14.8 C
Budapest
2024. május. 20. hétfő
HomeFőhírekGazdaságMéregerős és méregdrága, de nagyon finom: 6,3 millió forint a magyar csili...

Méregerős és méregdrága, de nagyon finom: 6,3 millió forint a magyar csili kilója

Báránd — Nem kell immár Dél-Amerikába menni a világ legerősebb csilipaprikájáért, s nem feltétlenül szorulunk importra sem. A Carolina reapert ugyanis egy fiatal bárándi termesztőnek sikerült meghonosítani idehaza.

De a legfrissebb hírek szerint a világ legkeresettebb, ennek megfelelően a legdrágább csilije is gyökeret eresztett Erdei Roland fóliája alatt. Az Aji Charapita nevű csodát alig két éve ismerte meg a világ: a természetben kizárólag Peruban termő, sárga, pici bogyó kilója cirka 6 millió forintot kóstál.

– Méregerős és méregdrága, de nagyon finom. Fűszeres ízű, sárgás színű, alig bors méretű, az értékét csak eszmei szinten lehet meghatározni, de hozzávetőlegesen 6,3 millió forint kilónként. Most hétvégén készülünk szüretelni – árulta el lapunknak az egyik legfiatalabb hazai csilitermelő, akinek a Hajdú-Bihar megyei Bárándon két éve állnak speciális fóliasátrai.

Egy nap alatt egy kis tálkányit lehet leszüretelni, szószokba raknak pár tized grammot. Egy nap alatt egy kis tálkányit lehet leszüretelni, szószokba raknak pár tized grammot.

– Kényes növény, lassan terem, leszedni pedig borzasztó babra munka. Ha az ember rászánja az egész napját, egy kis tálkát tud megtölteni. Valójában kilókról nem is beszélhetünk, legfeljebb grammokról. Ezt nem önállóan fogyasztják, belekerül a termés a különböző szószokba – tette hozzá a ChillER Manukfaktúra tulajdonosa.

Roland valósággal berobbant a hazai csilitermelők alig félszáz tagot számláló táborába. Birtokán három fóliasátor áll, amelyek alatt mintegy háromezer tő csili fejlődik.

– Nagyjából 17 fajta termékünk van, ezek a különböző szószok, fűszerek alapanyagai, de van, ami inkább csak dekorációként szolgál a kiállításokon. Többet kiszárítunk, őrlőmalomban aprítjuk fel, csilipehely lesz belőle. Minden évben változtatjuk a kínálatot, attól függően, melyikre van igény. Az igazi siker idén szeptemberben jött el, egy amerikai világversenyen aranyérmet nyertünk a csilis repcemézünkkel, amelyik egyébként alig egy hete Szombathelyen is tarolt. De nagy siker a csilis zöldfűszeres olívaolaj, meg a BBQ szószaink is. Persze, örök sláger marad a világ legerősebb, legcsípősebb fajtája, a Carolina reaper.

– Kiállításokon rendszerint kérnek belőle a kíváncsiskodók, akiket próbálok felkészíteni arra, hogy ez nem egy közönséges erős paprika. Embertől függ, hogy milyenek a reakciók: de többnyire elvörösödnek, könnyeznek, izzadnak, köhögnek és kapkodnak a folyadék után. Ezen persze én is átesem, hiszen ezt is muszáj megkóstolnunk, hogy érezzük, jó lesz-e a termés.

A csípősség fokozatai

A Carolina reaper nevű fajta a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült, a csípősségi mutatója 2,2 millió a Scoville-skálán. Ez azt mutatja meg, hogy hányszoros hígítást kell alkalmazni cukros lével, hogy eltűnjön a csípős érzés. A magyar hegyes erős pirospaprikának 2500 körül alakul ez a mutatója.

blikk

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Most népszerű

weblap4u banner
securiton-tűzvédelem