-1.9 C
Budapest
2023. február. 9. csütörtök

Miért vonattal ment Zelenszkijhez Novák Katalin? – Kulisszatitkok a különleges biztonsági intézkedésekről…

Dátum:

Megosztás:

Szűk hálókocsiban zötyögött a belga miniszterelnökkel egy vonaton az ukrán fővárosba Novák Katalin. A TEK fegyveresei egyetlen percre sem hagyhatták magára az államfőt.

02 o novak Facebook (1)

Felszállás: Novák Katalint Lengyelországba szállították, ott szállt fel a Kijevbe tartó vonatra /Fotó: Novák Katalin Facebook-oldala

Állig felfegyverkezett kommandósok lepték el az egyik, Lengyelországból Kijevbe tartó menetrend szerinti vonatjáratot szombaton. Egyetlen szerelvényt kellett vasfegyelemmel őrizniük: azt, amelyikben a magyar köztársasági elnök utazott. Novák Katalin az ukrán elnök meghívását elfogadva utazott az ukrán fővárosba. Államfőként a hivatalos külföldi útjain ugyan különjárati utazásra jogosult, de csak repülések esetén, ez a vasúti közlekedésre nem vonatkozik. De mindenkor az első osztály illeti meg. És a legmagasabb szintű védelem, hiszen Novák Katalin a Magyar Honvédség főparancsnoka is. A Terrorelhárítási Központ (TEK) kommandósainak pedig jól láthatóan magyar felségjelzést is viselniük kell, különösen egy háborús övezetben.

Információink szerint Novák Katalin a kijevi vonat egy menetrend szerinti járatával utazott, egy szűk, de takaros hálókocsiban. Úgy tudjuk, tízórás zötykölődés után ért Kijevbe, az azonban biztonsági okok miatt titok, hogy Lengyelországba hogyan érkezett meg.

Novák Katalin köztársasági elnök azért utazott vonattal Ukrajnába, mert az ország felett repüléstilalmi zóna van. Egy vonaton utazott vele Alexander De Croo belga miniszterelnök is

– árulta el a Blikk kérdésére a Sándor palota Kommunikációs Igazgatósága.

A legfrissebb hírek itt!

Mint jelezték, a diplomáciai és biztonsági protokollból adódóan az utazás számos részletét nem fedhetik fel, de azt igen, hogy a Volodimir Zelenszkijjel történt találkozót követően a köztársasági elnök autóval indult útnak Kárpátaljára – a Kárpátokon keresztül –, ahova hajnali három órakor érkezett meg.

Facebook-oldalán egy eseménydús videót is megosztott az utazásról:

Az út során zavartalanul tudtak haladni, egyszer sem kellett légiriadó miatt megállni. Advent első vasárnapját a köztársasági elnök Kárpátalján töltötte, ahol meggyújtotta advent első gyertyáját, és részt vett egy istentiszteleten is. Magyarországnak szomszédos országként legalább 150 ezer oka volt rá, hogy elfogadja az ukrán elnök meghívását. Ahogy a köztársasági elnök a sajtótájékoztatón is elmondta: a szükséget szenvedők mindig számíthatnak a magyarokra, ezért is érkezett Kijevbe és ezért támogatja Magyarország a ‘Gabona Ukrajnából’ elnevezésű kezdeményezést is” – tették hozzá.

Úgy tudjuk, Zelenszkij elnök meghívója igen rövid, a diplomáciai protokolltól eltérő határidővel érkezett. Gyors reakcióra és felderítő munkára volt szükség a védelmet biztosító TEK-eseknek. Legyen szó légi, vízi vagy vasúti közlekedésről, a TEK ilyenkor az utazás lebonyolításában részt vevő valamennyi szereplővel – a közlekedési társasággal, az üzemeltetőkkel – egyeztetve gondoskodik arról, hogy az útvonal minden szakaszán biztosíthassák a szükséges ellenőrzést és őrzést.

– Rendkívül szokatlan a diplomáciában egy másik ország közjogi méltóságát egy-két héttel későbbi programra meghívni. Háború esetén persze, eltérő protokolláris szabályok lehetnek. Az államfői program hónapokkal előre látható, ez optimális is, hiszen a hivatalos külföldi utaknál hetekig, akár hónapokig is tarthat a védelmet biztosító szakemberek előkészítő munkája. A köztársasági elnöknek joga van ahhoz, hogy bizonyos helyzetekben és esetekben lemondjon erről a védelemről, de egy kijevi út, lássuk be, nem tartozik ezek közé. Az őt védő elitcsapat minden körülményre kész, vagyis akad búvár, ejtőernyős és mesterlövész is a személyzetben – avatta be lapunkat a téma kényessége miatt névtelenséget kérve egy biztonságpolitikai szakember.

A TEK egyetlen pillanatra sem hagyta magára a háromnapos úton Novák Katalint.

– A köztársasági elnököt a személyvédelem életének, testi épségének megóvása érdekében a nap 24 órájában, hivatalos és magánprogramjain egyaránt megilleti. A TEK folyamatosan gyűjti, elemzi-értékeli a védett személy veszélyeztetettségére vonatkozó adatokat és információkat. A biztonsági intézkedések a beszerzett és a feladat végrehajtása szempontjából jelentőséggel bíró információk alapján, a fenyegetettség és az egyedi helyzet komplex mérlegelésének függvényében kerülnek meghatározásra – tudatta lapunkkal a TEK sajtóosztálya.

A hivatalos államfői Facebook-profilon látható, milyen szigorú védelemről is van szó:

Vasárnap Kárpátalján a beregszászi református templomban kezdte a napot Novák Katalin, ott ünnepi istentiszteleten vett részt, majd a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolára, onnan a csepei Tulipán Tanoda Népművészeti Iskolára is ellátogatott.

Gabona Ukrajnából

Magyarország 10 ezer tonna búza árának és szállítási költségének megfelelő összeget, vagyis 3,5 millió dollár pénzügyi keretet biztosít a Gabonát Ukrajnából elnevezésű program számára, ami hazánk történetének legnagyobb összegű humanitárius segélye – jelentette be a magyar államfő az ukrán elnökkel folytatott találkozón. Novák Katalin mellett a belga, a litván és a lengyel miniszterelnök is hivatalos volt a harmadik világ országaiba gabonát szállító program kijevi megnyitójára, itt találkoztak Zelenszkijjel is. Mint Novák Katalin fogalmazott, fél éve van hivatalban és a kezdetektől fogva elítéli a szomszédos független Ukrajna ellen indított orosz agressziót. „Feleségként és háromgyermekes anyaként elborzaszt, ami a szomszédságunkban történik és mélyen osztozom minden szülő – anyák, apák, feleségek, férjek, nagyszülők és gyermekek – gyászában és fájdalmában” – jelentette ki.

A hátizsákjának is vonatjegyet vett Orbán Viktor

Biztonsági előírások miatt még a sporttáskájának is jegyet kellett vennie a Bécsbe tartó vonaton a miniszterelnöknek. Orbán Viktor négy éve, egy januári napon utazott az akkori osztrák kancellár Sebastian Kurzcal megbeszélt találkozójára. A kormányfő utazását a Facebook-oldalára is feltöltött videó dokumentálta. A jegyét ellenőrző kalauz megkérdezte a miniszterelnököt, a négyes helyen kié a negyedik jegy, mert csak három embert lát, mire Orbán Viktor tréfásan megcsapkodta a táskát, majd azt felelte: „Ez csak biztonságból van”.

blikk

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Mindkét lábát amputálni kellett az olimpiai bajnoknak

Mindkét lábát amputálni kellett a korábbi orosz műkorcsolyázó Roman Kosztomarovnak, aki 2006-ban jégtáncban téli olimpiai aranyérmet szerzett. A többszörös...

Nagyon rossz irány: az ukránok orosz területek célbavételét emlegetik, az oroszok ultimátumot adtak az USA-nak

A Mandiner is megírta: az oroszok ultimátumot adtak az USA-nak. „Az orosz félnek nem áll szándékában eltűrni az amerikai nagykövetség...

Az EP-jelentéstevője szerint Magyarország veszélyt jelent az EU-ra a nagy orosz befolyás miatt

Gwendoline Delbos-Corfield francia zöldpárti politikus szerint Magyarország veszélyt jelent az EU-ra a nagy orosz befolyás miatt. Szerinte a magyar...

Megtalálták az elveszett várost az óceán mélyén – videó

A Közép-atlanti gerinctől nyugatra, az óceán mélyén tornyok csipkézett tája emelkedik ki a homályból. Krémszínű falaik és oszlopaik kísérteties...