30.8 C
Budapest
2022. június. 26. vasárnap

Megoldódott a náci haláltábor fiatal áldozatának 80 éves rejtélye: fülbevaló segített azonosítani az elhurcolt beregszászi kislányt..

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Jeruzsálem–Beregszász — Bár a Harmadik Birodalom halálgépezete végzett vele, egy 80 éve elásott fülbevaló halhatatlanná teheti egy koncentrációs táborban megölt beregszászi kislány nevét.

A fülbevalót a kislány az értékeit épp elásó Eliezernek adta

A fülbevalót a kislány az értékeit épp elásó Eliezernek adta

– Gyilkosai a történelem süllyesztőjébe kerülnek, Magdalena Weiszet azonban senki nem feledheti – makacsolta meg magát évtizedekkel ezelőtt Eliezer Smilovits, miután hazatérhetett az auschwitzi haláltáborból.

1944-ben látta utoljára a kislányt, amikor a nácik az akkor még Magyarországhoz tartozó Beregszászba is megérkeztek.

Mielőtt megkezdték volna a zsidók deportálását, mindenkit utasítottak, hogy szolgáltassák be értékeiket.

Eliezer azonban nem így tett, gödröt ásott egy pad alá, a szívének kedves tárgyakat pedig oda rejtette éppen, amikor mellé lépett egy kislány, és megkérte, hogy az ő fülbevalóját is dugja el.

Kedveld és ajánld a Hirmagazin.eu Online Médiát!

A történetük itt örökre kettéválhatott volna, hiszen – tragikus módon – Magdalena nem élte túl a koncentrációs tábor borzalmait, Eliezer viszont hazatért. Kiásta a fülbevalót és eltökélte magát: kideríti, ki volt az a kislány.

1948-ban Izrealbe emigrált, ahol családot is alapított, de töretlenül dolgozott azon hogy megtudja, mi történt a kislánnyal. Teltek az évtizedek, Eliezer fáradhatatlan lelke pedig egy egyre öregebb test rabja lett. Érezte, egyre kevesebb az esély, hogy sikerrel járjon, ezért

megkérte az unokáját, Yohai Yaozt, tegyen meg mindent, hogy a rejtélyre végre fény derüljön.

Eliezer kezdte a kutatást, aztán unokáját, Yohait kérte a folytatásra

Eliezer kezdte a kutatást, aztán unokáját, Yohait kérte a folytatásra

Yohai elmesélte, öt éve hallott először nagypapájától a beregszászi lány megrázóan tragikus történetéről.

Sokat mesélte ezt a sztorit, és mindig hangsúlyozta, hogy hiába tett meg mindent, hogy azonosítani tudja a kislányt, soha nem járt sikerrel. Halála előtt aztán a lelkemre kötötte, hogy folytassam én, járjak utána a történetnek.

Ekkor jutott eszembe, hogy segítséget kérek a Jad Vasemtől, a Holokauszt Áldozatainak és Hőseinek Izraeli Emlékhatóságától – kezdte lapunknak Yohai, aki nem gondolta, hogy az évtizedeken át tartó nyomozás áttörést fog hozni. Mint kiderült, tévedett.

Egy leszármazáskutató, Evgeny Rozin több hónapnyi nyomozás után ígéretes nyomra bukkant, innentől pedig az események felgyorsultak.

Először a Beregszászról elhurcoltak listája került elő, innen pedig már könnyű volt azonosítani Magdalenát.

– A nyomozásnak remélem még nincs vége, azt szeretném, ha megtalálnánk a kislány egy még élő rokonát, hogy a fülbevaló visszakerülhessen hozzájuk – vázolta jövőbeni terveit Yohai.

blikk

Hirmagazin.eu

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

Miért van egyre több pajzsmirigybeteg? Az endokrinológus válaszol

A kételkedők joggal vetik fel, hogy ez csupán látszat, hiszen a jobb diagnosztikus módszerek miatt érezzük csak, hogy...

Ukrajna részben leállította a földgáz szállítását Európába

Ukrajna bejelentette, hogy felfüggeszti a földgáz tranzitját egy olyan tranzitponton keresztül, amelyen az Oroszországból Európába szállított gáz közel...

Órák kérdése, és hivatalosan fizetésképtelen lehet Oroszország

Órák választhatják el Oroszországot a fizetésképtelenségtől, amely már a háború kitörése óta fenyegeti Moszkvát – írja a Bloomberg. Vasárnap este...

Élőhírek Ukrajnából – youtube videó

Robbanások a Rivne régióban található Sarnyban: halottak és súlyosan megsérültek. Három ember meghalt, négyen - a kórházban, ketten...