11.2 C
Budapest
2024. április. 20. szombat
HomeHírekFőhírekMegvannak a legfontosabb választási határidők – április 20-án kezdődik a kampány

Megvannak a legfontosabb választási határidők – április 20-án kezdődik a kampány

A jelölő szervezetek a mai naptól kérhetik nyilvántartásba vételüket a 2024. évi általános választásokra az illetékes választási bizottságoknál.

Sulyok Tamás köztársasági elnök 2024. június 9-ére tűzte ki az Európai Parlament tagjainak és a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választásának időpontját. A jelölő szervezetek a mai naptól kérhetik nyilvántartásba vételüket a júniusi általános választásokra a területi és a fővárosi választási bizottságoknál, valamint a Nemzeti Választási Bizottságnál – közölte a Nemzeti Választási Iroda.

Az idei választások különlegessége, hogy a június 9-i voksoláson egy napon, közös eljárásban választják meg az európai parlamenti képviselőket, az önkormányzati képviselőket és polgármesterekte, valamint a nemzetiségi önkormányzatok képviselőit. Az öt évvel ezelőtt megválasztott, jelenleg is hivatalban lévő önkormányzati képviselők és településvezetők megbízatása nem szűnik meg a mostani választással, az 2024. október 1-jéig tart.

A választással kapcsolatos legfontosabb határnapok:

  • 2024. április 4-től lehet benyújtani a választásokkal kapcsolatos kérelmeket: átjelentkezési kérelem, mozgóurna iránti kérelem, az EP-választás tekintetében külképviseleti szavazás iránti kérelem.
  • 2024. április 20-án kezdődik az EP-, önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választás kampánya. A jelölő szervezetek és a jelöltté válni kívánó választópolgárok ettől a naptól kezdve gyűjthetik a jelöltséghez szükséges ajánlásokat.
  • 2024. május 24-én 16 óráig kérhetik felvételüket a névjegyzékbe az európai uniós állampolgárok, ha az Európai Parlament magyar képviselőire szeretnének szavazni.
  • 2024. május 31-én 16 óráig kérhetik felvételüket a nemzetiségi névjegyzékbe a magukat a 13 magyarországi nemzetiség valamelyikéhez tartozónak valló választópolgárok, hogy szavazhassanak a nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán.
  • 2024. május 15-én 16 óráig kérhetik névjegyzékbe vételüket azok a magyar állampolgárok, akik sem Magyarországon, sem az Európai Unió más tagállamában nem rendelkeznek lakcímmel, és sikeres regisztrációjukat követően levélben szavazhatnak.

A választással kapcsolatos valamennyi kérelem benyújtható a https://www.valasztas.hu/ugyintezes internetes aloldalon, illetve személyesen vagy kézbesítési meghatalmazott útján bármelyik helyi választási irodában.

A választások lebonyolításában nagyságrendileg kilencvenezer bizottsági tag, húszezer választási irodai munkatárs és körülbelül nyolcszáz külképviseleti választási irodai tag vesz részt.

A szavazás során a 21 magyar európai parlamenti képviselő mellett választják majd meg Budapest főpolgármesterét, a 3177 polgármestert, körülbelül 16 500 települési, 432 vármegyei és 33 fővárosi önkormányzat képviselőt. A választásokra várhatóan kb. 33 800 000 darab szavazólap készül, ami egyféle EP-szavazólapot, 7800-féle önkormányzati és 2200-féle nemzetiségi szavazólapot jelent.

A kampány kezdetével, 2024. április 20. napjával megszakad a Lukács László György által, a gazdasági kamarai hozzájárulással kapcsolatban kezdeményezett népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtése. Az Nsztv. értelmében ugyanis az országgyűlési képviselők, az Európai Parlament tagjai, a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a nemzetiségi önkormányzati képviselők általános választásának napját megelőző ötvenedik nap és a szavazást követő harmincadik nap között szüneteltetni kell az aláírásgyűjtést.

ÁSZ-intelmek

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) március 20-ig fogadja azon sajtótermékek hirdetési árjegyzékeit, amelyek politikai hirdetést kívánnak közzétenni a június 9-ére kitűzött európai parlamenti, illetve önkormányzati választást megelőző kampányidőszakban – közölte a szervezet kedden.

Az ÁSZ közleményében felidézte: a választási eljárásról szóló törvény szerint az idei önkormányzati választásokat, illetve az európai parlamenti képviselők megválasztását megelőző kampányidőszakban politikai hirdetést csak az a sajtótermék tehet közzé, amely a választás kitűzését követő öt munkanapon belül hirdetési árjegyzékét az ÁSZ-nak megküldte.

Az ÁSZ ezek alapján március 20-án 16 óráig fogadja a hirdetési árjegyzékeket.

Azt írták, az árjegyzékeket elektronikus és postai úton, de akár személyesen is fogadják.

Az Állami Számvevőszék az árjegyzékeket sajtótermékek szerinti bontásban a www.asz.hu oldalon teszi közzé, a lista a „Választások” menüpont alatt lesz megtekinthető.

Felhívták a figyelmet arra: a szavazást követő 15 napon belül a sajtóorgánumoknak azt is tudatniuk kell az ÁSZ-szal, hogy milyen politikai hirdetéseket közöltek a kampányidőszakban. A részletes listát az ÁSZ a honlapján szintén közzéteszi, így egyértelműen kiderül majd, hogy a jelöltek és jelölőszervezetek politikai hirdetéseit kinek a megrendelésére, milyen ellenérték fejében, mely időpontban, milyen terjedelemben jelentették meg az egyes sajtótermékek – tudatták. (MTI)

Forrás

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Most népszerű

weblap4u banner
securiton-tűzvédelem