17.8 C
Budapest
2023. június. 9. péntek

Megnövekedett a halálos balesetek száma a magyar utakon..

Dátum:

Megosztás:

Hol javult, hol romlott a hazai baleseti statisztika, de összességében nőtt a halálos balesetek és az ezekben elhunytak száma is az utakon. Idén két nagyobb ellenőrzési akcióra még biztosan számítani kell.

Nagyot ugrott a halálos balesetek száma a magyar utakon

Megdöbbentően sok halálos baleset történt az idei év első kilenc hónapjában: 39-cel több halálos kimenetelű balesetet és 59-cel több elhunytat tartanak számon, mint a tavalyi év azonos időszakában, és ez alaposan lerontja a statisztikát – derül ki a Közlekedésbiztonság cikkéből.

95-tel nőtt a személyi sérüléssel végződő balesetek száma is: amíg idén január és szeptember között 10 570 esetet regisztráltak, addigi a tavalyi esztendő háromnegyedében 10 475-öt. Ugyanakkor a 2020-as olyan év volt – vélhetően a pandémia miatti korlátozások hatására –, ami a rendőrség kommunkációja szerint amolyan bezzeg évnek tekinthető, hiszen 1956 óta nem történt ilyen kevés baleset az ország útjain.

Nagyot ugrott a halálos balesetek száma a magyar utakon 1

Nagyot ugrott a halálos balesetek száma a magyar utakon

Megdöbbentően sok halálos baleset történt az idei év első kilenc hónapjában: 39-cel több halálos kimenetelű balesetet és 59-cel több elhunytat tartanak számon, mint a tavalyi év azonos időszakában, és ez alaposan lerontja a statisztikát – derül ki a Közlekedésbiztonság cikkéből.

95-tel nőtt a személyi sérüléssel végződő balesetek száma is: amíg idén január és szeptember között 10 570 esetet regisztráltak, addigi a tavalyi esztendő háromnegyedében 10 475-öt. Ugyanakkor a 2020-as olyan év volt – vélhetően a pandémia miatti korlátozások hatására –, ami a rendőrség kommunkációja szerint amolyan bezzeg évnek tekinthető, hiszen 1956 óta nem történt ilyen kevés baleset az ország útjain.

Nagyot ugrott a halálos balesetek száma a magyar utakon 1

A koronavírus-járványt megelőző utolsó békeévben, 2019-ben 12 304 sérüléssel végződött baleset történt, 1734-gyel több, mint az idén. A helyzet azonban a számok mögé nézve korántsem ennyire megnyugtató.

Idén az év első kilenc hónapjában 333 halálos kimenetelő közúti közlekedési balesetben 385-en vesztették életüket.

Ezzel szemben 2020-ban 294 baleset követelt emberéletet, s azokban összesen 326-an vesztették életüket. Csökkent ugyanakkor a súlyos sérüléses balesetek száma és az azokban megsérülteké is. Míg tavaly kilenc hónap alatt 3181 esetben 3606-an szenvedtek súlyos sérüléseket, idén csak 2957 súlyos kimenetelű közlekedési baleset történt szeptember végéig az utakon, s ezekben a tavalyinál 221-gyel kevesebben, összesen 3385-en sérültek meg.

Nőtt ugyanakkor a könnyű sérülésekkel végződött balesetek és az ezekben megsérültek száma is. Idén 7280 balesetben 10 430-an szenvedtek könnyű sérüléseket, az elmúlt év azonos időszakában a 7000 könnyű sérüléses balesetnek 9862 sebesültje volt.

Bár sok súlyos kimenetelű baleset okozója ittas volt az elsődleges vizsgálatok szerint, országosan jelentősen csökkent az ittasan okozott balesetek száma. Az összes sérüléssel végződő eset 8,4%-ában játszott szerepet az alkohol, míg tavaly minden tizedikben.

Nem változnak az okok

A baleseti okok lényegében ugyanazok, mint már évek óta és az arányuk sem tér el lényegesen a korábbiaktól. A balesetek 31%-át az elsődleges adatok szerint a sebesség helytelen megválasztása okozza, ami magában foglalja az abszolút és a relatív gyorshajtást is.

Nagyot ugrott a halálos balesetek száma a magyar utakon 2

Minden negyedik baleset az elsőbbség meg nem adása miatt történt, az összes eset 17%-a pedig a kanyarodás szabályainak megsértése miatt. A negyedik fő baleseti ok a nem megfelelő követési távolságtartás: az összes baleset 9%-a emiatt történik a rendőrség adatai szerint.

Az összes személyi sérüléssel végződött baleset 4-4%-a történt az előzés szabályainak megsértése miatt, illetve a gyalogosok hibájából.

Személyautósok a lista élén, buszosok a végén

A balesetek kétharmadát (66%) a személygépkocsik vezetői okozták, míg minden tizedikért a szabálytalan kerékpárosokat terheli a felelősség. Az összes baleset 8%-áért okolhatók a teherautósofőrök, 5%-áért a motorosok, 4-4%-áért pedig a segédmotoros-kerékpárosok és a gyalogosok.

A legkevesebb balesetért a buszvezetők okolhatók: száz esetből egyben mutatható ki az ő felelősségük.

Lesz még ellenőrzés idén

A rendőrség szükség szerint reagál a közlekedésbiztonság romlására, idén biztosan lesz még két akció. Októberben a tehergépjárműveket és a buszokat ellenőrzik majd fokozottan egy előre tervezett nemzetközi akció keretében, novemberben pedig az ittasan vagy drog hatása alatt vezetőket szűrik ki.

Az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztályát vezető Óberling József ezredes a lapnak nyilatkozva kilátásba helyezte: a megyei fő- és a városi kapitányságok saját hatáskörben is tarthatnak fokozott, illetve célzott ellenőrzéseket, például a biztonsági öv használatára irányulóan, ha indokoltnak tartják.

A cikkben szereplő képek illusztrációk.

vezess

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

Utazás kényelmesen és stílusosan: American Tourister bőröndök

Mikor megtervezünk egy utazást, akár üzleti, akár szabadidős céllal, az első és talán a legfontosabb döntés a megfelelő...

Az idei év 5 legnagyobb divat trendje

Az idei év 5 legnagyobb divat trendje Mindegy, hogy új évről, új évszakról, esetleg új hónapról beszélünk a divat...

E-martica vásárlás – nyaralás előtt is

Az e-matrica vásárlás menete Nyakunkon a nyár, a legtöbb családban már a rég várt vakációt tervezik. Amennyiben autóban indul...

Most érkezett – Boris Johnson lemondott, mert indultak vele szemben vizsgálatok..

Azonnali hatállyal lemondott alsóházi képviselői mandátumáról Boris Johnson volt konzervatív párti brit miniszterelnök, miután kézhez kapta az arról...