0.9 C
Budapest
2023. december. 1. péntek

Megtagadható-e a banktitoknak minősülő közérdekű adat kiadása? Oszd meg!

Dátum:

Megosztás:

Bank- és hiteljog, adatvédelem

A Fővárosi Ítélőtábla által 2017-ben másodfokon elbírált konkrét ügyben az a kérdés merült fel, köteles-e kiadni az Infotv. (az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény) alapján fennálló adatkiadási kötelezettség alapján bank a közte és egy harmadik személy között létrejött engedményezési szerződést, amellyel a kötelezettel szemben fennálló követeléseket engedményezték a bankra.

A bíróság az Infotv. rendelkezéseit a bank tevékenységére vonatkozó speciális rendelkezések, különösen a Hpt. (a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló 2013. évi CCXXXVII. törvény) rendelkezéseivel vetette össze, és ennek alapján arra a meggyőződésre jutott, hogy a közérdekű adatokra vonatkozó adatkiadási kötelezettség alól kivételt képez a Hpt.-ben szabályozott banktitok, a bank ezért jogszerűen tagadhatja meg az adatigénylés teljesítését.

Ha a bank közfeladatot lát el, úgy az Infotv. hatálya alá tartozik, és az általa kezelt adatok közérdekű adatnak minősülnek. Ennek alapján tehát kötelezettsége az általa kezelt közérdekű adatok kiadása. Ez alól azonban kivétel, ha a jogszabályban meghatározott megtagadási ok áll fenn. Banki működés esetén az Infotv. szabályai mellett a Hpt. rendelkezéseit is alkalmazni kell akkor, ha a bank olyan speciális gazdasági társaság, amely a közfeladatok ellátásában részt vesz, de hitelintézetként tevékenységére a Hpt. szabályozása is irányadó. Ebből következően az ilyen hitelintézet tevékenysége más megítélés alá esik, mint az egyéb közfeladatot ellátó állami szervezetek gazdálkodása, működése. Mivel banktitoknak minősül minden olyan, az egyes ügyfelekről a hitelintézet rendelkezésére álló tény, információ, megoldás vagy adat, amely ügyfél adataira, vagyoni helyzetére, üzleti tevékenységére, gazdálkodására, tulajdonosi, üzleti kapcsolataira valamint a hitelintézet által vezetett számlájának egyenlegére, forgalmára, továbbá pénzügyi intézménnyel kötött szerződéseire vonatkozik, így a bank által akár hitelnyújtóként, akár más pénzügyi szolgáltatásnyújtó partnereként kötött szerződésekre vonatkozó adat a banktitok körébe tartozik. Követelés vásárlása esetén az ellenérték (vételár) a bíróság álláspontja szerint azon okból minősül banktitoknak, mert abból a kötelezett üzleti tevékenységére, gazdálkodására, vagyoni helyzetére, a pénzügyi intézménnyel kötött szerződéseire vonatkozó adatok megismerhetők. A Hpt. meghatározza azokat az eseteket, amikor a banktitok harmadik személynek kiadható, azonban ez a felsorolás a közérdekű adatok körét nem érinti. A Hpt. az Infotv.-hez képest speciális jogszabály, és rendelkezései nem biztosítják annak lehetőségét, hogy a banktitok körébe eső adatok közérdekű vagy közérdekből nyilvános adatként kiadásra kerüljenek.

A bíróság véleménye szerint a banktitok fogalmába beletartozik a pénzügyi intézménnyel kötött teljes szerződés. Emiatt az Infotv. által biztosított „kitakarás” alkalmazása mellett

– sincs helye a szerződés kiadásának.

Az engedményezési szerződés sem adható ki a bíróság álláspontja szerint, mivel a banktitok jelleg az engedményezési szerződés megkötése révén is megmarad, miután az engedményezés alapját a hitelintézettel megkötött pénzügyi szolgáltatásra vonatkozó szerződés képezi. (Fővárosi Ítélőtábla 2.Pf.20.134/2017/6.)

A revizorok előtt azonban nincs banktitok – bármikor megnézhetik adatainkat

A revizorok elsődlegesen az adóbevallást vizsgálják, de hozzáférnek az ingatlan-nyilvántartáshoz, gépjármű-nyilvántartáshoz, és ha esetleg ajándékozás történt, akkor a vagyonszerzési illetékek adatai is az adóhivatalhoz futnak be. Júliustól pedig az adóellenőrök szinte azonnal, elektronikusan is megkaphatják a banki adatokat, míg erre eddig akár fél évet is várniuk kellett.

A vagyonosodási vizsgálat a személyi jövedelemadó bevallás utólagos ellenőrzésére, így elsősorban a rejtett vagyonok láthatóvá tételére szolgál. Az adóhivatal ennek során napi szintre lebontva, vagyonmérleget felállítva veti össze az adózó bevallásait a kiadásaival. A forráshiányt leginkább ingatlanok, gépjárművek adásvétele idézi elő.

Az adózók a vizsgálat során gyakran hivatkoznak arra, hogy kölcsön kapták a pénzt, ilyenkor azonban a hatóság azt is megnézi, hogy a másik fél adhatott-e kölcsön. Ajándékra hivatkozni csak akkor lehet, ha ezt bejelentették, illetékmentesen pedig csak egyenes ági leszármazottak ajándékozhatnak. Továbbra is „népszerű” igazolási kísérlet a menyasszonytáncból szerzett bevétel.

gmtlegal, kapcsolat

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

PET-palack visszaváltás: Nemcsak lehetséges, kötelező is!

BUDAPEST (2023. november 29.) – Jövő év elejétől kötelező PET-palack visszaváltás lép életbe Magyarországon, ami talán érdemben hozzájárulhat...

Megszabadulna fölösleges kilóitól?

Fogyjon velünk lemondások nélkül! A lakosság nagy része küzd súlyfelesleggel, ami egyrészt esztétikai probléma, de sokkal inkább egészségügyi, hisz súlyos...

Álmodozó kényelem – útmutató a stílusos és kényelmes pizsamák kiválasztásához nők számára

Az alvás minőségének javítása érdekében ügyelj arra, hogy a hálószobában ne csak friss levegő legyen. Igaz, hogy az...

Válságban van Kulcsár Edina és G.w.M házassága? Árulkodó mondatok a szépségkirálynőtől…

Kulcsár Edina nemrég bejelentette, hogy ezentúl csak azok láthatnak bele a családi életükbe, akik előfizetnek rá. Nos, vannak akik bizony...