2.1 C
Budapest
2023. december. 2. szombat

„Megy a vonat és nemsokára falnak ütközik” – mondja az árstopról a benzinkutasok szövetségének elnöke

Dátum:

Megosztás:

Egri Gábort, Független Benzinkutak Szövetségének elnökét az üzemanyagárak befagyasztásának következményeiről és az áruhiányról kérdeztük.

Egri Gábor egyetért Hernádi Zsolttal, szerinte sem fenntartható az ársapka /Fotó: ATV

Egri Gábor egyetért Hernádi Zsolttal, szerinte sem fenntartható az ársapka /Fotó: ATV

Már Hernádi Zsolt MOL-elnök szerint sem tartható az ársapka. A kisebb kutakon is ezt tapasztalják?

— Amire Hernádi úr rámutatott, hogy áruhiány van, általános jelenség. A covid-időszak alatt az olajipari társaságok leállították, eltolták a beruházásokat, a szükséges modernizációt, ennek eredménye a finomítók teljesítményének visszaesése. Nagyobb a fogyasztás a világban, mint a finomítói kapacitás, más országban viszont ezt kordában tartják a magas árak.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

A napokban derült ki, hogy rekord mennyiségű üzemanyagot vásároltak a magyarok. Ennek a hátterében is a hatósági árképzés áll?

— Pontosan. Az ársapka miatt májusban 30 százalékos többletfogyasztás volt itthon, mint az előző évben. Mindenki tankol 480 forintért, mintha nem lenne holnap. Ezt meg kell szüntetni. Szlovákiában például 30 százalékkal csökkent az üzemanyag-fogyasztás. Az embereket nagyon motiválja a pénztárcájuk. Be kell vezetni a piaci árakat, de azt javasoltuk már korábban is, hogy szociális alapon támogassák a rászoruló társadalmi rétegeket, például a többgyermekes családokat és minimumnyugdíjasokat.

Reális veszélye van annak, hogy nagyobb hiány alakul ki nyáron?

— Megy a vonat és nemsokára falnak ütközik. Jóslásokba nem mennék bele, de azt látjuk, hogy a MOL százhalombattai finomítójában karbantartás lesz, ami visszaveti a termelést, az OMV finomítója pedig – amely a magyar piac 15 százalékát szolgálja ki – nem működik, és kétséges, mikor indul újra. Összeadódtak a negatív hírek.

A literenként 20 forintos támogatás segít jelenleg a kisebb kutaknak?

— Ez a pénz számos költséget nem fedez. Családi vállalkozásokról van szó, amelyek most hozzányúlnak a megtakarításukhoz vagy éppen hitelt kénytelenek felvenni. Több évtizede működnek, sose kellett nekik támogatás, az árstop hozta őket ilyen helyzetbe.

Nyitókép: Hirmagazin.eu

blikk

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Ma este: Reszkessetek betörők 3-4 – videók

Teljes filmek magyarul: Reszkessetek betörők 3. Reszkessetek betörők 4. Kellemes szórakozást a filmhez! Még több film itt! Our media displays content free of...

Piros riasztást is kiadhatnak – mutatjuk, hol tart legtovább az ónos eső

Budapesten kora délutánra lecseng a havazás, esőbe, majd ónos esőbe vált a csapadék halmazállapota. Budapesten is jégpáncélos területek...

Orbán Viktor: Magyarország nem vétózik, olyan, hogy vétó, nincs

A miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádióban feltett kérdésekre válaszolt. Szólt Ukrajna EU-csatlakozásának támogatásáról, a pénzügyi segítségről, a...

Miért jó szigetelőanyag a kőzetgyapot?

A kőzetgyapotot sokan csak homlokzati szigetelőként ismerik, pedig remek tulajdonságai miatt más szigetelési feladatot is elláthatunk vele. Aki csak...