Hirmagazin.eu
Főoldal » Mégis van élet a Marson, penészedik a Curiosity burkolata
Tudástár - minden érdekesség

Mégis van élet a Marson, penészedik a Curiosity burkolata

Bár a ku­ta­tók szinte min­dent meg­tet­tek, ezer­nyi szá­mí­tást, elem­zést és egyéb vizs­gá­la­tot vé­gez­tek az el­múlt év­ti­ze­dek­ben, még­sem buk­kan­tak rá az élet bi­zo­nyí­té­kára a vörös boly­gón. Ki­de­rült, hogy eddig rossz he­lyen ke­res­gél­tek…

Mégis van élet a Marson, penészedik a Curiosity burkolata

Ha a Marsra gondolunk, akkor a NASA hivatalos fotói alapján egy kietlen, köves, poros, száraz és hideg pusztaság ugrik be elsőre, ahol elképzelhetetlen, hogy bármiféle életforma huzamosabb ideig kibírná… Így fejlett élet sem lehet a bolygón. A tudósok már évtizedek óta kutatják a Marsot, és bár a folyékony víz nyomára már rábukkantak,  (hivatalosan) sem növényi, sem más szerves életformát nem találtak.

Most úgy fest, kiderült, hogy mindeddig rossz helyen keresgéltek!  Ugyanis a Curiosity rover önmagáról készült egyik fotóján, amit azért készít, hogy a technikusok felmérjék a robot állapotát, valami nagyon különös dolgot fedeztek fel. Valamiféle penészgombára hasonlító folt bukkant fel a marsjáró egyes alkatrészein…

Mégis van élet a Marson, penészedik a Curiosity burkolata 1

A fotókat a Marson eltöltött 2718. és 2813. napon készítette a rover saját magáról. A majd 100 nap alatt egy sötét folt jelent meg a marsjáró borításán. Alighanem azokon a részeken, ahol a nedvesség megült az illesztései mentén.

Sajnos ilyen távolságból képtelenség megállapítani, hogy a gombaszerű folt földi eredetű-e, vagy a Marson őshonos életformáról van-e szó…

A végeredmény ugyanaz: Van élet a Marson! Mégha mi vittük is oda, úgy fest életképes a Mars zord körülményei közt is.

Ez a feltételezés alapjaiban rengetheti meg a modern tudomány elképzeléseit az élet keletkezéséről, és bizonyíthatja nem csak a marsi életet, hanem azt is, hogy az élet a Földön kívül is bárhol létrejöhet, méghozzá sokkal könnyebben, mint eddig gondolták. (Már ha valóban a Marson készültek a képek, és nem a NASA sarkvidéki bázisán, ahol a robotjaikat tesztelik…)

Több hasonló állapotfelmérő fotó is készült már a Curiosity rover felületéről, pár hónapja a tudósok így lettek figyelmesek arra, hogy a kerekeken olyan sérülések vannak, amelyeket először fizikai kopásoknak gondoltak, de néhányan inkább biológiai eredetű korrózió nyomainak véltek.

Mégis van élet a Marson, penészedik a Curiosity burkolata 2

Gombásodást egyébként nem először figyeltek meg a Földön kívül. Korábban az űrállomások falain is elkezdtek elszaporodni a gombák, sőt, egyes jelentések szerint a Nemzetközi Űrállomás napelemein is jelen vannak.

Mégis van élet a Marson, penészedik a Curiosity burkolata 3

Forrás: Ripost

Hasonló hírek

Új korszakot nyitott a tudomány! A bálna, a világ legnagyobb emlősállata, KÍVÁNCSI! Lenyűgöző videó, nézd meg!

Géza

Új világrend van épülőben!

Edit

Ősi „bizsuk” színét rekonstruálták a kutatók

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
Betöltés....
EnglishFrenchGermanHungarian