6.3 C
Budapest
2023. március. 28. kedd

Miért van annyi autoimmun beteg?

Dátum:

Megosztás:

Az utóbbi három évtizedben drámaian megemelkedett az autoimmun betegséggel küzdők száma. A kutatások azt mutatják, hogy a genetikának csak kevés köze lehet a kialakulásában, sokkal inkább a környezeti hatások játszanak közre.

A nyugati étrend, a kevés alvás és a stresszes életmód ugyanis jelentősen megnöveli az autoimmun betegségek kockázatát.

A kutatási eredmények szerint legfőképpen a nyugati országok táplálékai, az adalékanyagokkal dúsított és a feldolgozott élelmiszerek tehetők felelőssé az autoimmun betegségek kialakulásáért, és azért, hogy egyre többen szenvednek ebben a betegségben.

Az immunrendszerünknek az a dolga, hogy azonosítsa az egyes kórokozókat, például vírusokat és baktériumokat és támadást indítson ezen betolakodókkal szemben. De amikor az immunrendszer elveszíti azon képességét, hogy beazonosítsa a saját sejtjeit és ezeket az esetleges külső “támadókat”, a kórokozókat, akkor előfordul, hogy a saját sejtjei ellen indít támadást. Voltaképpen ezt a folyamatot nevezzük autoimmun folyamatnak. Az, hogy mely autoimmun betegség alakul ki, nagyban függ attól, hogy az immunrendszer melyik szerv vagy szervrendszer ellen indít támadást.

Nagyon sokféle autoimmun betegség léteik, ilyen például a Hashimoto-kór, a Graves-betegség, az ízületi gyulladás, a lupusz, a szklerózis multiplex és még lehetne sorolni. Egyes feltételezések szerint az autoimmun betegségek kialakulásában nagy szerepe van a pszichés stressznek is. De sok más tényező is meghúzódhat a háttérben, például a kevés alvás, a stressz, a dohányzás, egyes fertőzések vagy éppen az alacsony D-vitamin-szint. A nyugati étrend, a magas BMI-index és a szorongás szintén az autoimmunitás fokozott kockázatával jár együtt.

A gluténnal, az élelmiszerekben használt adalékanyagokkal, az ibuprofennel, illetve az aszpirinnel kapcsolatban bebizonyosodott, hogy megnövelik a bél áteresztő képességét, azaz okai lehetnek a szivárgóbél-szindróma kialakulásának, ami pedig autoimmun betegségek kialakulásához vezethet.

Az elsődleges feladat mindenképpen az egészséges bélrendszer fenntartása. Mi magunk is sokat tehetünk ennek érdekében, mégpedig gyulladáscsökkentő táplálékok és probiotikumok fogyasztásával, de a stressz megfelelő kezelése is nagyon sokat segíthet az autoimmun betegségek kezelésében.

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Egy félidő alatt elintézte a magyar válogatott a bolgárokat! .. Szép volt fiúk!

Győzelemmel kezdte szereplését a magyar labdarúgó-válogatott a 2024-es Eb selejtezőiben. Az első félidőben szerzett három góllal 3-0-ra nyert...

Любовное письмо!

Моя дорогая любовь, Акерке! Я рад тебя видеть! Ты женщина моей мечты, ты Солнце, Луна, Звезды, Ты Хорошая, Красивая,...

A Deutsche Welle hivatkozva egy amerikai szakértő által mondottakra, ezt írja..

Amerika selejtes fegyvereket küld az ukránoknak, mert Washington el akarja kerülni az eszkalációt at oroszokkal.. Washington el akarja kerülni...

Kampánypénzek: eddig soha nem látott visszaélésekre bukkanhatott az Állami Számvevőszék

Annyira összetett finanszírozási gyakorlatot tárt fel a hatóság, hogy egy év alatt sem ért a végére a pártok...