27.9 C
Budapest
2023. szeptember. 28. csütörtök

Megtörtént az áttörés az M85-ös leglátványosabb részén, elérte a túloldalt egy új alagút

Dátum:

Megosztás:

Magyarország harmadik leghosszabb alagútját építi a NIF Zrt megbízásából Dömper Kft., a Subterra-Raab Kft. és a Pannon-Doprastav Kft. alkotta konzorcium Sopronban, a páros alagút déli ágán jutottak ki újra a szabadba a kivitelezők.

Februárban részletes cikket írtunk az M85-ös út építkezéséről, ahol jelenleg Magyarország harmadik leghosszabb alagútja épül a NIF Nemzeti Infrastruktra Fejlesztő Zrt. megbízásából, a Fertőrákos-országhatár szakaszon. A kivitelezést a Dömper Kft., a Subterra-Raab Kft. és a Pannon-Doprastav Kft. konzorciuma végzi el.

útépítés,alagút

Kiválogatjuk Neked a legfontosabb – és legérdekesebb híreket, amit megspékelünk saját híreinkkel! Nézd meg az összeállításunkat!

A szakaszon, mely az osztrák határig haladva fejezi be az M85-öst, többek között 4,12 kilométer hosszú 2×2 sávos gyorsforgalmi út épül, valamint a 93-as kilométer szelvénynél körforgalom kialakításával csatlakozást alakítanak ki a 84. számú főút jelenleg is 2×2 sávos szakaszához. A projekt része a 8647-es jelű 2×1 sávos, 3,6 kilométeres Sopron északnyugati elkerülő út építése is.

Az M85-ös épülő főpályáján pedig három műtárgy készül el, ezek közül is kiemelkedik Magyarország harmadik leghosszabb alagútja, mely a Bécsi-domb alatt halad 780 méter hosszan. Az alagutat két járattal alakítják ki.

útépítés,alagút

A nap 24 órájában dolgoznak az alagúton

Több mint másfél éves fúrás után július 1-jén az M85 autóút Bécsi-dombi alagútjának déli járata elérte a nyugati oldalt, tehát megtörtént a járat lyukasztása. A fejtési munkálatok a déli (bal oldali) alagútnál kezdődtek meg 2020. novemberében – derül ki a NIF sajtóközleményéből. Az alagútfejtés folyamatos 24 órás munkavégzéssel történik. A déli járatban átlagosan 1,3 méteres napi előrehaladással dolgoztak, a 2021 májusában megindított északi járatban pedig a keményebb kőzetek miatt a napi előrehaladás átlagos mértéke mintegy 1 méter.

útépítés,alagút

Az alagút zárt, bányászati építési módszer alkalmazásával készül azokon a szakaszokon, ahol ezt a geológiai viszonyok, illetve a megfelelő vastagságú takarás lehetővé teszi.

Ahol pedig lehetséges, ott nyitott építési módszerrel épül meg az alagút, vagyis elkészül a szerkezet, majd visszatöltik a talajt.

Kiválogatjuk Neked a legfontosabb – és legérdekesebb híreket, amit megspékelünk saját híreinkkel! Nézd meg az összeállításunkat!

Terelőutat is építettek

Az alagút országhatár felőli, azaz nyugati oldalán 2022 tavaszán kezdődött meg az alagút-portál bevágásának készítése, és mivel ez nagyon megközelíti a 84-es főutat, ezért a konzorcium az építkezés idejére egy mintegy 1 kilométer hosszú, a főúttal egyenrangú ideiglenes terelőutat készített, amelyen jelenleg is halad a forgalom.

A déli alagútjárat 2022. július 1-én érte el a nyugati oldalt, vagyis ekkor történt meg a járat lyukasztása. Az északi (jobb oldali) járat jelenleg a 373 méteres alagútszelvénynél jár.

Az alagútpár másik eleme várhatóan 2022 végén jut el az áttörésig

Az északi járat fejtése tovább folytatódik: itt várhatóan az év végére történhet meg a lyukasztás. Közben megkezdik a járatok előkészítését a vízszigetelés fogadására, valamint a végleges szerkezet építésének előkészítésére, elindítására.

A szakaszon a gépjármű forgalom, a szükséges üzempróbák és hatósági eljárások lefolytatását követően várhatóan 2024 év végén indulhat meg.

útépítés,alagút

Kiválogatjuk Neked a legfontosabb – és legérdekesebb híreket, amit megspékelünk saját híreinkkel! Nézd meg az összeállításunkat!

A műszaki teljesítmény alkalmából tartott sajtótájékoztatón Farkas Ciprián, Sopron polgármestere kifejtette: ha egy város megközelítése nem jelent akadályt, annak mindig turisztikai és gazdasági jelentősége is van. Így volt ez Sopron esetében, amikor az M85 gyorsforgalmi út elérte a megyeszékhelyet – mutatott rá.

útépítés,alagút
Farkas Ciprián

 

Így haladnak a Sopron-környéki útépítések

Juhász Zoltán, a NIF Zrt. útfejlesztési igazgató-helyettese az útépítések státuszát összegezte és felsorolta: az M85 országhatár felé vezető szakaszán és az északnyugati elkerülő úton is folyamatosan dolgozik a kivitelező, a Sopron nyugat csomópontban és a 8647-as úton a földmunkák pedig 95%-ban elkészültek.

Mind a főpályán, mind a kapcsolódó útszakaszokon a CKT alapréteg, valamint az útpálya alaprétegének építése nagy részben elkészült, helyenként megkezdődött a kötőréteg építése is

– tette hozzá. Kifejtette még: a körforgalmaknál folyamatosan haladnak a térkövezési munkálatok, folyamatban vannak a közműkiváltási munkák és a vízépítési munkák is.

Kiválogatjuk Neked a legfontosabb – és legérdekesebb híreket, amit megspékelünk saját híreinkkel! Nézd meg az összeállításunkat!

útépítés,alagút
Juhász Zoltán

A műtárgyakról elmondta:

jellemzően a hídfő és háttöltés építések folytatódtak, gerendabeemelések történtek, valamint több hídnál folyamatban van a pályalemez építés.

Az M85 autóút szintbeni irányított áthaladású körforgalom kialakításával csatlakozik majd a 84-es főút jelenleg is 2×2 sávos szakaszához. Itt a végcsomópontban még nem minden terület áll rendelkezésre, ezek megvétele, a rálépési engedélyek megkérése fis most történik meg.

Kiválogatjuk Neked a legfontosabb – és legérdekesebb híreket, amit megspékelünk saját híreinkkel! Nézd meg az összeállításunkat!

Az alagút építésének számos részletéről beszéltek

 

útépítés,alagút
Kerékgyártó Attila

Kerékgyártó Attila, az SDD konzorcium projektvezetője az alagút fejtésének technikáját ismertette.

Mint kifejtette, a zárt építésű alagútnak két, egymástól nagyon elkülönülő szerkezeti része van.

Az első egy bányászati módszerrel fejtett és lőttbetonos megerősítéssel készülő alagút, ami az úgynevezett elsődleges vagy ideiglenes szerkezet. Ezt a szerkezetet alagutas kotróval alakítják ki. Az alagútfejtést követően másfél méterenként acél rácsos tartókat építenek be, közéjük kétrétegű acélhálót szerelve és a szerkezetet lőttbetonnal erősítik meg. Amikor az elsődleges szerkezet elkészül, belső vízszigetelést kap, majd a szigetelésen belül elkészül a zsalukocsival épülő végleges vasbeton héjszerkezet, vagyis az a falazat, amit a leendő közlekedők is látni fognak.

A harmadik fontos momentum pedig az úgynevezett belső beépítés, az alagút szíve-lelke, vagyis a forgalomtechnikai kialakítás elkészítése és az alagút irányítását felügyelő, kezelő forgalomtechnikai irányító rendszer – foglalta össze a vezető szakember.

magyarepitok

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Ukrajna állig felfegyverkezik – több ezer kilométer lőtávolságú rakétákhoz juthat

Az ukrán hadsereg eddigi legmasszívabb csapásait a krími célpontok és az orosz Fekete-tengeri flotta ellen mérte. A sugár...

Győr Rally Metabond szemmel

Élménybeszámoló az Országos Rally Bajnokság helyszínéről Szerző: Metabond 2023. szeptember 8-10. között a HUMDA Országos Rally Bajnokság keretén belül került...

Kate Hudson, Matthew McConaughey – Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt – videó

How to Lose a Guy in 10 Days - amerikai-német romantikus vígjáték Andie Anderson a Nőmérő Magazin újdonsült rovatvezetője,...

„Hajrá, Gelencsér Ferenc!” – Orbán Viktor a TikTokon is bíztatta a Momentum elnökét (VIDEÓ)

Mint ismert, a Momentum-elnök mikrofonja bekapcsolva maradt a legutóbbi parlamenti felszólalása után. Ahogy korábbi cikkünkben mi is beszámoltunk róla,...