8.5 C
Budapest
2024. március. 2. szombat

Meghalt Magyarország legjobb rendőrkutyája

Dátum:

Megosztás:

hirmagazin 2015 06 26 141019

Szerdán meghalt Bagira, a magyar K9-es kommandó legelső, legendás elfogó kutyája. A koromfekete német juhászkutya bátorsága legendás volt: a kommandósok őt küldték előre, ha ők nem tudtak akcióba lépni – mert például tüzeltek rájuk.

A kutya soha, egy pillanatra sem torpant meg, a legveszélyesebb helyzetekben is mindig félelem nélkül tette a dolgát – ám, amikor a rendőrséghez került, még egyáltalán nem ő volt az ideális rendőrkutya.

Bagira mentett kutya volt, ha a rendőrségen nem talál otthonra, sintértelepen végezte volna. A K9 Kommandónak az eb halálhíréről szóló, érzelmes Facebook-bejegyzéséből kiderül, hogy kiképzőjének kezdetben nagyon nehéz dolga volt Bagirával. A kutya fegyelmezhetetlen, öntörvényű, makacs viselkedésével megkeserítette új gazdája dolgát, aki kezdetben nem is remélte, hogy valaha zöld ágra vergődhet vele.

hirmagazin 2015 06 26 141027

Minden kezdet nehéz…

Nem könnyű időszak következett Ferenczi zászlós életében. Bagira ugyanis abszolút nem vette őt főnökszámba. (…) A hatalmas testű, csupa izom négylábút nem volt egyszerű feladat visszatartani. Ha meglátott egy kutyát, mindent megszűnt körülötte, és már rohant volna „levadászni” a másik ebet. Ha nem volt kutya a közelben, Bagira jobb híján a felette átrepülő dongóval is beérte. (…) A munkához való viszonya viszont példamutató volt, és a rémálmokkal teli első két hét után Ferenczi zászlós már nem bánta meg, hogy pont ezt a „sátán kutyáját” szemelték ki neki. (…) Néhány kemény munkával eltelt hét után Bagirának példamutató lett a fegyelmező munkája. (…) Őrző-védő munkája viszont kimagasló lett. Egyszerűen nem akadt a kiképzés során olyan helyzet, amitől Bagira legalább megtorpant volna.

Ám pár hét után nyilvánvalóvá vált, hogy a kutya mégis képes beilleszkedni és megfelelni a szigorú elvárásoknak. Amikor például a kiképzés során az volt a feladata, hogy a tűzcsóván átugorva kapja el a „csibészt”, mintha nem is lobogott volna a lába előtt a láng, úgy ugrott át rajta, hogy elejtse a tűz túloldalán álló zsákmányát. Szó szerint halált megvető bátorságát később számtalan éles helyzetben is bizonyította.

Előfordult például, hogy amikor a veszélyes miskolci benzinkúti lövöldözők nyomába eredt, és a kommandósok be akartak hatolni a búvóhelyükre,

Bagirának csak el kellett vakkantania magát, és a bűnözők feltartott kézzel sétáltak ki az ajtón.

hirmagazin 2015 06 26 141038

Csupán csak arra kérték a kommandósokat, hogy a kutyát fogják vissza.

Bagira, a bűnözők réme

A kommandósoknak nem kellett sokat várakozniuk, amikor feltűnt a körözött férfi. Nem véletlenül tartották Európa egyik legdörzsöltebb bűnözőjének: néhány másodperc alatt észrevette, hogy csapdába került. Mielőtt az olló véglegesen bezárult volna, futásnak eredt. Pechére pont abba az utcába fordult be, ahol Bagiráék várakoztak. A kutya a pórázát megfeszítve várta, hogy egyszer csak kioldja a karabinert a gazdi, ő pedig üldözőbe vehesse az előle menekülő idegent.

– Bagira, fogd! – kiáltotta a gazdi, miközben a nyakörve felé nyúlt. Bagira izmait megfeszítve a menekülő férfi után vetette magát. Ám a zsákmánya a következő pillanatban eltűnt a szeme elől. Pontosabban elterült előtte. A menekülő férfi ugyanis futás közben megbotlott, és hasra esett.
– Bagira, hozzám! – kiáltotta el magát a zászlós. Bagira mintha egy lassított film szereplője lett volna, lefékezett, majd vontatott mozdulatokkal visszaügetett a gazdájához, miközben a pofáján látszott, hogy hova kívánja a zászlóst a parancsaival együtt.
Közben a kommandósok megbilincselték a férfit, aki azon szitkozódott, hogyan is lehet ennyire szerencsétlen, ám amikor közelről is meglátta az őt üldöző rendőrkutyát, hálát adott a sorsnak, hogy nem Bagira állította meg menekülés közben…
– Inkább egy nagy pofára esés, mint egy jó nagy fenékbe harapás! – mormolta, miközben a kommandósok a rabszállító furgonhoz kísérték.

A keretben közölt részletek forrása a K9 Kommandó Facebook-oldalán megjelent, Bagira halálhírét közlő poszt.

Bagira imádta a „munkáját”, és egy sor bűnözőt juttatott rács mögé a legkeményebbek közül. Miután nyugdíjazták, szinte azonnal súlyos, rákos beteg lett. Mindössze kilencéves volt, mikor a rák végzett vele.

Az alábbi szavakkal köszönték meg a részvétnyilvánításokat a Facebookon:

„Bagira gazdijának a nevében is nagyon köszönjük a rengeteg részvétnyilvánítást! Bagira még nem volt tízéves, és a rák végzett vele…A gazdija hazavitte, és otthon, a kertben temette el. A sírja felé egy olyan világító rudat akasztott, amit a kommandósok akciók alkalmával dobnak be a sötét helyiségekbe, hogy lássanak…Örök világosságot neked, Bagira…

hirmagazin 2015 06 26 141056

Ha te is sajnálod Bagirát, oszd meg a cikket az ismerőseiddel!

Forrás: szeretlekmagyarorszag;
Korrektúra: www.hirmagazin.eu

 

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek