10.2 C
Budapest
2024. április. 18. csütörtök
HomeTudástárTudástár - minden érdekességMi kell a szép gyephez? Érdemes már most készülődni…

Mi kell a szép gyephez? Érdemes már most készülődni…

Mi kell a szép gyephez? Érdemes már most készülődni…

Mindannyian zöld buja pázsitról álmodozunk, de gyakran megfeledkezünk a növények alapvető igényeiről.

A téli időjárás után előfordulhat, hogy a gyep egy kicsit rosszabbul néz ki, de a következő tippek segítségével tavasszal újra csúcsformába hozhatjuk.

A levelek és más elhalt növényi részek eltakarják a fényt, elnyomják a füvet, és betegségeknek kínálnak táptalajt. Őrizzük meg a gyep egészségét azzal, hogy rendszeresen gereblyézzük és eltávolítjuk a növényi anyagokat. A fűnyírás során távolítsuk el a fűnyesedéket; a levágott fűszálakból kiváló minőségű komposztot készíthetünk.

A gyepnek levegőre van szüksége, ezért fontos, hogy a gyepet szellőztessük. A gyepszellőztetés során a talajt időközönként átlyukasztjuk, hogy enyhítsük a tömörödést, így a víz, a levegő és a tápanyagok mélyen a felszín alá juthatnak. E célt szolgálják az úgynevezett gyepszellőztető gépek, amelyek rendszerint állítható munkamélységgel rendelkeznek. Ha nem szeretnénk ilyen gépre költeni, relatív hatékonyak lehetünk egy egyszerű kerti villa segítségével is, amit 15 centiméteres lépéstávolságokkal a talajba szúrunk. A levegőztetett gyep jobban felszívja a vizet is, így az elfolyás elkerülhető.

A dús gyep alapfeltétele a megfelelő mennyiségű csapadék, ami a valóságban megfelelő öntözést jelent. Hiba lenne azt gondolni, hogy vízhiányos állapot kizárólag a nyári hónapokban fordulhat elő, noha a nagy kipárolgás miatt valóban ebben az időszakban veszélyeztetett a gyepünk. Minél magasabb a hómérséklet, annál fontosabb arra törekedni, hogy az öntözést a hűvösebb napszakokban végezzük el, lehetőleg kora reggel. Mivel a víz hasznosítása a fotoszintézishez köthető, ezért a késő esti órákban kijuttatott nedvesség kevésbé hasznosul. Sőt, a nedves környezet kedvez a növénybetegségek kialakulásának. A déli órák sem jelentenek jó választást, hiszen a magasabb hőmérséklet miatt a vízveszteség jelentős lesz. Egyértelmű tehát, hogy a gyep öntözését kora reggel érdemes végezni, így a gyep egész nap hidratált marad.

Az erős, egészséges gyep kialakításához fontos, hogy ne öntözzünk túl gyakran. A lényeg, hogy a gyepet úgy eddzük, hogy mély gyökérzetet alakítson ki, amely a nyári hónapokat is átvészeli anélkül, hogy minden nap be kellene kapcsolni a locsolót. Ahhoz, hogy a gyep gyökerei mélyebb szinten keressék a vizet, hetente két-három alkalommal hosszú áztatásra van szükség, a napi rövid öntözés helyett.

Minden növény idővel kimeríti a talajban lévő tápanyagokat, a gyepre ez még inkább elmondható, hiszen ez az egyetlen növény, amelyet hajlamosak vagyunk rendszeresen nyírni, elrabolva tőle a levelekben tárolt tápanyagkészleteket. Megoldást kínál a mulcsozás, amikor a szálakat apró nyesedékké tépve juttatjuk vissza a talajra. Ehelyett vagy emellett szükség lehet műtrágya használatára. A megfelelő készítmény minden olyan alapvető tápanyagot tartalmaz, amelyet a gyepünk szeret, például káliumot, magnéziumot és vasat. A műtrágya nedvesítőszert is tartalmaz, amely segít a gyepnek abban, hogy a gyökereknél felszívja ezeket az összetevőket. A könnyen használható „háromnapos” zöld gyeptrágya egyszeri alkalommal, locsolókannában hígítva alkalmazható.

Ne felejtsük el a vágási magasságot az évszaknak megfelelően módosítani. A tavaszi időszakban rövidebb, nyáron hosszabb levélhosszúság ajánlott. A fű nem szárad ki olyan gyorsan, és a gyökereket jobban védik a hosszabb levélszárak.

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Most népszerű

weblap4u banner
Pannon Work