Hirmagazin.eu
Főoldal » Megint algásodik a Balaton, de nincs katasztrófa
Klímaváltozás

Megint algásodik a Balaton, de nincs katasztrófa

Június elején a Balaton északnyugati partjainál volt megfigyelhető legutóbb algásodás.

A friss mintavétel szerint is zajlik a folyamat, amelyet nyomon kell követni, de egyelőre nem olyan nagy a probléma.

Somogyi Boglárka, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet főmunkatársa az Indexnek számolt be a tegnapi mintavétel eredményeiről.

A június elejeihez hasonló algásodást figyeltünk meg, de most sokkal nagyobb területen, gyakorlatilag a Keszthelyi-medence fele érintett. A víz felszínén nagy tömegben jelentek meg az algák.

A nyílt vízen a teljes vízoszlopot tekintve határérték alatt van a mennyiségük. Ha a kékalgáknál az a-klorofill-koncentráció meghaladja az 50 mikrogramm/litert, a fürdőzésnél is gondot jelenthet, de a tegnapi mérések a nyílt vízen 20 mikrogramm/litert mutattak.

Ugyanakkor a sekély, part menti részeken biztosan előfordulnak olyan helyek, ahol ennél magasabb értékeket mérhetünk. Az állás pedig napról napra változhat és akár kedvezőtlenebbé is válhat.

A jelenleg nagy tömegben, szabad szemmel is észlelhető alga képes felúszni a víz tetejére, és látványos algavirágzást okozni, ami a parti régiókban, a strandok környékén össze is gyűlhet, erre érdemes odafigyelni.

A strandok vízminősítésével a Nemzeti Népegészségügyi Központ foglalkozik, kérdéseinkkel kerestük a szervezetet, a következő választ kaptuk:

2020-ban a Balatonon üzemelő 140 strand közül 131 kiváló, kettő jó minősítést kapott, a további hét természetes fürdőhelyen még nem áll rendelkezésre elegendő minta a fürdővíz minősítéséhez. Az idei fürdési idényben a legtöbb fürdőhelyen eddig két mintavétel történt, májusban és júniusban, ezek eredménye minden esetben megfelelő volt, a legtöbb esetben szennyezésre utaló indikátorbaktériumok egyáltalán nem voltak kimutathatók.

Algásodással vagy cianobaktérium-burjánzással kapcsolatos kifogásról idén egyetlen balatoni strandról sem érkezett még bejelentés.

Somogyi Boglárka arra is felhívta a figyelmünket, hogy az algák nagyon fontosak, esszenciális szerepük van a vízi életben.

A túlszaporodásuk a fürdés és az ivóvízhasználat szempontjából okozhat problémát, de nagyon nagy tömegben kell jelen lenniük ahhoz, hogy veszélyeztessék a tó élőlényeit is, ami szerencsére a Balatonnál nem fordulhat elő. Algás vízben történő strandolás után javallott a zuhanyozás, ami által eltávolítjuk testünkről a bőrirritációt okozó algasejteket.

Miért algásodik a Balaton?

A nyáron megjelenő algáknak kedveznek a csendes, magas hőmérsékletet hozó időszakok, de ez csak elégséges tényező a szaporodáshoz, önmagában nem az időjárás a döntő, hanem a szervetlen tápanyag mennyisége a vízben, elsősorban a foszforé.

Foszfor több forrásból is származhat, érkezhet a Balatonba torkolló folyókból, vagy diffúz terhelés útján, bemosódással a mezőgazdasági területekről. A tó üledékében is vannak olyan foszforkészletek, amelyek a nyári melegben kiszabadulhatnak.

Azonnali befolyásolás nem lehetséges, de hosszabb távon gondolkodva a külső foszforterhelés további csökkentése mindenesetre fontos tényező

– válaszolta a kutató arra a kérdésünkre, hogy emberi beavatkozással kezdhetünk-e bármit az algásodással.

msn

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Esik az eső az Északi-sark közelében..

Géza

ENSZ: Aggasztó, hogy a hőhullám Grönland felé tart

Géza

“Elfogy az idő” – a klímaszorongás tragikus következményekkel járhat

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
Betöltés....