23.6 C
Budapest
2024. május. 19. vasárnap
HomeSzabadidőMűvészetMegfejtették a Mona Lisa egyik nagy rejtélyét

Megfejtették a Mona Lisa egyik nagy rejtélyét

Örök vita tárgya, hogy Leonardo Da Vinci vajon hol festhette a Mona Lisát, és hogy a sejtelmesen mosolygó nőalak mögötti táj vajon egy valódi helyszínt, vagy egy képzeletbeli, idealizált vidéket ábrázol-e.

Most egy olasz geológus, aki egyben művészettörténész is, azt állítja, hogy megoldotta az évszázados rejtélyt, és megtalálta a háttérben látható tájat. Ann Pizzorusso kombinálta két szakterületét, és hosszas kutakodás után arra jutott, hogy Leonardo számos felismerhető vonását beledolgozta a képbe a lombardiai Lecco városának, amely a Comói-tó partján található – írta a 24.hu a The Guardian cikke alapján.

A kutató azt állítja, hogy többek között beazonosította

  • a képen látható hidat (a 14. századi Azzone Visconti-híd),
  • a tavat (a Comói-tó közvetlen szomszédságában elterülő Lago di Garlate)
  • és hegyvonulatot is (az Alpok dél-nyugati része, amely a Garlate-tó fölé magasodik).

Azt történelmi dokumentumok támasztják alá, hogy Leonardo valóban járt ezen a vidéken.

Korábban is voltak hasonló elméletek, az egyik szerint az észak-olaszországi kisváros, Bobbio környékét ábrázolja a festmény, míg egy másik a toszkán település, Arezzo hídját vélte felfedezni a háttérben.

„Mindenki a hídról beszél, de senki nem hozza szóba a földrajzot. A geológusok nem nézegetnek képeket, a művészettörténészek pedig nem foglalkoznak a geológiával” – mondta Pizzorusso.

Michael Daley, az ArtWatch UK szervezet igazgatója azt mondta, hogy sok a spekuláció Leonardo képének helyszínével kapcsolatban, de Pizzorusso állításai meggyőzőek. Hasonlóan vélekedett Jacques Franck, a Louvre egyik tanácsadója.

Forrás

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Most népszerű

weblap4u banner
securiton-tűzvédelem