4.1 C
Budapest
2022. december. 4. vasárnap

Merkel: A német hatóságok visszaküldik a jobb élet reményében érkező afgánokat

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

forrás: MTI

Asraf Gáni afgán államfővel folytatott megbeszélése után, közös sajtótájékoztatójukon a kancellár hangsúlyozta, hogy Németország eleget tesz humanitárius kötelezettségeinek, befogadja mindazokat az afgánokat, akik veszélybe kerültek, mert az ázsiai országban szolgáló külföldi csapatoknak, például német egységeknek dolgoztak.

Akik viszont “egy jobb élet reményében jönnek”, nem kaphatnak menedékjogot vagy tartózkodási jogot, és őket “vissza kell küldenünk Afganisztánba” – mondta Angela Merkel. Hozzátette, hogy a “35 millió otthon lévő afgánra kell gondolni, és fejleszteni kell az országot”.

Az afgán elnök és a német kancellár bejelentette, hogy az afgán biztonsági erők képzését kiterjesztik az embercsempészet és az útlevél-hamisítás elleni küzdelemre, és a két ország hatóságai közösen igyekeznek visszaszorítani az Afganisztánból az EU-ba irányuló illegális bevándorlást.

Az otthonuk elhagyására kényszerülő afgánoknak hazájuk határain belül kell lehetőséget teremteni, biztonságos övezeteket kell kialakítani számukra – mondta Angela Merkel.

A német-afgán együttműködés összehangolása céljából a két kormányzat képviselői rendszeresen egyeztetnek majd videokonferenciák révén – tette hozzá. Kiemelte, hogy Berlin és Kabul kapcsolata igen intenzív lesz a következő időszakban.

Az afganisztáni kivonulás leállításáról szóló keddi NATO-külügyminiszteri döntésről szólva hangsúlyozta, hogy Németország nem csupán felfüggeszti katonái kivonását, hanem 2016-ban 850-ről 980-ra emeli a német hadsereg (Bundeswehr) kontingensének maximális létszámát.

A biztonság mellett az életkilátások javítására is szükség van, hogy az afgánok fiatal nemzedéke a hazájában találhassa meg a számítását, ezért minél több térségben, így a belső menekülteknek kialakítandó övezetekben is lakhatási, tanulási, képzési és munkalehetőségeket kell teremteni.

Németország ebben is kész az együttműködésre, az eddiginél is több fejlesztési programot tervez Afganisztánban – mondta a kancellár, hozzátéve, hogy kormánya nemzetközi gazdasági és fejlesztési együttműködésért felelős minisztere külön tárgyal az afgán államfővel az új közös programokról.

Asraf Gáni a tájékoztatón elmondta, hogy a kabuli vezetés betartja az elutasított menedékkérők visszafogadására vonatkozó kötelezettségét. Hangsúlyozta, hogy vissza kell szorítani az embercsempészetet. A csempészek fejenként 20-25 ezer dollárt sajtolnak ki az Európába eljutni akaró afgánoktól, akik így sokszor a család teljes vagyonát az életveszélyes útra fordítják – fejtette ki az afgán államfő.

Azt is elmondta, hogy az illegális migráció elleni küzdelem mellett szélesíteni szükséges a legális bevándorlás lehetőségét is.

A kabuli német nagykövetség által indított felvilágosító, ismeretterjesztő kampányra utalva hangsúlyozta: fontos, hogy az afgánok “reális képest” alkossanak Németországról, és tudomásul vegyék, hogy Németországban “nincsenek arannyal kikövezve az utcák”.

Asraf Gáni kiemelte, hogy az afgánok a sok helyütt rossz biztonsági helyzet és a szegénység miatt fordítanak hátat hazájuknak. A kormánynak ezen a két területen van szüksége támogatásra partnereitől.

Harcolniuk azonban már nem kell a német katonáknak sem, mert az afgán erők a kiképzésben nyújtott segítség révén képesek a biztonsági feladatok ellátására.

Németországban jelenleg a szíriaiak után az afgánok alkotják a menedékkérők második legnagyobb csoportját. A legutóbbi, októberi adatok szerint egy hónap alatt 31 ezert 051 afgán menedékkérőt regisztráltak.

 

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Tiltakozást szervez a MOK az egészségügy átalakítása miatt: „Nincsen benne gyakorlatilag olyan intézkedés, ami ne adna lehetőséget a visszaélésre”..

Tiltakozó akciót tervez a Magyar Orvosi Kamara (MOK), miután a kormány nem vette figyelembe a javaslataikat, melyeket az...

Eltűnt két gyermek és egy fiatal lány!

Mindhármukat rendőreink jelenleg is keresik. A Budapesti Rendőr-főkapitányság XIV. Kerületi Rendőrkapitányság 01140-157/581/2022. körözési számon eljárást folytat az ismeretlen helyen...

27 milliárd dollárra perlik a hatóságokat a texasi iskolai lövöldözés áldozatainak hozzátartozói

Texasban 27 milliárd dollár (mintegy 11 ezer milliárd forint) kártérítésre tartanak igényt a 21 ember életét követelő májusi...

Ujabb halálos baleset történt tegnap késő délután..

A Magyaralmás térségében történt közlekedési balesetben egy 66 éves férfi vesztette életét. A Magyaralmás térségében történt közlekedési balesetben egy...