24.6 C
Budapest
2023. május. 29. hétfő

Megszólalt a szakértő: ez a legdurvább hatása a mostani óraátállításnak

Dátum:

Megosztás:

Egy órával rövidebb lesz a mostani hétvége, ám ez nem vasárnap, hanem hétfőtől bosszulhatja meg magát igazán. Szerencsére van megoldás.

2021. március 28-án hajnali kettőről háromra kell előretekerni a kismutatót: az óraátállítással megkezdődik a nyári időszámítás. Sokan bosszankodnak, hogy egy órával kevesebbet alhatnak, csakhogy ennél jóval durvább hatása is lehet az óraátállításnak.

2021. március 28-án hajnali kettőről háromra kell előretekerni a kismutatót: az óraátállítással megkezdődik a nyári időszámítás. Sokan bosszankodnak, hogy egy órával kevesebbet alhatnak, csakhogy ennél jóval durvább hatása is lehet az óraátállításnak.

2021. március 28-án hajnali háromkor kettőre kell visszaállítani az órákat. Kezdődik a nyári időszámítás
Fotó: Pixabay

„A mostani óraátállítás nem vasárnap, hanem hétfőn bosszulhatja meg magát. Ilyenkor ugyanis általában 40 perccel kevesebbet alszunk, ennek következményeként pedig a hét első napján megszaporodnak a balesetek és megnő a szív-és érrendszeri halálozások száma” – mondta a ripostnak G. Németh György, a Magyar Alvás Szövetség elnöke. A szakember szerint ugyanakkor még nem késő tennünk ez ellen!

„Ha pénteken a megszokotthoz képest 30, majd szombaton az előző naphoz képest újabb 30 perccel korábban fekszünk le, az segíthet a szervezetünknek az átállásban. Nem biztos, hogy sikerül is előbb elaludnunk, de így is sokat jelent” – tanácsolja a szakember. Vagyis nem feltétlenül kell, hogy egy órával kevesebbet aludjunk!

G. Németh György (Fotó: Youtube)

„Az óraátállítás nem csak a lefekvésre, de az ébredésre is kihat. A hónapok alatt beállt ébredési reakciók jó ideig megmaradnak és a nyári időszámítás szerinti óramutatóhoz képest hatvan perccel előbb jeleznek” – figyelmeztet G. Németh György. Majd hozzáteszi: kutatások szerint az óraátállítás akár heteken-hónapokon keresztül is 20 perces alváshiányt jelenthet, ami nem csak a sűrűbb ásításról szól, a hosszú távú fáradtság és kialvatlanság komoly egészségkárosodást okoz.

ripost

Hirtmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Így fenyegetőznek az ukránok

Az ukrán ellentámadás még nem kezdődött el, de holnap, holnapután vagy egy hét múlva megindulhat Olekszij Danilov, az...

Fél „falat”-nak sem elég ez az egy adag fagyi, Japánban lehet kapni és átszámítva 2,2 Millió Ft az ára..

A világ legdrágább fagylaltjainak megkóstolásához mélyen a zsebébe kell nyúlnia az embernek. Cikkünkben bemutatjuk a világ legdrágább fagylaltjai, illetve...

A végsőkig küzdött: Szomorú részletek a keresésről! – A MOUNT EVEREST lesz SUHAJDA SZILÁRD végső nyughelye..

Talán már nincs is olyan ember az országban, aki ne hallott volna Suhajda Szilárd szívszorító drámájáról. A magyar hegymászót...

Magyar animációs filmé a rövidfilmes Arany Pálma

Buda Flóra Anna francia-magyar koprodukcióban készült 27 című animációs filmje nyerte el szombat este a legjobb rövidfilmnek járó...