25 C
Budapest
2023. június. 2. péntek

Mesterséges intelligencia, kontra a Google! Ki áll nyerésre?

Dátum:

Megosztás:

A Google lemaradni látszik a redmondi vállalat mögött, a mesterséges intelligencia korát a Microsoft nyerheti meg. Húsz év Google után jöhet a húsz év Microsoft?

A Microsoft a hét elején mutatta be a saját, mesterséges intelligenciát (MI) is felhasználó új keresőmotorját és böngészőjét.

ChatGPT-vel felturbózott Edge böngésző és Bing keresőmotor pedig komoly konkurenciát jelent a Google keresője és Chrome böngészője számára egyaránt. Mégpedig akkorát, hogy

a Google saját MI-jének, a Bardnak a bemutatása során vétett bakija és a további bejelentések elmaradása együttesen 7,7 százalékos szakadékba küldte az Alphabet kurzusát.

A legfrissebb hírek itt!

A Bard MI ugyanis a Google prezentációja során rossz választ adott egy olyan kérdésre, amivel a cég azelőtt promózta a fejlesztését. A Bard arra a kérdésre, hogy „A James Webb Űrteleszkóp (JWS) mely felfedezéseit tudom elmagyarázni a kilenc éves gyerekemnek?” olyan választ adott, ami azt sejtette, hogy a JWS volt az első, mely a naprendszeren kívüli bolygót lencsevégre kapott – csakhogy erre már a teleszkóp elindítása előtt 14 évvel sor került.

A Google szerint ez a baki jól példázza, hogy mekkora szükség van a rendszer folyamatos fejlesztésére és tesztelésére: a befektetők és a piac ugyanakkor nem volt ennyire elnéző. Az Alphabet kurzusa a hiba nyomán 7,7 százalékot zuhant, de a szakadás mögött egy másik, az apró bakinál sokkal nagyobb fajsúlyú kérdés is megbújik: a Google, úgy tűnik, le fog maradni a Microsoft mögött a mesterséges intelligencia-versenyben.

Az Alphabet árfolyama 5 napos
Padlón a Google anyavállalatának árfolyama

A Microsoft keddi bejelentése, azaz az MI és a netes szolgáltatásaik összehangolása ugyanis elérkezettnek nyilvánította a generációváltást az online versenyben: a Google pedig nem tűnik késznek ugyanezen ugrásra.

A keresőóriás tegnap tudta volna menteni a menthetőt, de erre nem került sor: az online eseményükön fajsúlyát tekintve semmilyen hasonló fejlesztésről nem számoltak be, mint tette azt a Microsoft kedden – ez pedig a prezentációs bakival együttesen elég volt a részvények padlóra küldéséhez.

A legfrissebb hírek itt!

A Microsoft pedig látja a lehetőséget és mindent meg is tesz, hogy élni is tudjon vele: a keresőmotorok és a böngészők versenyében is soha nem látott jó esélyekkel támadhatja be a Google-t, ahogy a hirdetési piacon betöltött, eddig elhanyagolhatónak nevezhető pozícióját is képes lehet növelni: a Bard és a ChatGPT működése közti, apró, de annál jelentősebb különbségek pedig akár még a malmukra is hajthatják a vizet.

A mesterséges intelligencia mindennapi életre kifejtett hatását egyelőre nem lehet teljes egészében belátni, csak annyi bizonyos, hogy munkahelyek tízmilliói kerülhetnek veszélybe hamarosan.

Forrás

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

Bruce Willis, Nomzamo Mbatha, Dominic Purcell – A bérgyilkos (Assassin) – (Az utolsó filmek egyike) – videó

Amikor forradalmi, kísérleti emberi dróntechnológia az ellenség kezébe kerül, egy elit C.I.A. csoport vezetőjének és csapatának kell szolgálatba...

Ő az! Fotókon az intézetis kisfiúk megrontója! (18+)

Őrizetbe vették azt a férfit, aki a gyanú szerint "intézetis" kisfiúkat csalt az otthonába, majd pizzával, cigarettával, játékokkal...

The Census Bureau has released the most comprehensive statistics to date on same-sex couples living together in the U.S. (18+)

The Census Bureau has released the most comprehensive statistics to date on same-sex couples living together in the...

Figyelmeztetést adott ki a Google: ne kattints rá, ha ezt látod a leveleid között

Egy újfajta nyereményjáték terjed a népszerű levelezőrendszerben. Amelyre ha valaki rákattint, adatai rossz kézbe kerülhetnek. A népszerű böngésző levelezőprogramját,...