23.3 C
Budapest
2022. július. 5. kedd

Miért fekete-fehér csíkosak a zebrák?

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Több elmélet is született arról, mitől ilyen külsejük. A rejtőzködés a leggyakoribb magyarázat, de nem az egyetlen.

Miért fekete-fehér csíkosak a zebrák

A zebrákat gyakran már a kisgyermekek is azonnal azonosítani tudják szőrük jellegzetes, csíkos mintázatáról. Arról már több mint 100 éve folyik a természettudományos vita, hogy miért alakultak ki ezek a függőleges, fekete-fehér sávok.

Az egyik legnépszerűbb, és a közvélekedésben is elterjedt elmélet úgy tartja, hogy ez a rejtőzködést segíti természetes élőhelyükön, a szavannákon. Ám nem ez az egyetlen elképzelés.

Több magyar hírportál is foglalkozott a témával az utóbbi években és több tanulmány is született erről. Az egyik kutatás Horváth Gábor nevéhez fűződik.

Az ELTE fizikusa, mint arról az Origo 2012-ben már beszámolt, svéd kollégáival tanulmányozta a lovak színezetét. Megállapították, hogy “a sötét színű lovakról horizontálisan polarizált fény verődik vissza, ami vonzza a böglyöket. A fehér szőrről azonban polarizálatlan fény verődik vissza, ezért a világos színű lovakat kevésbé zaklatják a vérszívók.

A szakemberek egy magyar lovastanyán különböző mintázatú táblákat és lómaketteket állítottak fel egy legelőn, melyeket ragasztóval kentek be, így könnyedén meg tudták számolni a rájuk repült legyeket. A táblákat kétnaponta ellenőrizték, és megállapították, hogy a zebracsíkos lómakett vonzotta a legkevesebb vérszívót.”

Miért fekete-fehér csíkosak a zebrák

Tim Caro, a Kalifornia Egyetem biológusa Charles Darwin egyik elméletét vizsgálta, amely szerint a csíkok a ragadozók összezavarására alkalmas mintázatot alkotnak. A kutatók kísérletekkel vizsgálták, vajon hogyan látják a zebrákat az élőhelyükön előforduló ragadozók.

Különböző szűrőkkel oroszlán- és hiénakompatibilissé tett digitális fotók értékelésekor kiderült, hogy a csíkok sem nappali fénynél, sem szürkületkor, de éjjel sem látszanak olyan távolságról, ahonnan a zebrákra vadászó állatok még vizsgálódnak, csak akkor látszanak igazán, mikor az állatok már jóval közelebb érnek a zebrákhoz” írja az Index az eredeti, angol nyelvű tanulmány alapján.

“Az oroszlánok és hiénák szeme már csak bőven a támadás megkezdése után veszi észre a csíkokat: ötven méter a határ nappal, jó 30 méter szürkület idején, de éjjel mindössze 9 méterre csökken ez a távolság.”

Egy harmadik teória szerint csíkok segítségével már messziről képesek beazonosítani egymást. Ezt egyelőre nem sikerült hitelt érdemlően bizonyítani. A negyedik elmélet a hőleadással, a hőháztartással hozta összefüggésbe a csíkos szőrzetet. Az erről megjelent tanulmányt azonban sokan bírálták. A legvalószínűbbnek mindent egybevéve Horváth és Caro elmélete tűnik.

Forrás: szeretlekmagyarország

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Hamarosan otthon hagyhatod a forgalmit és a jogosítványodat

A rendőr most még mérlegelhet ha otthon hagyod a menetokmányaidat és ha a bírság mellett dönt, öttől ötvenezer...

Egy 92 éves férfit kidobnak a bankból, de egy rendőr kézen fogva kíséri vissza – videó

Amikor egy idősebb férfit elutasítottak a bankban, feldúlt volt, és nem tudta, hogy mitévő legyen. Nem sokkal később...

Elhunyt Járosi Tamás, a Malackrumpli tulajdonosa.. 47 éves volt.. Isten nyugosztalja!

Tragikus hirtelenséggel elhunyt a Balaton Gasztroforradalmára, Jánosi Tamás.. A Malackrumpli Bisztró 2013 nyarán nyitott meg a Biobalaton termelői piac...

Szellemek a házban, ufók rabolták el, átjár a falon az erőszakoló: döbbenetes segélyhívások érkeznek a rendőrségre

A rendőrség ügyeleteire rendszeresen érkeznek bejelentések telefonon vagy személyesen "nagyon különleges" esetekről. Volt akit UFO-k raboltak el, máshoz...
facebook