4.9 C
Budapest
2022. november. 28. hétfő

Megvádolták Amerikát, az USA lenne a felelős a gázszivárgások miatt?

Dátum:

Megosztás:

Az Északi Áramlat vezetékeivel kapcsolatos incidens Dánia és Svédország kizárólagos gazdasági övezetében történt, amelyet teljes mértékben az amerikai hírszerző szolgálatok ellenőriznek

– jelentette ki csütörtökön Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője.
A diplomata a Szolovjov Live médiacsatorna műsorában nyilatkozott. Az Indexnek nyilatkozó szakértő úgy látja, attól még, hogy egyes országok szövetségesei egymásnak, lehallgathatják és megfigyelhetik a másikat. A Spiegel közben arról ír, hogy a német biztonsági hatóságok feltételezése szerint 500 kilogramm TNT-vel megegyező hatású robbanószerkezeteket kellett használni a csövek megrongálásához.

Zaharova szerdán az Északi Áramlat 1 és  2 gázvezetékek megrongálódása kapcsán amerikai tisztségviselők év eleji nyilatkozataira emlékeztetett. Akkor az amerikai azt nyilatkozták, hogy

AZ ÉSZAKI ÁRAMLAT 2 „NEM FOG MŰKÖDNI”.

Az orosz külügyminisztérium szóvivője a műsorban felszólította Joe Biden amerikai elnököt, hogy válaszoljon arra a kérdésre, ami szeptember 25-én és 26-án a gázvezetékekkel történt, az a korábbi fenyegetések valóra váltása-e Washington részéről?

Marija Zaharova szerint bár a szóban forgó területtel kapcsolatban sok a találgatás, például az, hogy semleges vizeken található, az valójában Dánia és Svédország kizárólagos gazdasági övezete. Emlékeztetett, hogy ezek az államok

NATO-orientált országok, tele amerikai fegyverekkel, amelyek teljes mértékben az amerikai hírszerző szolgálatok ellenőrzése alatt vannak, (…) és az utóbbiak teljes mértékben ellenőrzik az ottani helyzetet.

Csütörtökön újabb gázszivárgást észlelt a svéd parti őrség az Északi Áramlat 2 gázvezetéken. A vezeték szivárgását elsőként szeptember 26-án figyelték meg, amikor hirtelen csökkenni kezdett a nyomás az Északi Áramlat 2-nél. A szakértők szerint kizárt, hogy maguktól hibásodtak meg a vezetékek, úgy gondolják, valaki szándékosan rongálta meg azokat.

Robert C. Castel biztonságpolitikai szakértő, a Neokohn főmunkatársa lapunknak a kérdéssel kapcsolatosan úgy fogalmazott, hogy „egy háborúban egy dolog nem lehetséges, hogy nem lehetséges. Bizonyítottan tudjuk, a nyugati szövetségesek kémkednek egymás ellen, így valószínűleg vannak ilyen direkt akciók is” (egymás lehallgatása, megfigyelése – a szerk.). 

A Spiegel információi szerint a német biztonsági hatóságok azt feltételezik, hogy 500 kilogramm TNT-vel megegyező hatású robbanószerkezeteket kellett használni a csövek megrongálásához. A biztonsági hatóságok szerint robbanások következtében sérültek meg a vezetékek. A Brit védelmi források szerint kitervelt támadás részeként hosszú kötéllel leeresztve, drónnal irányítva vagy hajó oldaláról beengedve is elhelyezhettek robbanószereket a tengerben – ahogy azt az Infostart összegezte.

Állami szintű terrorcselekmény is felmerül

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője felvetette az állami szintű terrorcselekmény lehetőségét csütörtökön az Északi Áramlat 1 és 2 gázvezetéket megrongáló rendkívüli eseményekkel kapcsolatban, szerinte a történtek kivizsgálása nemzetközi együttműködést igényel. Az orosz szóvivő „példátlan jellegű” eseményeknek nevezte az Északi Áramlat 1 és az Északi Áramlat 2 vezetékeken történt incidenseket.

„Nyilvánvaló, hogy itt több ország együttműködésére lesz szükség. Olyan körülmények között, amikor a kommunikáció akut hiánya tapasztalható, és sok ország nem hajlandó velünk együttműködni ilyen érzékeny területeken, sok kérdés merül fel. Ez rendkívül veszélyes helyzet, amely sürgős vizsgálatot igényel” – nyilatkozta Dmitrij Peszkov, aki hozzátette:

NAGYON NEHÉZ LENNE ELKÉPZELNI, HOGY EGY ILYEN TERRORCSELEKMÉNYRE VALAMILYEN ÁLLAM RÉSZVÉTELE NÉLKÜL KERÜLHETETT VOLNA SOR.

Egyébként lehetetlennek nevezte, hogy Oroszország és az Egyesült Államok együttműködhet-e a történtek kivizsgálásában, mivel a két ország biztonsági szervei között nincs semmilyen érdemi kapcsolat és együttműködés. Peszkov nem tudott arra kérdésre válaszolni, hogy technikailag újraindítható lesz-e valaha a korábban működő Északi Áramlat 1.

A legfrissebb hírek itt!

Feltehetően hétfőn megszűnik a gázszivárgás a sérült Északi Áramlat 1 vezetékből – közölte a vezeték üzemeltetője csütörtökön a Reuters hírügynökséggel. Az üzemeltető szóvivője úgy fogalmazott, hogy a kár felméréséig nem lehet előrejelzést adni a vezeték jövőbeni működésére vonatkozóan.

Orosz hadihajók is voltak a helyszínen

A CNN két nyugati hírszerző forrására hivatkozva azt állítja, hogy az orosz hadiflotta támogatóhajóit figyelték meg hétfőn és kedden a Balti-tengernek azon a részén, ahol szivárgások tapasztalhatók – ilyen támogatóhajók segítik például a tengeralattjárók tevékenységét is. A CNN egyik forrása szerint a térségben amúgy orosz tengeralattjárókat is megfigyeltek a múlt héten. Peszkov a CNN értesüléseit úgy kommentálta, hogy mindenekelőtt emlékeztetett arra, hogy a Balti-tengerről van szó. Így a NATO-tagországoknak azon a vidéken sokkal több repülő, úszó és egyéb haditengerészeti eszköze észlelhető, ezért a Kreml szóvivője szerint „ezek teljesen ostoba, mondjuk úgy, hogy elfogult hírek”.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője csütörtökön szintén arról beszélt, hogy a régió egyszerűen tele van a NATO katonai infrastruktúrájával és emlékeztetett rá, hogy

A SZÖVETSÉG JÚLIUSBAN A DÁN BORNHOLM-SZIGET KÖZELÉBEN MÉLYTENGERI GYAKORLATOT TARTOTT.

Egy reggeli interjújában a szóvivő arról beszélt, hogy Északi Áramlat vezetékei Dánia és Svédország kizárólagos gazdasági övezetében rongálódtak meg, amelyet teljes mértékben az amerikai hírszerző szolgálatok ellenőriznek. Zaharova a sajtótájékoztatón egyébként az Egyesült Államokat a gázvezeték-leállítás haszonélvezőjének nevezte. Szerinte a kialakult helyzetben előnyös lehetőséget nyitott az amerikaiak számára, hogy megnöveljék az Európai Unióba irányuló cseppfolyósítottgáz-szállításaikat (LNG).

Amerika nem képes már arra, hogy végrehajtsa a nemzetközi vizek védelmét, és ez mára egyre gyakrabban látható. Az amerikai haditengerészet Ronald Reagan idejétől a napjainkig a harmadára zsugorodott

– fogalmazott lapunknak a kérdéssel kapcsolatosan Robert C. Castel.

A legfrissebb hírek itt!

A NATO is reagált

A NATO az Északi Áramlat 1 és 2 csővezetéken keletkezett károkkal kapcsolatban leszögezte, hogy a szövetségesek létfontosságú energiainfrastruktúrája elleni bármilyen szándékos támadásra egységes és határozott választ kell adni. A szövetség közleményében aggodalomra okot adónak nevezte a Balti-tenger nemzetközi vizein két orosz gázvezetéken keletkezett károkat. Különösen amiatt, hogy a rendelkezésre álló információk szerint e károk „szándékos, meggondolatlan és felelőtlen szabotázsakciók” eredményei. A gázömlés zavarja a hajózás feltételeit, és jelentős környezeti károkat okoz. Ezért a NATO támogatja a vizsgálatokat.

A tagországok elkötelezik magukat amellett, hogy felkészülnek az állami és nem állami agresszoroknak az energia- és egyéb ágazatok elleni hibrid taktikai fenyegetéseire. A szövetségesek létfontosságú energiainfrastruktúrája elleni bármilyen szándékos támadásra egységes és határozott választ kell adni

– írta közleményében az észak-atlanti szervezet.

Robert C. Castel szerint, ha megnézzük, hogy kinek használt ez az esemény, akkor teljesen egyértelmű, hogy Oroszországnak használt. Oroszok arra következtetésre jutottak, hogy a német kormányt nem tudják kiugrasztani ebből a szankciós politikából, így az energiabiztonságba vetett hitet támadja – összegezte a kérdést az Index megkeresésére a biztonságpolitikai szakértő.

Lassan már nincs szállítási útvonal

Korábban már foglalkoztunk a témával, kedden gyakorlatilag egész nap érkeztek a hírek arról, hogy sorra találnak a tengerfelszínen olyan pontokat, ahol gázszivárgás tapasztalható az Északi Áramlat-vezetékeken. Hétfőn először az Északi Áramlat 2-nél jelentették a szivárgást, kedden pedig az Északi Áramlat 1-nél. Majd a napokban is érkeztek új, friss szivárgásról jelentések.

EGYELŐRE NEM TUDNI, HOGY MI TÖRTÉNT, DE A SZÁNDÉKOSSÁG SZINTE BIZTOS.

Gaál Gellért, a Concorde vezető elemzője lapunknak ezzel kapcsolatosan úgy fogalmazott, hogy „nagyon nehéz rámutatni, hogy ez a helyzet kinek jó. A véletlent ki lehet zárni. Érdemi változás a szállításokkal kapcsolatosan nem fog történni, szállítás nem volt ezeken a vezetékeken. De felértékelődnek az ép, szállításra alkalmas maradék vezetékek, illetve az alternatív beszerzési útvonalak” – egyébként erre később Szijjártó Péter külügyminiszter is kitért, aki úgy fogalmazott a Facebook-oldalán, hogy „egyre rosszabb a helyzet Európa energiaellátásának terén”, majd hozzátette:

AZ ÉSZAKI ÁRAMLAT 1-ET ÉS 2-T ÉRŐ INCIDENSEK, VALAMINT AZ UKRAJNÁN KERESZTÜLI GÁZTRANZIT LEÁLLÍTÁSA AZ EDDIGIEKNÉL IS JÓVAL BIZONYTALANABB ÉS KISZOLGÁLTATOTTABB HELYZETBE HOZZA EURÓPÁT A FÖLDGÁZELLÁTÁS TERÉN.

– szerinte életbevágó, hogy Európa új források és szállítási útvonalak után nézzen.

(Borítókép: Az Északi Áramlat 2 gázvezeték gázszivárgása Bornholm-sziget közelében 2022. szeptember 27-én. Fotó: Handout/Danish Defence/AFP)

index

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Az ORFK-t is elérte a rezsiválság: 129 rendőrségi épületet zárnak be

A fűtési szezon megkezdését követően 129 rendőrségi épületet bezártak, avagy a Belügyminisztérium a használatukat ideiglenesen korlátozta. „A rendőrségi területi...

Januártól megszűnhet a benzinárstop

A benzin árstop további fenntartásának egyre több feltétele lenne. Az Oroszországból érkező kőolajszállítás zavartalansága mellett a százhalombattai finomító folyamatos...

Miért vonattal ment Zelenszkijhez Novák Katalin? – Kulisszatitkok a különleges biztonsági intézkedésekről…

Szűk hálókocsiban zötyögött a belga miniszterelnökkel egy vonaton az ukrán fővárosba Novák Katalin. A TEK fegyveresei egyetlen percre...

Viperával és baseball ütövel agyba főzbe vertek egy miskolci férfit: “Meghalsz!”

A testvérpár kezükben baseball ütővel és teleszkópos bottal bementek haragosuk házába, és a fotelben ülő férfit olyan súlyosan...