17.6 C
Budapest
2023. június. 4. vasárnap

Megtisztítja az El Caminót Zsolt: eddig 500 liter szemetet szedett össze a zarándokúton

Dátum:

Megosztás:

Franciaország — Nem kell megijedni, nem adja fel a vezetést és az autós túrákat Vadász Zsolt, a Trabant Expedíció vezetője, csupán egy jártányi, cirka 2000 kilométernyi szünetet tart. Mint mondja, amint tud, ismét „trabihátra” pattan, s a tőle megszokott őrültségekkel jelentkezik majd, ám addig is az El Camino zarándokutat járja be.

– Mivel az afrikai kontinensen a humanitárius tevékenység lényegében lehetetlenné vált a határzárások és a Maliban történő fegyveres összecsapások miatt, ezért a Trabant leparkolt Franciországban az euro4x4parts telephelyén, én pedig gyalogos természetvédelmi akcióba kezdtem – árulta el legújabb agymenését a Vasárnapi Blikknek Zsolt, aki egyedül menetel végig a kitűzött útvonalon.

 

Zsolt maszkot is visel egyes szakaszokon, a helyi viszonyoknak megfelelően, El Camino felirattal. Zsolt maszkot is visel egyes szakaszokon, a helyi viszonyoknak megfelelően, El Camino felirattal.

– Elsősorban az erdei ösvények, turistautak és a GR65 jelzésű zarándokútvonalak megtisztítása a célom – árulta el a Geunauták frontembere, hozzáfűzve: nem a városok perifériáját, hanem az erdők, mezők ösvényeit, a kidőlt fák mögé bedobált szemetet, a kiürült palackokat, az üres üdítősdobozokat vadássza. – Ezeket nagy zsákokba szedve hagyom a városszéli gyűjtőkonténerekben – mondta a vándor, aki kihívásként tekint arra is, hogy nem veszi igénybe a zarándokszállások kényelmét. Helyette útjának minden éjszakáját a szabad ég alatt, nomád körülmények között tölti.

Szemétszedő csipesszel gyűjti a hulladékot, az első tíz napban több mint 500 litert szedett össze. Szemétszedő csipesszel gyűjti a hulladékot, az első tíz napban több mint 500 litert szedett össze.

Az útitársam egy hátizsák, mindössze 17 kiló, amely két napra elegendő élelemmel és egy napra elegendő vízzel van megpakolva – mondta Zsolt, hozzátéve: bár mások nagyjából a felét viszik, de ők szállásokon töltik az éjszakákat. – Ha esik, a templomok boltívei alatt, barlangokban alszom – részletezte. Az első tíz nap után Navarrát elhagyva Zsolt már több mint 500 liter szemetet gyűjtött össze szemétszedő csipesszel. – Az egyéni szemétszedési akcióm néhány lelkes, és az El Caminót kedvelőknek olyan szimpatikussá vált, hogy kértek tőlem szemeteszsákot, beálltak segíteni – mondta büszkén Zsolt, miközben tovább bandukolt a 75-80 napra tervezett útján.

Zsolt zarándokútlevele, ami több méter hosszú. Zsolt zarándokútlevele, ami több méter hosszú.

Népszerű útvonal

Az El Camino, vagyis a Szent Jakab út Galícia fővárosába, Santiago de Compostelába vezet, az ottani székesegyházban őrzik Szent Jakab apostol földi maradványait. A zarándoklat 1980-tól szép lassan divattá vált, 1993 óta az UNESCO Világörökség része. Évente közel háromszázezren teszik meg a 800 kilométeres utat.

Forrás: Blikk / Hirmagazin.eu

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Hazánkba is megérkeztek a Pokol Angyalai (Hell’s Angels) motorosklub tagjai

Az Egyesült Államok a társaságot bűnözők bandájaként tartja számon. A világ minden tájáról jönnek a tagok, akik hazánktól...

Videón az M1-esen át menekülő őz, amely egy tatabányai kertben talált menedéket

Őzet találtak egy családi ház kertjében Tatabányán pénteken. Az állat kilométerekről, az M1-es autópályán át kóborolhatott el idáig. Az M1-es...

Sorsfordító kijelentést tett Volodimir Zelenszkij

Ukrajna készen áll a rég várt ellentámadás megindítására, hogy visszafoglalja az Oroszország által megszállt területeket – közölte az ukrán...

Itt vannak az új hulladékgazdálkodási rendszer díjai

Megismerhetők azok a díjak, amelyeket alkalmazni kell az energiaügyi miniszter rendelete alapján a július 1-jétől hatályos hulladékgazdálkodási rendszerben. A...