11 C
Budapest
2023. március. 24. péntek

Megtalálták az elveszett várost az óceán mélyén – videó

Dátum:

Megosztás:

A Közép-atlanti gerinctől nyugatra, az óceán mélyén tornyok csipkézett tája emelkedik ki a homályból.

Krémszínű falaik és oszlopaik kísérteties kéknek tűnnek a felfedezésre küldött távirányítású tengeralattjáró fényében. Egészen egyedülálló, eddig ismeretlen vidéket sikerült felfedeznie a tudósoknak – olvasható a Science Alert tudományos hírportál cikkében.

A kutatók 2000-ben, több mint 700 méterrel a felszín alatt fedezték fel az Elveszett Várost (Lost City). Ez egy hidrotermális mező, a leghosszabb ideje szivárgó környezet, amelyet az óceánban valaha találtak. Ilyen képződményt korábban még a szakemberek sem láttak. Az oszlopok magassága változó, a legkisebbek gomba méretűek, a legnagyobbak a 60 métert is elérhetik.

Az Elveszett Város domborzati térképe. FORRÁS: LOST CITY RESEARCH/UNIVERSITY OF WASHINGTON

A világnak ezen a részén legalább 120 000 éve a felfelé törő köpeny reakcióba lép a tengervízzel, és hidrogént, metánt, valamint más oldott gázokat pumpál ki az óceánba. A mező nyílásainak repedéseiben és hasadékaiban a szénhidrogének – oxigén jelenléte nélkül is – páratlan mikrobaközösségeket táplálnak.

Tengeralattjárók világítják meg az Elveszett Város oszlopát. FORRÁS: D. KELLEY/UW/URI-IAO/NOAA

A 40 Celsius-fok hőmérsékletű gázokat okádó kéményekben rengeteg csiga és rákféle él. A nagyobb állatok, mint a garnélarákok, tengeri sünök és angolnák már ritkábbak, de még ezek is jelen vannak.

A felfedezett hidrotermális mezőn szélsőséges környezeti körülmények tapasztalhatók, mégis számos létformának ad otthont, így a szakértők szerint érdemes vizsgálni és védeni. Bár valószínűleg máshol is léteznek ehhez hasonló hidrotermális mezők a világ óceánjaiban, ez az egyetlen, amelyet eddig sikerült megtalálni.

A mező nyílásainak repedéseiben és hasadékaiban a szénhidrogének – oxigén jelenléte nélkül is – páratlan mikrobaközösségeket táplálnak. FORRÁS: UNIVERSITY OF WASHINGTON/CC BY 3.0

Az Elveszett Város lehetett az élet bölcsője?

Az Elveszett Város által termelt szénhidrogének a mélytengerfenéken lejátszódó kémiai reakciókból keletkeztek.

Mivel a szénhidrogének az élet építőkövei, nem kizárt, hogy az élet egy ehhez hasonló élőhelyen keletkezett. Az Elveszett Városhoz hasonló hidrotermális mezők a kutatók szerint nem csak bolygónkon, hanem más égitesteken, például az Europán vagy az Enceladuson is jelen lehetnek.

Az Elveszett Város egyik kisebb képződménye. FORRÁS: DEBORAH KELLEY, UNIVERSITY OF WASHINGTON

A fekete füstölőnek nevezett víz alatti vulkáni nyílásokkal ellentétben, amelyeket szintén lehetséges első élőhelyként neveztek meg, az Elveszett Város ökoszisztémája nem függ a magma hőjétől. Az Elveszett Város kalcitkamrái ráadásul sokkal nagyobbak, mint a fekete füstölők, ami arra utal, hogy régebb óta működnek.

Az Enceladus gejzírjei. FORRÁS: AFP

Poszeidón oszlopa

Az Elveszett Város legmagasabb monolitját a tenger görög istenéről, Poszeidónról nevezték el, és több mint 60 méter magas.

Közvetlenül a toronytól északkeletre egy sziklafal található, ahol rövid ideig tartó kilövelléseket észleltek. A Washingtoni Egyetem kutatói úgy írják le az itteni nyílásokat, hogy „síró” folyadékkal többszöges karbonátos kinövések csoportjait hozzák létre, amelyek úgy nyúlnak kifelé, mint a felfelé fordított kezek ujjai.

Az Elveszett Város egyik kilencméteres oszlopa. FORRÁS: UNIVERSITY OF WASHINGTON/WOODS HOLE OCEANOGRAPHIC INSTITUTION

Sajnálatos módon nem a tudósok az egyetlenek, akiket ez a szokatlan terep hívogat; 2018-ban a mező környéke a bányászok célpontjává vált. Bár magában a tényleges termálmezőben nincsenek kitermelhető értékes erőforrások, a város környékének elpusztítása nem kívánt következményekkel járhat; a bányászat által kiváltott kibocsátások könnyen elmoshatják a figyelemre méltó élőhelyet.

A fenti veszély miatt egyes szakértők azt követelik, hogy az Elveszett Várost vegyék fel a világörökségi listára. Reményeik szerint a listára kerülés megvédhetné ezt az ősi élőhelyet a biztos pusztulástól.

Forrás

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Mai esti tornánkat az orvos tanácsaival is elláttuk – videó

A doktor úr elmond mindent, az esti tornát csak az után csináld, hogy elolvastad a doktor úr tanácsait! Itt...

Esti mese – videó

Jó éjszakát gyerekek! Esti mese videója Hirmagazin.eu

Pompa, fényűzés: elképesztő ruhakölteményekben vonultak végig a hazai sztárok a Glamour-gála vörös szőnyegén – fotók

Megvannak a GLAMOUR Women of the Year díjazottjai! Idén hat kategóriában lehetett szavazni! A GLAMOUR Women of the Year díj küldetése immár 15...

Már nem bírják tovább: bűzlő mocsár keseríti meg a debreceni belváros lakóinak életét – videó

Békákkal, nádassal és fészkelő madarakkal teli mocsár áll a házak között Debrecen belvárosában már több mint tíz éve. Náddal...