20.6 C
Budapest
2023. szeptember. 30. szombat

Megzsarolt ügynök volt a világhírű vírustudós: külföldi kutatókat kellett megfigyelnie Karikó Katalinnak

Dátum:

Megosztás:

Vajon az újabb ügy hatására végre nyilvánosak lesznek valaha az ügynöklisták?

Évtizedek óta kísérti a magyar közéletet, most pedig a világ jelenleg leghíresebb magyar tudósára is árnyékot vetett az eltitkolt ügynöklisták ügye: Karikó Katalin, a koronavírus legyőzésében kulcsszerepet játszó mRNS-vakcinát kifejlesztő biokémikus a hét végén nyilvánosságra hozta, hogy 1978-ban beszervezte a Kádár-rendszer titkosrendőrsége.

Mindenki ezt olvassa most!

Ezek az információk Bálint László történész 2017-ben kiadott könyvében láttak először napvilágot, ám akkor még kevesen ismerték a magyar tudós nevét. Ráadásul az ügynökök jelentései és a beszervezési dokumentumok csaknem 32 évvel a rendszerváltás után sem nyilvánosak teljes mértékben: azokat az iratokat, amelyeket a titkosszolgálatok leadtak az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárába (ÁBTL), a kutatási engedéllyel rendelkező történészek és levéltárosok kutathatják, illetve az egykori megfigyeltek is kikérhetik a róluk szóló jelentéseket. Ezért is bukkanhat fel újabb és újabb érintett neve.

Az egykori kommunista blokk több államában már szembesültek az ügynökmúlttal: Lengyelországban 2005-ben egy 240 ezer nevet tartalmazó ügynöklistát hoztak nyilvánosságra, Csehországban pedig az internetről is bárki számára elérhetővé váltak a csehszlovák titkosszolgálat ügynöklistái.

Magyarországon az LMP képviseli következetesen az ügynökakták nyilvánosságát: 2011 óta 23-szor adtak be törvényjavaslatot az állambiztonsági iratok nyilvánossá tételéről, ám egyetlenegyszer sem vette azokat tárgysorozatba a parlament kormánypárti többsége.

A Karikóra vonatkozó információk így Bálint László könyvéből kimásolva kezdtek terjedni az interneten. Ezek alapján a biokémikust 1978-ban első munkahelyén, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjában „titkos megbízott minősítéssel, hazafias alapon” szervezte be Salgó László későbbi országos rendőr-főkapitány a Belügyminisztérium kémelhárítási részlegére.

Mindenki ezt olvassa most!

A III/II-es ügyosztályt az ország elleni hírszerző tevékenységek elhárítására hozták létre, itthon és belföldön egyaránt tevékenykedett, tagjai egy része fedésben dolgozott

– magyarázta a Blikknek egy neve elhallgatását kérő történész, aki az állampárti korszak kutatója.

Szerinte azért szervezhették be a biológust, mert a szegedi kutatóintézet stratégiai jelentőségű volt, kiterjedt nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezett, ahol nyugati és szovjet vendégkutatók és delegációk is sűrűn megfordultak. Így a megyei kémelhárítás érthetően potenciális külföldi hírszerző tevékenységet feltételezett itt, amelynek elhárítására beszervezésekkel tettek lépéseket.

A történész szerint az, hogy Karikót hazafias alapon szervezték be, nem jelent semmit, csupán azt, hogy nem anyagi ellenszolgáltatásért cserébe működött együtt. Karikó saját állítása szerint édesapja 1956-os forradalmi múltja miatt állították kényszerválasztás elé beszervezésekor, szakmai ellehetetlenítéssel fenyegetve. „Tudtam, hogyan működik az a rendszer, féltem, ezért aláírtam a beszervezésre vonatkozó dokumentumot. Az ezt követő években semmilyen írásos jelentést nem adtam, senkinek nem ártottam” – írta a tudós.

Múltja nem ronthatja érdemben Karikó Nobel-díj-esélyeit: kollégái se hiszik, hogy csorbulna a megítélése.

Az előző rendszerben minden külföldre menő tudóst és kutatót megkörnyékeztek a szolgálatok, nagyon sokan aláírtak nekik, de közülük sokan nem jelentettek semmit. Karikó sem ártott senkinek, ezért szerintem a hazai közvélemény sem ítéli el a több mint 30 évvel ezelőtt történtek miatt

– mondta a Blikknek Rusvai Miklós virológus.

Mindenki ezt olvassa most!

Sok ismert embert vettek rá kényszerrel

Medgyessy Péterről a miniszterelnökké választása után derült ki, hogy -III/II-es, szigorúan titkos tisztként dolgozott a Pénzügyminisztériumban, amiért külön fizetést is kapott a szolgálattól. Egykori tevékenységét vizsgálóbizottság is kutatta, de nem ebbe a botrányba bukott bele.

Csurka István írót, a MIÉP egykori elnökét Raszkolnyikov fedőnévvel szervezték be III/III-as ügynöknek kényszer hatására /Fotó: RAS-archívum Csurka István írót, a MIÉP egykori elnökét Raszkolnyikov fedőnévvel szervezték be III/III-as ügynöknek kényszer hatására /Fotó: RAS-archívum

Csurka István írót, a MIÉP egykori elnökét Raszkolnyikov fedőnévvel szervezték be III/III-as ügynöknek kényszer hatására, és állítása szerint soha nem írt jelentést. Az elhárítás később alkalmatlannak nyilvánította Csurkát az együttműködés hiánya miatt.

Szabó István is meg﷯szenvedte eltitkolt ügynök-múltjuk nyilvánosságra kerülését/ Fotó: MTI Szigetváry Zsolt Szabó István is megszenvedte eltitkolt ügynök-múltjuk nyilvánosságra kerülését/ Fotó: MTI Szigetváry Zsolt

Novák Dezső válogatott labdarúgó és későbbi edző Nemere fedőnéven jelentett csapattársairól és a bundázásokról.

Szabó István Oscar-díjas filmrendezőt is beszervezték, aki 1957 és 1963 között jelentett a rendezőkről és színészekről a belső elhárításnak, de állítása szerint nem ártott senkinek.

blikk

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Váratlan dolgot tettek az oroszok éjjel, ez az ország sodródhat bele a háborúba

Lehetséges légtérsértést észleltek a román hadsereg radarjai péntekről szombatra virradó éjszaka, amikor Oroszország újabb légitámadást intézett a román...

Kiakadtak a rajongók Beckham tettén, amikor szájon csókolja 12 éves lányát, Harpert…

David Beckham ismét megosztotta a követőit legújabb videójával, amelyen szájon csókolja 12 éves lányát, Harpert. Éppen Victoria Beckham párizsi...

Milliókat keres ez a gyönyörű lány azzal, hogy a kerek fenekével lufikat robbant – fotó

Egy fiatal nő nem gondolta volna, hogy az egyik rajongója fura kérdéséből üzleti vállalkozást fog indítani, azonban mégis...

Egyre durvul a migránsőrület – képek, videó

Drótvágó, létra, bot, csőre töltött éles lőfegyver... – át akarnak jönni az illegális migránsok a kerítésen - írja...