2.5 C
Budapest
2023. március. 28. kedd

Megható módon tisztelgett: Katalin hercegné így jelent meg Fülöp herceg temetésén és a temetés részletei – fotók, videók

Dátum:

Megosztás:

Katalin cambridge-i hercegné megható módon tisztelte meg II. Erzsébet királynőt Fülöp herceg temetésén.

Kate Middleton Edinburgh hercegének temetésére egy ékszert vett fel a királynő gyűjteményéből. A hercegné a mai ünnepségen a királynő négyszálas gyöngy nyakláncát viselte, amelyet elöl gyémántcsattal rögzítettek.

Mindenki ezt olvassa most!

Kate a nyakláncot egy elbűvölő fekete ruhával, hálós fekete fátyollal és hosszú fekete kabáttal párosította. Az ünnepségen résztvevő 30 vendég egyikeként Vilmos herceg és Kate fekete arcmaszkot viselt, hogy betartsák a szigorú irányelveket.

Kate a királynő nyakláncát viselte a temetésen / Fotó: GettyImages Kate a királynő nyakláncát viselte a temetésen / Fotó: GettyImages

A királynő évekkel korábban készíttette el a nyakláncot azokat a gyöngyöket felhasználva, amelyeket még a japán kormány ajándékozott neki. A gyöngy nyakláncot a királynő az évek során számos alkalommal viselte, többek között 1983-ban egy királyi eljegyzésen Bangladesben.

Vilmos és Harry herceg édesanyja, Diana hercegné is kölcsönkérte a nyakéket a királynőtől 1982-ben egy különleges alkalomra, amelyet egy királyi lakomán viselt a Hampton Court-palotában – írja a Today.

Egyébként nem ez volt az első alkalom, hogy Katalin hercegné a királynő egyik nyakláncát viselte, 2014-ben például a brit Nemzeti Arcképtárban viselte egy eseményre azt az ékszert, amelyet II. Erzsébet az esküvőjére kapott ajándékba.

VIII. Henrik mellé temették Fülöp herceget – Félmeztelen nő próbálta megzavarni a ceremóniát

tegnap 13:00
Fülöp herceg koporsóját kiviszik a kastélyból, és felhelyezik a halottas kocsira / GettyImages Fülöp herceg koporsóját kivisz

A temetés részletei:

Tegnap kora délután kísérték utolsó útjára Fülöp herceget, aki 73 éven át volt II. Erzsébet brit uralkodó férje. Az eseményeket élőben közvetítettük.

17:05: A ceremónia véget ért, ezt teszi közvetítésünk is. Az Egyesült Királyság egy perces gyászszünetet tartott Edinburgh hercege emlékére, amelynek kezdetét és végét az Edinburgh-i kastélyból leadott ágyúlövés jelezte.

Fotó: EPA/CPL NATHAN TANUKU RLC / MOD Fotó: EPA/CPL NATHAN TANUKU RLC / MOD

17:00: A Guardian szerint az egy perces gyászszünet után a rendőrök elvittek egy félmeztelen nőt, aki a kastély falain túl megpróbált felmászni Viktória királynő szobrára, azt kiabálva, hogy „Mentsétek meg a Földet!”.

16:58: Természetesen Kate Middleton, Vilmos herceg felesége is jelent volt az eseményen:

16:53: Ez a fogadta a királyi családot, mikor a ceremónia kezdetén, a koporsó nyomában kiléptek a windsori kastély kapuján:

16:50: A mise véget ért, a királyi család távozik a templomcsarnokból.

16:48: Újabb fotók a ceremóniáról:

Fotó: EPA/Sgt Jimmy Wise/ Fotó: EPA/Sgt Jimmy Wise/

Fotó: EPA/Sgt Jimmy Wise Fotó: EPA/Sgt Jimmy Wise

Fotó:  EPA/Dave Jenkins Fotó: EPA/Dave Jenkins

Fotó: EPA/Dave Jenkins Fotó: EPA/Dave Jenkins

16:39: Így érkezett meg Fülöp herceg koporsója a kápolnába:

Fotó: GettyImages Fotó: GettyImages

16:33: Hosszasan imádkoznak a főpapok. A család részéről a hagyományoknak megfelelően ilyenkor senki nem mond beszédet.

Canterbury érseke fogadja Fülöp herceg koporsóját. / Fotó: GettyImages Canterbury érseke fogadja Fülöp herceg koporsóját. / Fotó: GettyImages

16:29: Újabb fotók a temetési menetről:

Fotó: GettyImages Fotó: GettyImages

Fotó: GettyImages Fotó: GettyImages

16:22: Így érkezett meg a Land Rover, rajta Fülöp koporsójával, a Szent György kápolna elé.

Fülöp herceg koporsója úton a Szent György kápolnába, mely végső nyughelye lesz / GettyImages Fülöp herceg koporsója úton a Szent György kápolnába, mely végső nyughelye lesz / GettyImages

16:12: A mise elkezdődött és javában folyik.

Károly herceg, András herceg és a többi egyenes ági rokon sétál a halottaskocsi után / GettyImages Károly herceg, András herceg és a többi egyenes ági rokon sétál a halottaskocsi után / GettyImages

16:04: Az egyik koporsóvivő orráról lecsúszott a maszk, és most nincs abban a helyzetben, hogy megigazítsa. Már bent vannak a kápolnában, ami szerény elnevezése dacára egy nagy templomnak is beillene.

16:01: Ágyúlövések dörrennek, a koporsóvivők a kápolna kapujában várják a jelet, ami után beléphetnek a szertartás helyszínére.

15:55: Újra felharsan a himnusz, miközben méltóságteljes zakatolással a halottas Land Rover bepöfög egy kapun át a kápolna főlépcsője elé.

15:53: Díszlövések harsannak, és a királyi család tagjai megérkeznek a kápolna elé. Elsőként a királynő lép be, oldalán Canterbury maszkos érsekével.

15:50: Vilmos herceg és Harry herceg egymás mellett sétálnak nagyapjuk koporsója után. Ahogyan azt előre tudni lehetett, unokatestvérük, Peter Phillips bandukol félig-meddig közöttük, de hangyányit lemaradva.

15:45: Síri csend. A halottaskocsi mögött a trónörökös, Károly herceg, mögöttük a többi családtag áll, némán adózva Fülöp emlékének. Aztán felcsendül a himnusz, és a menet elindul. A 95 éves Erzsébet királynő egy autóban követi a halottaskocsit a gyalogmenet – a közeli családtagok – mögött.

15:40: Mindenki tiszteleg, néma csendben hozzák ki a kastélyból a koporsót, fedelén Fülöp fehér tengerésztiszti sapkájával. A koporsó felkerül a Land Rover platójára; a kényes műveletet kétségkívül gondosan begyakorolták.

Kedveld és ajánld a Hirmagazin.eu Online Médiát!

15:37: Katonazenekar játszik hosszasan a Windsor kastély hatalmas, füves belső udvarán. A haditengerészek fejüket lehajtva hallgatják a szomorú dallamot.

15:30: Begördült a halottaskocsi a kastély elé. Ez az a Land Rover, amit Fülöp herceg tervezett át erre a célra.

15:25: A királyi család tagjai és a temetési szertartást vezénylő Justin Welby, Canterbury érseke is megérkezett.

15:16: Nincs már 20 perc a kezdésig, tekintsünk meg addig három fotót Erzsébet királynőről és Fülöp hercegről, az első brit királyi párról, amelyik megülhette a házasság hetvenedik évfordulóján esedékes platinalakodalmat.

15:10: Az angol stadionokban is emlékeznek az elhunyt hercegre.

Gyászszünettel kezdődött a Newcastle United és a West Ham United meccse ma az angol Premier Ligában / EPA/Stu Forster Gyászszünettel kezdődött a Newcastle United és a West Ham United meccse ma az angol Premier Ligában / EPA/Stu Forster

15:06: A biztonsági szerveknek a szokottnál könnyebb dolguk lesz, hiszen a járvány miatt nem lesz nagy tömeg. Figyelmük azonban nem lankadhat, és ha két képkockából meg lehet ezt ítélni, akkor nem is lankad:

A biztonsági alakulatok tagjai egy épület tetején Windsorban 2021. április 17-én, Fülöp edinburghi hercegnek, II. Erzsébet brit királynő férjének temetése előtt / MTI/AP/Frank Augstein A biztonsági alakulatok tagjai egy épület tetején Windsorban 2021. április 17-én, Fülöp edinburghi hercegnek, II. Erzsébet brit királynő férjének temetése előtt / MTI/AP/Frank Augstein

Rendőr áll egy ajándéküzlet kirakata előtt Windsorban 2021. április 17-én / MTI/AP/Frank Augstein Rendőr áll egy ajándéküzlet kirakata előtt Windsorban 2021. április 17-én / MTI/AP/Frank Augstein

14:56: A brit királyi haditengerészettől fregattkapitányi rangban leszerelt Fülöp herceg kitüntetései már a kápolna oltárán virítanak. A bejegyzés alatt meg is mutatjuk, hogy melyik mit jelent:

Fülöp herceg kitüntetései / Grafika: Séra Tamás Fülöp herceg kitüntetései / Grafika: Séra Tamás

14:44: Nem akármilyen társaságban tölti majd az örökkévalóságot Fülöp herceg az uralkodói kriptában Windsorban. A Szent György kápolna alatt 44 korábbi koronás fő nyugszik, köztük a feleségét, Bolyen Annát lefejeztető VIII. Henrik, vagy éppen I. Károly, aki viszont maga volt kénytelen elszenvedni egy lefejezést 1649-ben.

Kedveld és ajánld a Hirmagazin.eu Online Médiát!

14:25: Talán nem illő a temetés napján ezt felhozni, de valószínűleg maga Fülöp jól szórakozna ezen. Természetesen a néhai herceg polgárpukkasztó szabadszájúságáról van szó, amely sok kínos helyzetet eredményezett a palotában. Itt van például ez az eset, amiről annak idején a Blikk is beszámolt: az akkor 91 éves Fülöp herceg egy csokirudakat kézzel megmunkáló gyári munkás hölgyet hozott zavarba nem túl elegáns (sem pedig eredeti) megjegyzéseivel.

14:18: Fülöp maga tervezte meg temetésének részleteit, mégpedig igen aprólékosan. A halottaskocsi egy Land Rover Defender TD5 130 terepjáró lesz, amelynek átalakítását 82 éves korában kezdte megtervezni. Edinburgh hercege 98 éves korában végeztette el az utolsó simításokat a járművön. Ilyen halottaskocsi természetesen még sosem szolgált a hagyománytiszteletéről híres brit uralkodóházban.

Ezzel a szokatlan "halottaskocsival" viszik majd Fülöp koporsóját, az elhunyt végakarata szerint / Grafika: Séra Tamás Ezzel a szokatlan „halottaskocsival” viszik majd Fülöp koporsóját, az elhunyt végakarata szerint / Grafika: Séra Tamás

14:08: Mielőtt elkezdődik a szertartás, van idő végignézni tavalyi fotógalériánkat, amit Fülöp születésnapján közöltünk: Milyen fess fiatalember volt Fülöp herceg – 99 éves II. Erzsébet férje, itt vannak a fiatalkori fotók

14:00: A britek országszerte virágokkal fényképekkel emlékeznek Fülöp hercegre a temetés napján.

II. Erzsébet brit királynőről és férjéről, Fülöp edinburghi hercegről készült kép a windsori kastély közelében 2021. április 17-én, a királyi házastárs temetési szertartásának napján. / MTI/AP/Frank Augstein II. Erzsébet brit királynőről és férjéről, Fülöp edinburghi hercegről készült kép a windsori kastély közelében 2021. április 17-én, a királyi házastárs temetési szertartásának napján. / MTI/AP/Frank Augstein

13:55: „Egyszerűen az erőm és támaszom volt az évek folyamán, és én, az egész családja, az országunk, illetve sok más ország is többel tartozik neki, mint amennyit valaha elismerne” – emlékezett férjére egy héttel ezelőtt, Fülöp halálnak másnapján a gyászoló Erzsébet brit királynő.

Kedveld és ajánld a Hirmagazin.eu Online Médiát!

13:50: Erzsébet királynő kedvenc fényképeinek egyikével búcsúzott férjétől. A képet a királyi család Twitter-fiókján publikálták meg ezzel a szöveggel: „A Királynő meg kívánja osztani ezt az Edinburgh hercegével a Coyle of Muick tetején, 2003-ban, Skóciában készült családi fotót.” A képet Zsófia wessexi grófné készítette, aki II. Erzsébet és Fülöp harmadik fia, Eduárd wessexi gróf felesége.

Ezt a képet osztotta meg II. Erzsébet férje temetésének előestéjén / The Royal Family Twitter / The Countess Of Wessex Ezt a képet osztotta meg II. Erzsébet férje temetésének előestéjén / The Royal Family Twitter / The Countess Of Wessex

13:43: Fülöp herceg a windsori kastélyban hunyt el, és ott is fogják eltemetni a királyi család magánkápolnájában. Így néz ki a helyszín madártávlatból:

Fülöp herceget a windsori királyi kastélyban helyezik végső nyugalomra / Grafika: Séra Tamás Fülöp herceget a windsori királyi kastélyban helyezik végső nyugalomra / Grafika: Séra Tamás

13:28: A királyi család ma délelőtt Simon Armitage költő Fülöp halálára írt verssel és egy érzelmes fotóválogatással elevenítette fel a herceg eseménydús életének egyes állomásait:

13:19: Bár a ceremóniát a díszőrség 730 fegyveres tagja kíséri, a koronavírus miatti rendkívüli helyzet csupán 30 gyászoló jelenlétét teszi lehetővé a végső búcsúnak helyt adó windsori Szent György kápolnában.

Kedveld és ajánld a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Az elhunyt Fülöp herceg koporsója mellett felesége, II. Erzsébet, királynő; gyermekei: Károly herceg, Anna, András és Eduárd és házastársaik; valamint unokák – Vilmos és Harry, kuzinok és más hozzátartozók fognak állni az utolsó pillanatokban.

Ebben a kápolnában temetik el Fülöp herceget / Grafika: Séra Tamás Ebben a kápolnában temetik el Fülöp herceget / Grafika: Séra Tamás

13:10: Fülöp halála nem volt váratlan: a 99 éves hercegen a március elején már a sokadik kardiológiai beavatkozást hajtották végre. Júniusban töltötte volna be a 100. életévét.

Az egyik utolsó kép Fülöp hercegről, miután kiengedték a londoni VII. Eduárd király kórházból 2021. március 16-án / MTI/EPA/Neil Hall Az egyik utolsó kép Fülöp hercegről, miután kiengedték a londoni VII. Eduárd király kórházból 2021. március 16-án / MTI/EPA/Neil Hall

12:55: Fülöp herceg 1921-ben született Korfu szigetén, a görög és dán királyi család tagjaként. Családját másfél éves korában száműzték hazájából; Fülöp Franciaországban, Németországban és az Egyesült Királyságban nevelkedett. 1939-ben csatlakozott a brit haditengerészethez, a második világháborúban a földközi-tengeri és a csendes-óceáni hadszíntéren szolgált.

Kedveld és ajánld a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Későbbi feleségével, Erzsébettel 13 évesen, 1934-ben találkozott először, és öt évvel később kezdtek levelezni. 1947-ben jegyezték el egymást, Fülöp előtt lemondott görög és dán arisztokrata titulusairól, brit állampolgár lett, és felvette anyai ági nagyszüleinek nevét, a Mountbatten-t. II. Erzsébet trónra lépésekor, 1952-ben szerelt le a haditengerészettől fregattkapitányi rangban.

Fülöp herceg 2017-ben, 96 évesen vonult vissza a közszerepléstől. 99 évesen és 303 naposan hunyt el április 9-én, ezzel a harmadik leghosszabb életű tagja volt a brit királyi családnak a történelem folyamán. Felesége, Erzsébet királynő négy nap múlva ünnepli 95. születésnapját – ő az ötödik helyen áll ebben a sorban.

2011. június 16-án az ascoti derbin készített kép II. Erzsébet brit királynőről és férjéről, Fülöp edinburghi hercegről.  / MTI/AP/Alastair Grant 2011. június 16-án az ascoti derbin készített kép II. Erzsébet brit királynőről és férjéről, Fülöp edinburghi hercegről. / MTI/AP/Alastair Grant

 

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Egy félidő alatt elintézte a magyar válogatott a bolgárokat! .. Szép volt fiúk!

Győzelemmel kezdte szereplését a magyar labdarúgó-válogatott a 2024-es Eb selejtezőiben. Az első félidőben szerzett három góllal 3-0-ra nyert...

Любовное письмо!

Моя дорогая любовь, Акерке! Я рад тебя видеть! Ты женщина моей мечты, ты Солнце, Луна, Звезды, Ты Хорошая, Красивая,...

A Deutsche Welle hivatkozva egy amerikai szakértő által mondottakra, ezt írja..

Amerika selejtes fegyvereket küld az ukránoknak, mert Washington el akarja kerülni az eszkalációt at oroszokkal.. Washington el akarja kerülni...

Kampánypénzek: eddig soha nem látott visszaélésekre bukkanhatott az Állami Számvevőszék

Annyira összetett finanszírozási gyakorlatot tárt fel a hatóság, hogy egy év alatt sem ért a végére a pártok...