8.8 C
Budapest
2024. március. 3. vasárnap

Megromlott az egészsége? Így kaphat rehabilitációs vagy rokkantsági ellátást

Dátum:

Megosztás:

Bár már több mint tíz éve, hogy módosult a rokkantsági ellátó rendszer, de a közvéleményben továbbra is az a tévhit él, hogy megromlott egészségi állapotuk alapján rokkant nyugdíjat szeretnének igénybe venni.

Helyette rokkantsági vagy rehabilitációs ellátásra lehet esélyük.

Rokkantsági nyugellátás megállapítására 2012. január 1-jétől kezdődően nincs lehetőség, Ez azonban nem eredményezi azt, hogy az egészségkárosodott személyek ellátás nélkül maradnak, esetükben ugyanis úgynevezett megváltozott munkaképesség alapján rehabilitációs ellátás, illetve rokkantsági ellátás állapítható meg. Ezek az ellátások nem minősülnek saját jogú nyugellátásnak, azonban sok esetben osztják annak sorsát. (Például: az ellátások évente a nyugdíjakkal hasonló mértékű emelésekkel növekednek, tizenharmadik havi ellátás.)

A rehabilitációs és rokkantsági ellátásokra való jogosultsági feltételeket a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXCI. törvény (Mmtv.) tartalmazza.

Az ellátásokra való jogosultságot négy különböző feltétel együttes fennállása alapozza meg:

A legfrissebb hírek itt!

Az első feltétel, hogy az érintett személy megváltozott munkaképességűnek minősüljön.

Megváltozott munkaképességű személynek kell tekinteni azt a 15. életévét betöltött személyt, akinek az egészségi állapota 60 százalékos vagy kisebb mértékű, azaz az érintett személy egészségkárosodásának mértéke legalább 40 százalékos.

Az egészségi állapotot, illetve azt, hogy az érintett személy megváltozott munkaképességűnek minősül-e, a rehabilitációs hatóság állapítja meg egy komplex orvosi vizsgálat alapján. Az orvosi, foglalkoztatáspolitikai és szociális szempontokon alapuló komplex minősítés során, az egészségi állapottól függően hat minősítési kategória különíthető el.

♦ B1 kategória: akinek az egészségi állapota 51-60% között van és foglalkoztathatósága rehabilitációval helyreállítható.

♦ B2 kategória: akinek az egészségi állapota 51-60% között van és egészségi állapota alapján foglalkoztathatósága rehabilitációval helyreállítható, azonban egyéb körülményei miatt foglalkozási rehabilitációja nem javasolt.

♦ C1 kategória: akinek az egészségi állapota 31-50% között van és tartós foglalkozási rehabilitációt igényel.

♦ C2 kategória: akinek az egészségi állapota 31-50% között van és egészségi állapota alapján tartós foglalkozási rehabilitációt igényel, azonban egyéb körülményei miatt foglalkozási rehabilitációja nem javasolt.

♦ D kategória: akinek az egészségi állapota 1 és 30% között van és önellátásra képes, kizárólag folyamatos támogatással foglalkoztatható.

A legfrissebb hírek itt!

♦ E kategória: akinek az egészségi állapota 1 és 30% között van és önellátásra nem, vagy csak segítséggel képes.

Forrás

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Ma este folytatjuk a Silvester Stallone maffiás sorozatát – Tusla királya 6-9 – videók

Tusla királya 6 Tusla királya 7 Tusla királya 8 Tusla királya 9 Kellemes szórakozást a filmekhez! Még több film itt! Our media displays content...

Ha most cselekszünk, ontani fogja a virágot a muskátli

Bár még nincs itt az idő, hogy kitegyük a szabadba pompázni kedvenc cserepes virágunkat, a muskátlit, már kezdhetjük az...

Dúvadrekord a Bakonyban – képek

A Képesfa Vadásztársaság mesébe illő területén mutatta be a Bakonyi tájegység idei dúvadterítékét. Az egy híján száz dúvaddal...

Acsa: eladó villa, kastély 13 szobás – 5,197,5 millió Ft, de akkor ez mennyi? .. Te mit gondolsz?

5 Milliárd 197 Millió 500 ezer, vagy 5,197,5 millió Ft, azaz 51.975.000.000.- Ft? Na ne nézzük meg a képeket,...