fekszenek a földön arra várva, hogy átengedjék őket Ausztriába – jelentette az MTI tudósítója a helyszínről.

A helyszínre érkezett az osztrák belügyminiszter, Johanna Mikl-Leitnert, és Spielfeldre várják Gerald Klug osztrák védelmi minisztert is.

Horvátország uniós segítséget kér

A horvát kormány csütörtöki ülésén jóváhagyta Horvátország Állami Mentési és Védelmi Hivatalának (DUZS) azt a kérését, hogy az Európai Bizottság veszélyhelyzet-reagálási központján keresztül eszközbeli támogatásért forduljon az Európai Unióhoz a menedékkérők áradatának kezeléséhez. Ranko Ostojic belügyminiszter a kormányülést követően újságíróknak azt mondta, az eszközlistát folyamatosan frissítik attól függően, hogy a terepről milyen igények érkeznek. A DUZS általános listáján egyebek között 1000 katonai sátor, 100 konténerház, 20 szaniter konténer, 100 elektromos melegítő, 1000 összecsukható és 500 emeletes ágy, 2500 hálózsák, 30 ezer pokróc, továbbá 1000 gumicsizma szerepel.

Migránsok az osztrák-szlovén határ közelében

Migránsok százai bolyonganak Ausztriában

Migránsok százai bolyonganak Ausztria déli részén, a Leibnitzet a szlovéniai Sentilj várossal is összekötő B67-es úton – jelentette az osztrák sajtó. Helyszíni beszámoló szerint a menedékkérők azt mondják, Németországba akarnak menni, és kérdezgetik, hogy az milyen messze van, és mennyi idő alatt lehet odaérni. A tolmácsok próbálják nekik angolul elmagyarázni, hogy Németország több száz kilométerre fekszik onnan, és több napba vagy akár egy hétbe telhet, míg gyalog elérnek odáig. Az osztrák vasúttársaság közlése szerint a Sentilj-Spielfeld-Leibnitz vonalon bizonytalan időre leállt a vonatközlekedés csütörtök délelőtt, mivel a menekültek a síneken gyalogolnak. A társaság pótló buszokat indított.

Emelnék az osztrák rendőrök számát

Kétezer fővel bővíteni kell a rendőri állományt – mondta az osztrák belügyminiszter a Kronen Zeitung osztrák lapban csütörtökön megjelent nyilatkozatában. Johanna Mikl-Leitner úgy vélekedett, hogy a hetek óta tartó kemény munka után az osztrák rendőrség elért teljesítőképessége határához. A politikus szerint az állománynövelésre azért van szükség, hogy garantálni tudják az ország biztonságát. A hatóságok nem hivatalos becslése szerint az Ausztria déli határszakaszán lévő Spielfeld átkelőnél jelenleg 3-4 ezer migráns tartózkodik, az ausztriai Leibnitz és a szlovéniai Sentilj várost is összekötő B67-es úton pedig migránsok százai bolyonganak.

(MTI/EPA/Erwin Scheriau)

Megnyitották a Röszke-Horgos közúti átkelőt

Pintér Sándor magyar és Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter csütörtökön újra megnyitotta a Röszke-Horgos közúti határátkelőhelyet. Pintér Sándor közölte, a régi röszkei átkelő újranyitásával Magyarország és Szerbia között valamennyi közúti határátkelőhely működik. A magyar belügyminiszter felidézte, hogy szeptember 16-án ennél az átkelőnél próbáltak meg illegális bevándorlók betörni Magyarország területére. Ezt közös erővel sikerült megakadályozni, az akkori rombolás okozta károkat pedig helyrehozták.

Megnyitották a Röszke-Horgos közúti átkelőt

Megkéseltek egy férfit

A reggeli órákban a rigonce-harmicai határátkelő közvetlen közelében, ahol több mint ezren várnak arra, hogy belépjenek Szlovéniába, nézeteltérés támadt a zöldhatáron a szlovén oldalra már átjutott migránsok között, és az egyik férfit megkéselték. Az incidenst Alenka Drenik szlovén rendőrségi szóvivő is megerősítette. A megszúrt férfit kórházba szállították, két illegális bevándorlót őrizetbe vett a rendőrség.

Szlovénia elszállítja a migránsokat a dobovai ideiglenes táborból

A szlovén hatóságok csütörtökre virradó éjjel és csütörtök délelőtt elszállították a Dobova településen kialakított ideiglenes táborból azokat a migránsokat, akik szerdán azért tüntettek, hogy átjussanak Ausztriába. A menekültek, akik közül sokan a zöldhatáron át érkeztek Horvátországból Szlovéniába, azt követően demonstráltak, hogy szerda hajnal óta várakoztak a szabad ég alatt az egyre hidegebb időben. A dobovai táborban ugyanis “spártaiak” a körülmények, az infrastruktúra csupán néhány mobil vécéből áll. A menekültek – főleg fiatal férfiak – azt kiabálták, hogy “S. O. S.”, illetve “Ausztria” és “Segítsetek rajtunk” feliratú német nyelvű táblát tartottak a magasba. A helyszínen hatalmas volt a készültség, a rendőrök mellett páncélozott csapatszállító járművekkel jelen voltak a szlovén hadsereg katonái is, de incidens nem volt.

Horvátország egyre több migránst szállít a szlovén határra

Jóllehet Szlovénia közölte, legfeljebb 2500 migránst tud fogadni naponta, Horvátország ezt nem tartja tiszteletben, és folyamatosan szállítja az illegális bevándorlókat a szlovén zöldhatárra – jelentette a szlovén sajtó. A horvát belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint szeptember közepe, a magyar-szerb zöldhatár lezárása óta 214 ezer 474 illegális bevándorló lépte át a szerb-horvát határt.

(MTI/EPA/Antonio Bat)

Az eddigi legnagyobb csoport érkezett Szlovéniába

Az eddigi legnagyobb migránscsoport érkezett csütörtök hajnalban Szlovéniába, a rendőrség becslése szerint két-háromezer ember lépett be Horvátországból a rigoncei átkelőhelynél. Szlovénia rendőrségének létszámbeli megerősítését kérte az Európai Uniótól. Szerda este 1500 migráns érkezett a Rigoncétól északkeletre lévő bizeljskói átkelőhöz, őket a dobovai befogadóközpontba irányították. A hajnalban érkezett nagy csoport egyelőre Rigonce környékén marad.

Szerdán negyven embert fogtak el a rendőrök

Szerdán 0 órától éjfélig 39 embert fogtak el a rendőrök tiltott határátlépés miatt – közölte honlapján a rendőrség csütörtökön. Három emberrel szemben közokirat-hamisítás miatt indult büntetőeljárás – írta az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata.

Illegális bevándorlók melegednek egy tábortűz mellett a görög Leszbosz-sziget partján Szkála Szikaminiász közelében 2015. október 22-én. (MTI/AP/Szanti Palaciosz)

Oroszország és Törökország szerepe

A külgazdasági és külügyminiszter Moszkvában és Ankarában folytatott tárgyalásait is uralta a migrációs válság ügye. Szijjártó Péter csütörtök reggel az M1 aktuális csatornán elmondta: a kiváltó okok kezelésében Oroszország az egyik fő szövetséges, ugyanis jelentős szerepe van a szíriai konfliktus kezelésében. Hozzátette: Törökország ugyancsak “kulcsország” a migrációs nyomás kezelésében. A miniszter azt mondta: a hivatalos adatok szerint 2-2,5, nem hivatalosan akár 4,5-5 millió menekült is élhet Törökországban, az ország “fantasztikus” teljesítményt nyújt. Ezért is javasolták, hogy az Európai Unió vegye át a törökországi menekülttáborok finanszírozását – fejtette ki a miniszter. Hozzátette: hasonló segítséget kell nyújtani a jordániai, libanoni, iraki menekülttáboroknak is.

Egyetértés a külső határok védelmében

Egyetértettek az Európai Unió külső határainak védelmében a migrációról szóló vitában felszólalók az Európai Néppárt madridi kongresszusán. A résztvevők sürgősséggel olyan határozatokat fogadtak el, amelyekben közös európai választ sürgetnek, és az oltalomra szorulók megsegítésére is felszólítanak. Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs ügyekért felelős tagja az elmúlt egy évre visszatekintve azt mondta, “csalódottnak érzi magát” azért, ahogyan az Európai Bizottság kezdetben a migráció ügyét kezelte. Ezt szerinte most javítani és tökéletesíteni kell. Európa nem volt felkészülve egy ilyen méretű migrációs válságra – jelentette ki. A görög biztos vázolta: eleinte, tévesen, egyes országokat érintő problémaként kezelték a kérdést, holott globális szemszögből kell vizsgálni. A tagállamok nem viselhetik egyedül a felelősséget a határok védelméért – mondta Avramopulosz, és kitért arra is, hogy vannak olyan országok, amelyeknek szükségük lenne az unió segítségére, mégsem kérik.

Esteban González Pons, az EPP parlamenti frakciójának spanyol alelnöke hangsúlyozta: nem a menekültek és a migránsok jelentik a fő problémát, hanem a háború, az éhínség és a szegénység, ezért ezeket az okokat kell megszüntetni. A jó hír, hogy kezünkben van a lehetőség, hogy ezeket megoldjuk, a rossz, hogy nem vesztegethetjük az időt – mondta.

 

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

Oroszország kibertámadásokkal koordinálja az ukrajnai rakétázást: NATO-tagokat is veszélyeztethet ezzel – figyelmeztet a Microsoft

Katonai elemzők szerint az oroszok számára egy halvány esélyt jelent még az ukrán polgári infrastruktúra bombázásán kívül, hogy...

Figyelem! Győri rendőreink a lakosság segítségét kérik a képen látható gyermek megtalálása ügyében! – Oszd meg!

Győri nyomozóink a lakosság segítségét kérik az ismeretlen helyen tartózkodó gyermek megtalálásához. A Győri Rendőrkapitányság 08010-157/505/2022. körözési számon eljárást...

Magyarországra nem vonatkozik az EU-s kőolajársapka

Magyarország mentességet kapott a kőolaj árkorlátjára. Az Európai Tanács pénteki döntése szerint plafont határoznak meg az orosz kőolaj...

Ma este két romatikus film, Richard Gere és Kevin Kostner főszerepléseivel: Micsoda nő!; Üzenet a palackban; – videók

Nap mint nap filmek! Minden nap este 7-kor felteszünk egy filmet, és hétvégente 2 filmet, más és más...