2.5 C
Budapest
2023. március. 28. kedd

Mi történhetett? Hajókra támadtak gyilkos bálnák

Dátum:

Megosztás:

Vigo — Megdöbbentő jelenség: hajókat rongálnak a spanyol és portugál vizeken portyázó gyilkos bálnák.

Értetlenül állnak a tudósok a kardszárnyú delfineknek is nevezett emlősök eddig nem ismert agresszív viselkedése előtt: az elmúlt hetekben az állatok több tengeri járműre is rátámadtak.

Az egyik ilyen esetről felvétel is készült: a videón jól látható, ahogy az éppen La Coruna városából kiúszó szállítóhajónak egymás után tizenötször ugrik neki egy feldühödött gyilkos bálna, amely nemcsak a járműben okozott komoly károkat, de az egyik matróz is súlyos sérüléseket szenvedett.

A beszámolók szerint a támadás során a személyzet tagjai elvesztették az irányítást a hajó fölött, amit végül segítséggel kénytelenek voltak visszavontatni a kikötőbe. Figyelemfelkeltő, hogy nemrégiben Vigo partjától nem messze két hasonló eset történt.

„A gyilkos bálnák szeptember környékén minden évben kiúsznak a portugál és a spanyol tengerpartokra, csakhogy a támadások száma 2020-ban ijesztő mértékben nőtt” – jegyezte meg Alfredo López, a tengeri emlősökkel foglalkozó galíciai kutatócsoport koordinátora.

– Augusztus 30-án például egy francia hajónak kellett segítséget kérnie a parti őrségtől, miután nekiestek a megvadult emlősök, de még ugyanazon a napon egy Mirfak nevű spanyol jachtnak is meggyűlt a baja az állatokkal.

A kardszárnyú delfin hatalmas tengeri emlős, súlya akár tíz tonna is lehet, még a fehér cápa is kitér az útjából /Fotó: GRAF A kardszárnyú delfin hatalmas tengeri emlős, súlya akár tíz tonna is lehet, még a fehér cápa is kitér az útjából /Fotó: GRAF

A legrémisztőbb esetre azonban alighanem július 29-én került sor, amikor Trafalgar közelében kilenc gyilkos bálna támadt egyszerre egy szállítóhajóra, a legénység tagjai ráadásul úgy érezték, mintha az egészet előre megszervezték volna. Először ugyanis eltörték a kormánylapátjukat, így nem tudtak elmenekülni, majd újabb és újabb lökésekkel tovább rongálták a járművet, aminek következtében kiugrott a kormányos válla.

„Máshol nem tapasztalták még ezt a jelenséget, így az a legvalószínűbb, hogy csak a spanyol és portugál partok közelében élő gyilkosbálna-populáció tartja rettegésben hónapok óta a hajózókat. A kutatást azonban kiterjesztjük az egész világra” – mondta dr. Ruth Esteban gibraltári kutató.

Frank Schätzing Raj című regényében ijesztően hasonlóan írja le a világ végét előrejelző eseményeket. A könyvben szerepel egy szibériai metánkitörés, ami néhány hete tényleg megtörtént, mint ahogy a kardszárnyú delfinek abnormális viselkedését is megjövendölte a szerző – persze, több más jelenséggel együtt. A regényt 2005-ben adták ki Magyarországon.

Forrás: Blikk / Hirmagazin.eu

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Egy félidő alatt elintézte a magyar válogatott a bolgárokat! .. Szép volt fiúk!

Győzelemmel kezdte szereplését a magyar labdarúgó-válogatott a 2024-es Eb selejtezőiben. Az első félidőben szerzett három góllal 3-0-ra nyert...

Любовное письмо!

Моя дорогая любовь, Акерке! Я рад тебя видеть! Ты женщина моей мечты, ты Солнце, Луна, Звезды, Ты Хорошая, Красивая,...

A Deutsche Welle hivatkozva egy amerikai szakértő által mondottakra, ezt írja..

Amerika selejtes fegyvereket küld az ukránoknak, mert Washington el akarja kerülni az eszkalációt at oroszokkal.. Washington el akarja kerülni...

Kampánypénzek: eddig soha nem látott visszaélésekre bukkanhatott az Állami Számvevőszék

Annyira összetett finanszírozási gyakorlatot tárt fel a hatóság, hogy egy év alatt sem ért a végére a pártok...