32.1 C
Budapest
2022. augusztus. 17. szerda

Megfejtették Mona Lisa titkát

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Egy francia tudós szerint egy másik női alak rejtőzik a mindenki által ismert portré mögött.

Megfejtették Mona Lisa titkát

Pascal Cotte francia tudós megdöbbentő felfedezést tett: 11 évnyi vizsgálódás után kijelentette, hogy a világ egyik leghíresebb festménye, a Leonardo da Vinci által festett Mona Lisa portréja valójában egy másik nő arcképét rejti.

Cotte 2004 óta tanulmányozta a Louvre-ban kiállított képet, munkájához pedig egy különleges technológiát (LAM, azaz Layer Amplification Method) alkalmazott, amelyet a Lumiere Technology fejlesztett ki és amely a fényvisszaverődésen alapszik. A gyakorlatban ez úgy nézett ki, hogy, miközben erős fénnyel világították a képre, egy speciális kamerával felvették, hogyan oszlanak és verődnek vissza a sugarak a felszínén. (Természetesen a vizsgálat semmilyen behatást nem gyakorolt a műalkotásra.)

A rétegek feltárása – amelynek metódusát a professzor a hagymapucoláshoz hasonlította – egészen megdöbbentő eredményt hozott. A vásznon több festékréteget találtak, amelyek a felületen egymásra rakódva domborzati eltéréseket, kitüremkedéseket, egyenetlenségeket mutattak.

Ezek mintegy rendszert alkotva rajzolták ki azt a másik női alakot, akire a világhírűvé vált Mona Lisa portréja utólag került rá. Ugyan maga az is vitatott, hogy ki volt valójában a titokzatos mosolyú asszony (egyes teóriák szerint Lisa Gherardini, egy firenzei selyemkereskedő felesége), az újonnan felbukkant portré ihletőjéről egyelőre semmit nem tudni.

Forrás: szeretlekmagyaroszág

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

banner
onixmedia

Kapcsolódó hírek

Pedáns vagy kényszerbeteg, aki állandóan takarít?

A rendet és a tisztaságot mindenki, ám az utat, ami elvezet odáig, csak nagyon kevesen szeretik, sőt a...

Mit tegyünk, ha az idegeskedés miatt fáj a gyomrunk?

A gyomorfájdalom több ok miatt is kialakulhat. A fájdalmat kiválthatják vírusfertőzések, savas reflux, de gyomorfekély is állhat a...

Féltékenység, pénz, megcsalás – ezek a szakításhoz vezető leggyakoribb indokok

A kapcsolatok gyakran ugyanazokon a problémákon csúsznak el. Ilyen a pénz, az elköteleződés kérdése vagy a kommunikáció hiánya....

Eddig ezt cm-ben nem tudták túlszárnyalni, 230 cm és 82 kg-os, kapitális harcsa..

Óriás harcsát fogtak a gyomaendrődi Sirató-holtágon még két éve, de azóta sem fogott Magyarországon senki ilyen hosszú hatcsát.. Kétszázharminc...
facebook