12.9 C
Budapest
2024. február. 25. vasárnap

Megint nagyot zuhant az építőipar – több, mint harmadával drágultak az alapanyag árak

Dátum:

Megosztás:

Az építőipari kivitelezés egyik legnagyobb akadálya a folyamatos áremelkedés. Szinte nincs még egy olyan szegmens, ahol ilyen mértékű infláció lenne megfigyelhető – derült ki egy nemrég készített felmérésből, mely szerint az építőipari alapanyagok ára körülbelül 35%-a nőtt egy év alatt, de voltak olyan szegmensek, ahol szinte duplájára nőttek az árak.

Mit mondtak a szakemberek?

A felmérés során megkértük az építőiparban dolgozó szakembereket (például kőművesek, ácsok, alapanyag kereskedők, stb…) hogy mondják meg, pontosan mekkora áremelkedést észleltek az alapanyagok piacán az egy évvel korábbi árakhoz képest. Érdemes tudni, hogy az építőipar piaca és számtalan szegmensre bontható, ennek köszönhetően az eltérő számadatok nem feltétlenül mondanak ellent egymásnak. A felmérésben több tucat szakember vett részt, voltak, akik szerint mindössze 25% emelkedés történt, volt, aki szerint 80%.

A diagrammról meg lehet állapítani, hogy a legtöbb válaszadó szerint 35% drágulás történt, ami azt jelenti, hogy több, mint harmadával nőttek az árak.

Hogyan indokolható az áremelkedés?

Moharos Ferencet kérdeztük, a szakiweb.hu generálkivitelezőjét, hogy mivel indokolná az alapanyagok drágulását. Véleménye szerint a kérdés több tényező függvénye.

Meglátása szerint az ukrajnai háború nagy mértékben kihatott az európai régióban található építőipari beszállítói láncokra, hiszen a térség erősen függött az orosz gazdaságtól, ezért jobban ki van téve az ágazat a különféle szankciók hatásának.

A beton, cement, valamint kő alapanyagok sokkal drágábbak lettek, mint korábban, az acél, vas, fa piacán szinte duplázódtak az árak. A forint gyengülése, a benzinárak emelkedése, a vállalkozói szektor átalakulása és az általános infláció hatványozottan jelentkezik a megrendelések végösszegében.

Az áremelkedéshez szintén hozzájárul a rezsiköltség megváltozása, sajnos a keletkezett többletköltséget a beszállítói partnerek és gyárak nem képesek önerőből finanszírozni, így azt a gyártott termékek árába építik be. Szerencsére ellátási zavar veszélye nem fenyeget minket – nyilatkozta a szakember.

HIRMAGAZIN ONLINE MÉDIA

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

L.L. Junior: Fejek hullottak

L.L. Juniorhoz is eljutottak a vállalkozását érő kemény negatív vélemények: alkalmazottaktól vált meg, egy hónapig minden nap személyesen...

Ezt a 15 filmet mindenki látni akarja 2024-ben

Ha megnézzük a következő 12 hónapra tervezett mozis és streaming-filmek listáját, sok izgalomra számíthatunk! Ki ne szeretné megnézni George Miller Mad...

Házasodna a gazda: Roland és Niki 2020-ban azonnal összeköltöztek a műsor után, azóta is együtt vannak

Hosszútávra terveznek. Roland gazda a Házasodna a gazda 2020-as évadában ismerkedett meg Nikivel, akiről nemrég az RTL stábjának mesélt. Mint mondta, választottjával a műsor...