2.1 C
Budapest
2023. december. 1. péntek

Megfejtették Mona Lisa titkát

Dátum:

Megosztás:

Egy francia tudós szerint egy másik női alak rejtőzik a mindenki által ismert portré mögött.

Megfejtették Mona Lisa titkát

Pascal Cotte francia tudós megdöbbentő felfedezést tett: 11 évnyi vizsgálódás után kijelentette, hogy a világ egyik leghíresebb festménye, a Leonardo da Vinci által festett Mona Lisa portréja valójában egy másik nő arcképét rejti.

Cotte 2004 óta tanulmányozta a Louvre-ban kiállított képet, munkájához pedig egy különleges technológiát (LAM, azaz Layer Amplification Method) alkalmazott, amelyet a Lumiere Technology fejlesztett ki és amely a fényvisszaverődésen alapszik. A gyakorlatban ez úgy nézett ki, hogy, miközben erős fénnyel világították a képre, egy speciális kamerával felvették, hogyan oszlanak és verődnek vissza a sugarak a felszínén. (Természetesen a vizsgálat semmilyen behatást nem gyakorolt a műalkotásra.)

A rétegek feltárása – amelynek metódusát a professzor a hagymapucoláshoz hasonlította – egészen megdöbbentő eredményt hozott. A vásznon több festékréteget találtak, amelyek a felületen egymásra rakódva domborzati eltéréseket, kitüremkedéseket, egyenetlenségeket mutattak.

Ezek mintegy rendszert alkotva rajzolták ki azt a másik női alakot, akire a világhírűvé vált Mona Lisa portréja utólag került rá. Ugyan maga az is vitatott, hogy ki volt valójában a titokzatos mosolyú asszony (egyes teóriák szerint Lisa Gherardini, egy firenzei selyemkereskedő felesége), az újonnan felbukkant portré ihletőjéről egyelőre semmit nem tudni.

Forrás: szeretlekmagyaroszág

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Ma este: Reszkessetek betörők 3-4 – videók

Teljes filmek magyarul: Reszkessetek betörők 3. Reszkessetek betörők 4. Kellemes szórakozást a filmhez! Még több film itt! Our media displays content free of...

Piros riasztást is kiadhatnak – mutatjuk, hol tart legtovább az ónos eső

Budapesten kora délutánra lecseng a havazás, esőbe, majd ónos esőbe vált a csapadék halmazállapota. Budapesten is jégpáncélos területek...

Orbán Viktor: Magyarország nem vétózik, olyan, hogy vétó, nincs

A miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádióban feltett kérdésekre válaszolt. Szólt Ukrajna EU-csatlakozásának támogatásáról, a pénzügyi segítségről, a...

Miért jó szigetelőanyag a kőzetgyapot?

A kőzetgyapotot sokan csak homlokzati szigetelőként ismerik, pedig remek tulajdonságai miatt más szigetelési feladatot is elláthatunk vele. Aki csak...