12.5 C
Budapest
2022. október. 2. vasárnap

Meglepetés a soroksári gyilkosság nyomozásakor – a rendőrpalotába vezette a keresőkutya a zsarukat

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

A világ talán hat legjobb nyomkereső kutyáját is bevetette a rendőrség, hogy megtalálja a soroksári kocogó nő, Gyurik Krisztina (†36) gyilkosát.

Gyurik Krisztinával (36) 2013. szeptember 25-én este végzett gyilkosa

A német csodaebek szagot is fogtak, a tetteshez azonban nem tudták elvezetni a nyomozókat. Ha az elkövetőhöz nem is, érdekes helyekre annál inkább elvitte a szuper orruk a négylábúakat és az azokat követő zsarukat.

A Blikk információja szerint a különlegesen kiképzett ebeket egy évvel a gyilkosság elkövetése után vetették be.

Szagmintát a Pesterzsébet és Soroksár közötti erdős részen megölt Krisztina cipőjéről és zoknijáról tudtak venni, de az elkövető is hagyott használható nyomot maga után. Például a családanya telefontokján, amelyet a gyilkos a helyszínen hagyott. Az állatok négy napon át „szimatoltak” és rengeteg helyre elvezették a nyomozókat: közel 300 kilométeres távot jártak be.

Úgy tudjuk, hogy szagot fogtak többek között a tetthelyhez közeli Duna-parton, Pesterzsébeten több garázsnál, kocsmánál, de még a polgármesteri hivatalnál is. Sőt megálltak egy barkácsáruház előtt is. Miután a kutyák jeleztek, bevitték őket a boltba, ahol a négy eb azon nyomban a kötelekhez vágtatott. Ez azért volt nagyon lényeges nyom, mert Krisztinát gyilkosa egy kötéllel fojtotta meg.

A legmegdöbbentőbb azonban mégsem ez a pillanat volt, hanem amikor az egyik kutya egyenesen a Teve utcai rendőrpalotához vezette a nyomozó csapatot. Az állat szagot fogott a földszinti italautomatánál, majd a lift felé indult. Legközelebb azon az emeleten állt meg, ahol a lopásokkal kapcsolatos ügyeket vizsgálják. Sőt pont annál az irodánál jelzett, ahol az ilyen ügyekben érintett tanúkat és gyanúsítottakat hallgatják ki.

Grafikánkon láthatja, a kuyták többek között Teve utcai palotánál, és a gyilkosság helyszínén is szagot fogtak /Grafika: Séra Tamás

Ennek azért van különös jelentősége, mert a megrázó ügy jelenlegi gyanúsítottja, R. Szilveszter (40) többszörös visszaeső, számtalanszor elkapták betörésért és lopásért.

De a jó szimatú ebek elvezették a zsarukat Krisztina munkahelyére, a szoláriumba, ahová járt, sőt még egy edzőterembe is. Az állatok nemcsak Budapesten fogtak szagot: egészen Egerig jelzetek. Ott ért véget a rendőrség kutyás kutatása, végül áttörő eredmény nélkül.

– A nyomozati anyag több ezer oldalra rúg, ami azt jelzi, hogy a rendőrség mindent megpróbált, hogy megtalálja az elkövetőt. Számomra ez a kutyás keresés is ezt jelzi, hiszen megszerezték a legjobb ebeket, és több száz kilométeren keresztül követték őket – mondta dr. Lichy József, R. Szilveszter ügyvédje.

Mint megírtuk, Gyurik Krisztinát 2013-ban futás közben ragadta el gyilkosa. Az elkövetőt öt évig hiába kereste a rendőrség, idén azonban a laboratóriumi vizsgálatok egyezést mutattak a holttesten talált maradványok és az évek óta börtönben ülő R. Szilveszter DNS-mintája között.

Speciális módszer

A nyomozás során bevetett kutyák úgynevezett mantrailing módszer szerint dolgoztak. Ez annyiban tér el a hagyományos nyomkereséstől, hogy az állat nem a fejét leszegve a földből érkező szagokból tájékozódik, hanem légszimattal halad előre, így ismeri fel az emberi test egyedi kipárolgását.

Forrás: Blikk

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Elhunyt a 31 éve elrabolt Farkas Helga édesapja

Hosszas betegség után elhunyt Farkas Imre, az 1991. június 27-én Szeged és Orosháza közötti autóúton elrabolt gimnazista lány...

Baleset a fővárosban: az 50-es villamos elé kanyarodik egy teherautó – videó

A Bp-i Autósok Közössége olvasójának fedélzeti kamerája rögzítette az alábbi képsorokat még hétfőn reggel. A kamerás autó sofőrje fénykürttel...

Az Egyesült Államok lesújt Oroszországra: komoly intézkedésre számíthatnak Putyinék

Az Egyesült Államok újabb, Oroszország számára költséges büntetőintézkedésekről döntött, válaszul Oroszország kísérletére, hogy Ukrajna több régióját is annektálja –...

Beragadt egy autó a vasúti átjáróban, .. egy hajszálon múlt a tragédia – videó

Csak egy hajszálon múlt a tragédia elkerülése a belgiumi Florenville-ben. Egy autó éjjel 11 után át akart kelni a...