10.5 C
Budapest
2024. február. 25. vasárnap

Megölték az al-Kaida jemeni vezetőjét

Dátum:

Megosztás:

hirmagazin 2015 06 16 090423

Feltehetően egy amerikai dróntámadásban megölték az Arab-félsziget al-Kaidájának (AQAP) jemeni vezetőjét – jelentette a CNN amerikai hírtelevízió hétfőn, két jemeni biztonsági forrásra hivatkozva.

A CNN beszámolója szerint a terrorista vezető elleni támadást pénteken hajtották végre Hadramaut tartomány székhelyén, Mukallában.

A megölt Nasszer al-Vahajsi egykor Oszama bin Ladennek, az al-Kaida vezérének egyik bizalmasa volt. Helyi források hétfőn a nemzetközi terrorhálózat második számú vezetőjeként, Ajman az-Zavahri helyetteseként említették őt.

Gregory Johnson, az AQAP-ról szóló könyv szerzője azt írta, hogy Vahajsi jemeni születésű, és először 1998-ben utazott Afganisztánba, hogy csatlakozzon az al-Kaidához. Ott találkozott a terrorhálózat vezetőjével, Oszama bin Ladennel, és 2001-ig maradt mellette amolyan szárnysegédként. Abban az évben az amerikai invázió miatt a terrorcsoport szétszóródott.

Vahajsi hat éve, 2009-ben lett az AQAP vezetője, néhány évvel azután, hogy megszökött jemeni börtönéből. Az elmúlt években az AQAP számos terrortámadást hajtott végre Jemenben, kormányzati és más intézményeket, katonai létesítményeket vett célba. Merényleteiben százak haltak meg. Ez a szervezet vállalta megára a Charlie Hebdo francia szatirikus magazin elleni véres támadást, Mohamed próféta becsmérlésével indokolva a 12 halálos áldozatot követelő vérengzést.

Egy neve elhallgatását kérő amerikai tisztségviselő azt mondta, hogy az Egyesült Államok még vizsgálja Vahajsi halálának körülményeit, ugyanakkor nem kommentálta azt a feltételezést, hogy az amerikai erőknek esetleg közük lehetett a pilóta nélküli repülőgéppel végrehajtott terrorellenes csapáshoz.

Az amerikai hadsereg semmilyen csapásban nem vett részt – mondta egy másik tisztségviselő.

A hasonló dróntámadásokat azonban általában a Központi Hírszerző Ügynökség, a CIA irányítja az Arab-félsziget déli részén lévő országban.
Két hónapja, április közepén amerikai légicsapás végzett az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat jemeni szárnyának, az AQAP-nak a fő vallási ideológusával, a szaúdi állampolgárságú Ibráhím Szulejmán Mohamed ar-Rubejs muftival.

Megfigyelők akkor megjegyezték, ar-Rubejs megölése azt jelzi, hogy az Egyesült Államok AQAP elleni dróncsapásai a jemeni belpolitikai felfordulás ellenére, az amerikai katonai tanácsadók kivonása után is folytatódhattak.

Forrás: metropol; Kép: Google;
Korrektúra: www.hirmagazin.eu

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Egy nagyon megható film a mindennapos küzdeni akarásról és küzdelemről – A boldogság nyomában – videó

Chris Gardner mindent elkövet, hogy a családja boldogan, biztonságban éljen. Ám a szerencse valahogy sosem szegődik mellé. Bár...

4 millió 699 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,5%

2024 januárjában a 15–74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest lényegében nem változott, 4...

Van élet 1 millió dollár alatt?

Újraformálódik a startup piac.. A változásra az inkubátoroknak is reagálni kell Az elmúlt évben jelentősen zsugorodott a nemzetközi és a...

Kijevbe utazott Ursula von der Leyen a háború évfordulója alkalmából, már nagyon várja a találkozást a ukrán elnök és az EB elnöke!

Kijevbe utazott az Európai Bizottság elnök. e a háború évfordulója alkalmából. Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen...