-1.6 C
Budapest
2023. február. 6. hétfő

Mégsem jöhet a pénz Brüsszelből? Felröppent a hír, hogy az Európai Bizottságnak újabb komoly feltételei vannak, aztán jött a szóvivő, és helyretette a dolgokat…

Dátum:

Megosztás:

Egy ideig úgy tűnt, új állásfoglalás született a Magyarországnak járó, befagyasztással fenyegetett uniós források ügyében, mely az eddigi 6,3 milliárd euró helyett most már 22 milliárd euró lehetséges befagyasztásáról beszélt, aztán az Európai Bizottság szóvivője helyretette a dolgokat.

Pár nappal ezelőtt Navracsics Tibor még arról számolt be, hogy a hét elején a magyar kormány nevében aláírta a nemzeti helyreállítási tervvel kapcsolatos megállapodást, csütörtökön pedig az Európai Bizottság jóváhagyta a magyar operatív programokat és magának a partnerségi megállapodásnak a szövegét. Mindez lehetővé teszi, hogy körülbelül 130 milliárd forintnyi előleg megérkezzen, meg lehessen kezdeni a pályázatok kiírását és elindulhassanak azok a fejlesztések, amelyeket az európai uniós forrásokkal támogatni lehet – fogalmazott a területfejlesztési miniszter.

Legfrissebb hírek itt!

Az Európai Bizottság nem sokkal Navracsics Tibor bejelentése után azonban ismét megszólalt. A Reuters szerint ezt közölték:

Magyarország a 2021–2027 közti EU-s költségvetés teljes kohéziós alapját, a 8800 milliárd forintot elveszítheti, ha nem teljesít bizonyos feltételeket.

– Az Európai Bizottság úgy ítéli meg, hogy az Alapjogi Chartára vonatkozó horizontális engedélyezési feltétel még nem teljesült. Ez azt jelenti, hogy az Európai Bizottság nem tudja megtéríteni a kiadásokat. Továbbra is együtt fogunk dolgozni a magyar hatóságokkal a helyzet megoldása érdekében – mondta Elisa Ferreira, az EU kohézióért és reformokért felelős biztos.

A Bizottság továbbá közölte: a vitatott magyar LMBTQI+-ellenes törvény komoly kockázatot jelent a tudományos szabadságra és a menedékjogra nézve. Mindez azt jelenti, hogy Magyarország nem tartja be az EU Alapjogi Chartáját, készpénz hozzáadását addig nem lehetett kifizetni, amíg Magyarország vissza nem állítja a megfelelést.

Emellett a tudományos szabadságjogok és a menekültügyi rendszer feltételeivel is gondja van a EU-nak.

A hírek szerint amit Magyarország minden előzetes intézkedés nélkül megkaphat, az a források 1,5%-a előfinanszírozás formájában, valamint némi készpénzes technikai segítségnyújtás a projektek előkészítéséhez.

Megszólalt az Európai Bizottság szóvivője is

Az Index cikkének megjelenése után Stefan De Keersmaecker szóvivő azt írta a lapnak, hogy félrevezető cikkek jelentek meg az Európai Bizottság lépéséről. Ezzel többek között a Reuters fentebb is idézett írásaira gondolhatott, amelyeknek a címében az szerepelt, hogy az EU „visszatartja” vagy „befagyasztja” a 22 milliárd eurónyi forrást.

Stefan De Keersmaecker ezzel kapcsolatban hangsúlyozta:

Nincs szó arról, hogy az Európai Bizottság így tenne.

Megerősítette továbbá, hogy ezekről valóban megállapodott a bizottság Magyarországgal: elfogadták a programokat, és ezáltal megkezdődhet azok végrehajtása, valamint a korábban említett, 130 milliárd forintnak (a kohéziós alap 1,5 százalékának) megfelelő előleg folyósítása.

Azért még lehetnek gondok

Stefan De Keersmaecker arról is írt a portálhoz eljuttatott levelében, hogy a feljogosító feltételeknél „hol adódhatnak problémák”.

Legfrissebb hírek itt!

Az egyik, most még problémás feltételként említette a bíróságok függetlenségének kérdését, amelynek ügyében a magyar kormány már korábban is tett jó néhány vállalást a jövő évre. De vannak még más területeken is problémák a magyar törvényi szabályozások miatt. Például a „homoszexualitás és nemváltoztatás megjelenítése a 18 év alattiak számára”, vagy „a tudományos szabadság, valamint a menedékjog kérdésében felmerülő súlyos problémák”.

Stefan De Keersmaecker szerint az ezeken a területeken látható problémák „konkrétan és közvetlenül” befolyásolhatják azt, hogy Magyarország teljesíteni tudja-e három, az unió Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alapjához (AMIF) tartozó kohéziós program célkitűzéseit.

A bizottság aggodalmai akkor oszlathatóak el ez ügyben, ha Magyarország hatályba léptet olyan megállapodásokat, amelyek biztosítják az alapjogi charta tiszteletben tartását, és amennyiben a bizottság is úgy ítéli meg, hogy ezek a megállapodások orvosolják a hiányosságokat – tette hozzá az EB szóvivője.

blikk

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Hamburgert csinált áldozataiból, majd eladta idegeneknek (18+)

Az elmúlt évtizedek egyik legborzalmasabb bűnügyének története a következő: Joseph Roy Metheny 1955. március 2-án született az amerikai Baltimore-ban....

Kína: Meteorológiai kutatásokat végzett az amerikai légtérbe tévedt léggömb

Meteorológiai kutatásokat végzett az amerikai légtérbe tévedt kínai léggömb, amely azért tévedt ilyen messze a tervezett útvonalától, mert...

Lelőtték az amerikai légtérben felfedezett kínai hírszerző léggömböt

Az amerikai haderő szombaton megsemmisítette az Egyesült Államok légterében a hét közepén felfedezett kínai léggömböt, amely az amerikai...

Eddig is rovarokat ettünk, legfeljebb nem tudtunk róla

Hatalmas felhördüléssel fogadta a hazai közvélemény az Európai Bizottság két januári döntését, melyek értelmében a gyártók az EU-ban...