22.1 C
Budapest
2022. augusztus. 18. csütörtök

Mielőtt kávéfőzőt választunk, érdemes mérlegelni

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Mielőtt kávéfőzőt választunk, érdemes mérlegelni

Sokunk számára elképzelhetetlenek a reggelek a finom és illatos kávé nélkül. Kávé és kávé között azonban hatalmas különbségek vannak; nem csupán a kávébab és a készítmény minősége, hanem az elkészítés módja is meghatározza, milyen ízélményben lesz részünk. Az alábbiakban összegyűjtöttük, mit érdemes tudni a kávégépek vásárlása előtt.

Mielőtt elkezdenénk szemezni a különböző készülékek között, néhány alapvető kérdést érdemes tisztáznunk. Elsőként arra kell választ adnunk, hogy a kávéfogyasztásra csupán koffeinbevitelként vagy igazi a nap fénypontjaként tekintünk. És persze érdemes azt is meggondolni, mennyit fizetnénk ki a gépért; a legolcsóbb filteres és a jobb automata gépek között hússzoros vagy még nagyobb árkülönbséget láthatunk.

A típusok között elsőként a filteres kávéfőzőt kell megemlítenünk. Noha ezek a gépek általános megvetésnek „örvendenek” a kávéimádók körében, tagadhatatlan, hogy a mai napig keresettek és népszerűek. Ez elsősorban az alacsony árukkal magyarázható. A működési elvük egyszerű; bekapcsolást követően a készülék forró vizet csorgat keresztül a filterbe helyezett őrölt kávén, ami becsorogva zaccmentes gyenge italt ad. Az így készített kávé koffeintartalma nem túl magas, így napi többszöri fogyasztásra alkalmas. Sok készülék esetében kancsó és melegítőtalp gondoskodik a reggeli italunk frissen tartásáról.

Szót kell ejteni az úgynevezett presszó gépekről is. Noha a szó hallatán a kávézók hatalmas csodagépei jutnak eszünkbe, ma már széles kínálat áll rendelkezésre kifejezetten háztartási használatra tervezett espresso gépekből is. Üzembe helyezés során az őrleményen hozzávetőlegesen 90 fokos víz préselődik át a 10-15 bar nyomáson. Ennek az eljárásnak köszönhetően sűrű és krémes italt nyerünk. A kategória olcsóbb gépei rendszerint nem rendelkeznek beépített darálóval, így magunknak kell gondoskodunk a megfelelő minőségű és frissességű őrleményről.

Ma már nem mehetünk el az úgynevezett kapszulás kávéfőzők mellett sem, amelyeket nyugodtan nevezhetünk a leggyorsabban feltörekvő típusnak. A gépekért nem kell különösebben magas árat fizetnünk; noha rendszerint drágábbak a filteres gépeknél, de lényegesen olcsóbban a jobb presszó- és automata kávéfőzőknél. Esetükben a nagyobb ráfordítást a relatív drága kapszulák rendszeres vásárlása jelenti. A gyártók kiemelt figyelmet fordítanak, hogy az alumínium-dobozkákba csakis a legjobb minőségű kávék kerüljenek, ráadásul az aromatartó csomagolásnak és a nyomáson alapuló főzési technikának köszönhetően az ilyen italok kimagasló ízélményt kínálnak. Pozitívumként említhető, hogy a kapszulák kínálata egyre szélesebb, kompatibilis kiszerelések is elérhetők, így a töltetek beszerzési költsége egyre elfogadhatóbb.

Végezetül meg kell említeni az automata kávéfőzőket is, amelyek beépített kávédarálóval rendelkeznek, így nincs más dolgunk, mint feltölteni a tartályokat szemes kávéval, vízzel és tejjel, a gép pedig gombnyomásra elvégzi a kávé darálását, a tej habosítását, a víz felmelegítését és a kávé kiengedését. Hátrányuk, hogy még a háztartási használatra tervezett készülékekért is viszonylag magas árat kell fizetnünk, ritkán juthatunk neves gyártó középkategóriás készülékéhez 100 ezer forint alatt.

A kiválasztás során sok apró tulajdonságra is érdemes figyelnünk. Vegyük figyelembe a víztartály kapacitását, a csepegtető tálca kiemelését, ami megkönnyíti a tisztántartást, a hasznos kiegészítők és funkciók sorát, illetve ne feledkezzünk meg a dizájnról sem, hiszen ezek a készülékek mindig a szemünk előtt lesznek!

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Több vagyon elleni és egyéb más bűncselekménnyel gyanúsítottak meg a szentendrei rendőrök egy 24 éves nőt. A bíróság letartóztatta.

Nem először ült kihallgató helyiségben 2022. augusztus 11-én S. Anna. Májusban egy pomázi söröző egyik vendégének bukszáját lopta el,...

Brutális gázáremelkedést harangozott be a Gazprom, .. mi lesz így a magyar rezsicsökkentés frissen bejelentett szabályaival?

Egészen elképesztő gázárat mondott be a téli hónapokra a Gazprom: gyakorlatilag azt vázolta, hogy további legalább 60 százalékos...

Pedáns vagy kényszerbeteg, aki állandóan takarít?

A rendet és a tisztaságot mindenki, ám az utat, ami elvezet odáig, csak nagyon kevesen szeretik, sőt a...

Mit tegyünk, ha az idegeskedés miatt fáj a gyomrunk?

A gyomorfájdalom több ok miatt is kialakulhat. A fájdalmat kiválthatják vírusfertőzések, savas reflux, de gyomorfekély is állhat a...
facebook