18.7 C
Budapest
2023. március. 21. kedd

Meghalt az egyik legnagyobb török szappanoperasztár, egy másik eltűnt

Dátum:

Megosztás:

Törökországból nemcsak Magyarországra vagy a balkáni országokba, de jó ideje már az arab világba, Afrikába és Latin-Amerikába is szép számmal szállítják a sorozatokat, szappanoperákat.

De hogyan és mikor váltak a tévés produkciók a törökök egyik legfőbb gazdasági és kulturális exportcikkévé?

A rengeteg ember halálát okozó törökországi földrengésben a Remények földje sztárja, Emel Atici is meghalt, a Szulejmán színésznője, Cansu Dere pedig napokra eltűnt – ami miatt Magyarországon is sokan aggódhattak, hisz mindkét török produkciónak nagy itthon a rajongótábora. Nem véletlen, hogy a magyar televízióban is ennyi a török sorozat vagy szappanopera.

Cansu DereFORRÁS: INSTAGRAM/CANSU DERE

Török sorozatok már az 1960-as, 1970-es években készültek, de sokáig nem értek el áttörést, nagyjából tíz éve indult egy óriási hullámuk:

AZ ARAB ORSZÁGOK UTÁN MAGYARORSZÁGRA ÉS A BALKÁNI ÁLLAMOKBA, OROSZORSZÁGBA ÉS KÖZÉP-ÁZSIÁBA, MAJD AFRIKÁBA IS BESZIVÁROGTAK,

miközben már a telenovelláiról híres Latin-Amerikába is vettek át török produkciókat. 2012–2013-ra – a török turisztikai és kulturális minisztérium közlése szerint – már több mint 15 ezer órányi televíziós programot adtak el 75 országban, ami közel 200 millió dolláros bevételt jelentett.

Hogy a török sorozatok milyen őrületes erővel nyomultak, nyomulnak a világban, azt egyébként mi sem mutatja jobban, mint a bevételek folyamatos növekedése: amíg 2007-ben éves szinten még csak 1 millió dollár folyt be a terjesztésből, addig 2023-ra már 1 milliárdra számítanak a szakemberek.

Négyből három ember látott már török sorozatot

Ennek megfelelően a török produkciók igen ismertek is a piacon, egy török gazdasági és társadalomtudományi alapítvány, a TESEV már 2012-ben készített egy kutatást, amelynek eredménye szerintA 16 KÖZEL-KELETI ORSZÁG LAKÓI KÖZÜL NÉGYBŐL HÁROM LÁTOTT MÁR TÖRÖK SOROZATOT– mára pedig valószínűleg itthon is hasonló lenne a helyzet, de egyébként is: 2021-re már 150 országban voltak jelen a török produkciók.

Seherezádé. FORRÁS: KANAL D

Sokan emlékezhetnek például a Seherezádéra is (a fenti képen), amely Boszniában, Montenegróban, Észak-Macedóniában, Romániában, Albániában és Görögországban is főműsoridős siker volt. A horvátok körében meg is nőtt utána az érdeklődés Isztambul, illetve a török nyelv iránt, Szlovákiában pedig Törökország közmegítélése is javult a hasonló műsorok nyomán, legalábbis erről számolt be akkoriban a törökök nemzetközi stratégiai kutatóintézete.

A TÖRÖK SOROZATOK ILY MÓDON AZ ORSZÁGIMÁZS ESZKÖZÉVÉ IS VÁLTAK,

a napjainkban játszódó szappanoperákban például világosan látszik, hogy Isztambul milyen modern világvárossá nőtte ki magát. A külső felvételekből egyébként is jóval több van a török produkciókban, mint például a latin-amerikaiakban, összességében is látszik rajtuk, hogy több pénzből készültek – ami nyilván hozzájárult a népszerűségükhöz.

Több pénzből, igényesebben

A török sorozatok hagyományosan lassabban is készültek, mint a futószalagon gyártott latin-amerikaiak, amelyekből egy 45 perces epizódot akár egy nap alatt felvettek egy stúdióban – ez azonban ma már nem feltétlenül van így, hisz a törököknek is alkalmazkodniuk kellett a megnövekedett igényekhez. A nagy versenyben rengeteg sorozatot gyártanak, amelyek közül sokat az első évad után, rendes befejezés nélkül el is tüntetnek a képernyőről – amivel már a magyar nézők is szembesülhettek.

Egy másik török siker: A szultána. FORRÁS: TV2

Akárhogy is, a törökök olyan egyedi színfoltot képviselnek a világ sorozatgyártásában, amire sokan felfigyeltek. Annak idején az arab országokban azért is válhattak vonzóvá a török produkciók, mert az övékéhez képest egy modernebb társadalmat mutattak (az Igazgyöngyben például pár muszlim bort ivott és házasság előtt szexelt), nyugaton viszont pont a hagyományosabb társadalmi értékek bemutatása hozhatta meg a sikert.

A hazai nézők bizonyára olyan címekre is emlékeznek, mint A szultána, a Fatmagül, a Sorsfordító szerelem, a Végtelen szerelem, A szerelem csapdájában, A bosszú csapdájában, A végzet fogságában, A házasság buktatói, Összetört szívek, A csodadoktor, a Küzey Güney – Tűz és víz, a Hayat – Tiéd a szívem, a Cennet, a Feriha vagy a Testvérek, amelyek közül jelenleg is több fut a TV2 csoporthoz tartozó Izaura TV-n.

Forrás

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Átszakadhat a gyulladás miatt a dobhártya: erre kell figyelni, hogy ne legyen nagy baj

A nátha következtében fülhurut is kialakulhat, ami kezelés híján középfülgyulladáshoz vezethet. Ha a nátha után fülfájás jelentkezik, fülkürthurut is...

Brutálisan összevertek egy férfit Újbudán, rendőreink mentették meg az életét.. – Köszönjük!

Megverték a férfit, akinek a kapucnija beakadt a Feneketlen-tónál egy pad háttámlájába. Vasárnap délután érkezett bejelentés a Budapesti Rendőr-főkapitányságra,...

Döbbenetes: fényes nappal bolyongott az utcán meztelenül az egykori tinisztár! – (A kép közerkölcsbe ütközik, így csak a történetet írjuk le!) – Amúgy az...

Amanda Bynes anyaszült meztelenül bolyongott Los Angeles belvárosában fényes nappal, ha igaz.. Újra botrányba keveredett Amanda Bynes: ezúttal anyaszült...

Sokkoló: 700 kilós robbanószerkezetet semmisítettek meg a magyarok kedvenc üdülőhelyén – videó

Tavaly nyáron fedezték fel, majd nemrégiben semmisítették meg az Adriai-tenger mélyén talált második világháborús aknát a horvát hatóságok....