0.9 C
Budapest
2023. január. 27. péntek

Mennyivel robog a Mikulás szánja?

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Régóta kínzó kérdés, hogy mégis miként képes a lappföldi legenda egyetlen nap leforgása alatt minden gyermekhez eljuttatni az ajándékát: mára már bizonyos, hogy a rénszarvasoknak ehhez legalább a hangsebesség 265-szörösével kell húzniuk a szakállas jótevőt.

Persze legyünk pontosak: a muzulmán, hindu, zsidó és buddhista gyerekek természetszerűen kimaradnak a szórásból, vagyis a Földön élő lurkók kétmilliárdos száma máris 380 millióra csökken, ha pedig egy családban átlagosan 2,5 gyereket nevelnek, akkor a Mikulásnak 152 millió címen kell megjelennie – olvasható a göteborgi egyetem „kutatásában”.

Az ötlet szülőatyja egy bizonyos Stefan Lemurell, a göteborgi egyetem matematika tanszékének vezetője, akit a numerikus analízis egyik szaktekintélyeként tartanak számon a tudomány világában: a professzor spekulációi szerint  a Mikulás másodpercenként 900 látogatásnak tesz eleget – ez persze csak abban az esetben kivitelezhető, ha a joviális nagy szakállú nyugat felé indul, ezzel valamelyest meghosszabbítva a nap 24 óráját.

Búcsut int a Mikulás mielőtt útnak indul a finnországi Lappföldről, hogy találkozzon a gyerekekkel világszerte (Fotó: MTI/EPA/LEHTIKUVA/Martti Kainulainen)

A matematikus feltevései alapján a felkeresendő ingatlanok arányosan száz méterre fekszenek egymástól, sőt a szakember azt is szem előtt tartotta, hogy a szán tulajának le is kell azt parkolnia, be kell jutnia a házakba – ugyebár a kéményeken keresztül –, el kell helyeznie a meglepetéseket a kihelyezett lábbelikbe, majd az épületeket elhagyva újra mozgásba kell lendítenie járművét.

Ezen a ponton bizonyára már mindenki csak a konkrét számot – vagyis a „megfejtést” – szeretné olvasni, ám fontos adalék lehet még a történetben, hogy a fentiek elérése érdekében a piros anorákos vénember tákolmányának a hangsebesség 265-szörösére kellene felgyorsulnia, vagyis utasára 14 milliószoros gravitációs erő hatna – eme érték kétmilliomod része nem mellesleg még egy gyakorlott vadászpilótát is az ájulásba taszít.

Forrás: hirado.hu, science.gu.se

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Bruce Willis egyik utolsó filmje: Távfelügyelő (Wire Room) – videó

Bruce Willis egyik utolsó filmje (2022), izgalmas, fordulatokban gazdag thriller..   Teljes film magyarul: Távfelügyelő (Wire Room) Kellemes szórakozást a filmhez! Még több...

A napenergia előnyei – a szolárzuhany mindenki számára gazdaságos megoldás

Sokba kerül a meleg vizes zuhanyzás? Attól függ! Ugyanis létezik olyan energiabarát megoldás, ami nyáron a napban rejlő...

Egy órán keresztül próbálták újraéleszteni azt a taxisofőrt, aki vezetés közben kapott infarktust a Keleti pályaudvarnál…

Ismerősök és ismeretlenek is hősnek tartják Istvánt - írja a ripost.hu Katonák és rendőrök árasztották el a Keleti pályaudvar környékét –...

Mutatjuk, mik lesznek 2023 szextrendjei (18+)

Ahogy az élet minden egyéb területén, úgy szex téren is jönnek-mennek a trendek. De vajon mik jellemzik 2023-at,...