-1.8 C
Budapest
2023. január. 29. vasárnap

Meghalt Sára Sándor, a nemzet művésze

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Elhunyt Sára Sándor, a Nemzet Művésze, kétszeres Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr, filmrendező. Filmjeit több mint félszáz országban vetítették, és számos hazai, valamint nemzetközi fesztiválon tüntették ki díjakkal.

Csoóri Sándor felkérésére 1993-as alakulásától hét éven át vezette a Duna Televíziót. Sára Sándor 85 éves volt – emlékezett meg róla az M1 Híradója.

Állva tapsolták meg tavaly Sára Sándort barátai, ismerősei és egykori munkatársai azon a rendezvényen, amelyen a közmédia köszöntötte a Kossuth Nagydíjjal kitüntetett operatőrt és rendezőt. Sára Sándor akkor az M1-nek úgy fogalmazott, meghatódott.

„Jó, alapvetően az, hogy emlékeznek még rám. Tehát azt jelenti, hogy valami van bennem. Ez a valami azt is szoktam mondani: ha egy filmből 20-25 percre emlékeznek, az már maga a halhatatlanság” – nyilatkozta a művész.

Sára Sándornak tavaly Áder János köztársasági elnök adományozta a Kossuth- Nagydíjat. Az indoklás szerint munkásságával nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a magyar filmművészet nemzetközileg is elismertté váljon.

Az akkori kultúráért felelős államtitkár, Hoppál Péter azt mondta: mindannyiunk személyes életében, fejlődésében, hitvallásában ott szerepel a kötődés Sára Sándor életművéhez.

A rendező-operatőr miután átvette a kitüntetést azt mondta, azt valójában a filmjei kapták.

„Először is, azt a gondot kell megoldanom, hogy megérdemlem-e. Ez jutott először eszembe, mikor értesültem arról, hogy ezt a díjat megkapom. De végül is arra jutottam, hogy nem én kaptam ezt a díjat, hanem a filmjeim, amiket készítettem. Dokumentum filmek, játékfilmek, saját magam számára, másokkal együtt. Azt hiszem, hogy ebben a díjban mindez elismerést kapott” – fogalmazott.

Sára Sándor első játékfilmjét a Feldobott kő címmel 51 évvel ezelőtt forgatta. Élete során pedig később több mint harminc film operatőre volt, és rendezőként is legalább ennyit jegyez. Egyik legismertebb alkotása az 1971-ben bemutatott Szindbád.

Csoóri Sándor felkérésére 1993-as alakulásától hét éven át vezette a Duna Televíziót. Úgy fogalmazott, nap mint nap csatába kellett mennie a tv megmaradásáért. „Szokták mondani, hogy a katonaságnál eltöltött idő duplán számít, hát egy tv-elnöki székben minimum triplán” – mondta.

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar operatőr és filmrendező novemberben lett volna 86 éves.

A közmédia csatornáin ma Sára Sándorra emlékeznek. Duna: 21.15 Feldobott kő – Sára Sándor filmje, 22.55 Szerelmes földrajz – Amit magammal viszek… Sára Sándor Káli-medencéje, M5: 21.30 Nagyok – Portré Sára Sándorról, DunaWorld: 19.25 Szerelmes földrajz – Amit magammal viszek… Sára Sándor Káli-medencéje

m1

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

Több ezren rekedtek a hó fogságában – videó

Több ezer ember rekedt az autójában a hatalmas hóviharban Romániában. Voltak, akik 14 órán át várták, hogy kimentsék őket...

Medve szelfizett a vadkamerával – videó

A nyelvét nyújtogatja majd egyenesen szembenéz a vadkamerával egy medve Coloradóban, az Egyesült Államokban. A bohóckodó maci több mint...

Ellepték a világűrt Elon Musk műholdjai

A SpaceX csütörtökön 56 Starlink műholdat állított alacsony Föld körüli pályára. Percekkel később a hordozórakéta egy, az Atlanti-óceánban állomásozó...

Nyolcadik lett a magyar kézilabda-válogatott a világbajnokságon

A magyar férfi kézilabda-válogatott a nyolcadik helyen végzett az olimpiai kvalifikációs világbajnokságon, mivel kétszeri hosszabbítás után 36-35-re kikapott...