7.8 C
Budapest
2024. április. 24. szerda
HomeHírekHáborúMegindultak Oroszország felé az ukrán csapatok

Megindultak Oroszország felé az ukrán csapatok

Moszkva elismerte, hogy az orosz erők kivonultak több ukrán városból, de nem volt hajlandó visszavonulásnak nevezni a csapatmozgásokat.

Az elmúlt napokban Ukrajna hadserege visszafoglalta a megszállt területek nagy részét, visszavonulásra kényszerítve az orosz csapatokat – írja a BBC.

Volodimir Zelenszkij elnök közölte, hogy az ukrán hadsereg több mint 8000 négyzetkilométernyi területet foglalt vissza Harkiv megyében.

Joe Biden amerikai elnök szerint Ukrajna jelentős eredményeket ért el. Egyértelmű, hogy az előretörés sikeres volt – mondta, de figyelmeztetett, hogy az offenzíva hosszú távú lehet.

Russia-Ukraine war, BALAKLIIA, KHARKIV OBLAST, UKRAINE - SEPTEMBER 13: A Ukrainian soldier is seen in a tank after Russian Forces withdrawal as Russia-Ukraine war continues in Balakliia, Kharkiv Oblast, Ukraine on September 13, 2022. (Photo by Metin Aktas/Anadolu Agency via Getty Images)
Fotó: Anadolu Agency / AFP

Míg Oroszország továbbra is Ukrajna területének körülbelül egyötödét tartja ellenőrzése alatt, a háború elején elesett donbászi városokat jelenleg Kijev erői veszik körbe.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, ha tetszik, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

Miután országszerte nem sikerült elfoglalnia a nagyvárosokat, köztük Kijevet sem, Oroszország a Donbászra összpontosított, amelynek egy része már az általa támogatott lázadók ellenőrzése alatt állt akkor is, mielőtt megkezdte volna az inváziót.

Sorra foglalják vissza a településeket az ukránok

Az ukrán hadügyminiszter szerint a háború első szakasza sokként hatott, de mostanra stabilizálódott a frontvonal.

Szerhij Hajdaj, a Luhanszk régió – a Donbászt alkotó két tartomány egyikének – száműzött ukrán vezetője azt mondta, hogy az ukrán erők elérték a stratégiai fontosságú Lyman városát.

Lymanban heves csaták zajlanak, amelyek szerintem még néhány napig tartanak

– közölte Hayday a Telegram-bejegyzésben.

Lyman május végén egy elesett, majd az orosz csapatok kezébe került. Mindössze 50 kilométerre található Donyeck városától, a Donyecki Népköztársaság fővárosától.

Más területeken az ukrán erők állítólag elérték az orosz határt, és Hayday azt mondta, hogy két város – Izjum és Kupjanszk – elfoglalásakor az orosz kézen lévő Szeverodonyeck és Liszicsanszk utánpótlási vonalai megszakadhatnak.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, ha tetszik, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

A Kreml elismerte, hogy az orosz erők elhagytak több kelet-ukrajnai várost, de nem volt hajlandó visszavonulásnak nevezni a csapatmozgásokat, ehelyett azt állította, hogy csupán a hadsereg átcsoportosításáról van szó. Moszkva hétfőn ragaszkodott ahhoz, hogy addig folytatja invázióját, „amíg az eredetileg kitűzött célokat el nem érik”.

Eközben Olaf Scholz német kancellár kedden egy 90 perces telefonbeszélgetésen sürgette Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy a lehető leghamarabb kezdje újra a tárgyalásokat Ukrajnáva

vg

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Most népszerű

weblap4u banner
Pannon Work