-1.1 C
Budapest
2023. február. 8. szerda

Megfejtették a jeti titkát

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Valószínű, hogy fény derült a legendás lény pontos eredetére.

A legfrissebb amerikai kutatások bebizonyították, hogy a titokzatos jeti, valójában csak a fantázia szüleménye. Azok a maradványok, amelyeket eddig a himalájai lénynek tulajdonítottak, mind medvéktől származnak. Minderre egy DNS-vizsgálat lefuttatásával jutottak nemrégiben a szakértők. Most egy világ dőlhet össze azokban, akik eddig hittek abban, hogy a mitikus robusztus létezik. Mint kiderült, a csontokból, fogakból, szőrszálakból vagy székletből nyert kilenc megvizsgált minta közül nyolc ázsiai fekete medvétől, himalájai barna medvétől vagy tibeti barna medvétől származik, a kilencedik pedig egy kutyától. Így elmondható, hogy évszázadokon át nagytestű medvefajok szolgáltattak alapot a hegyi legendákhoz.

A közelmúltban lefolytatott vizsgálat az eddigi legalaposabb volt, amelyet a jetinek tulajdonított maradványokon végeztek el. A jetikultuszt mi sem mutatja jobban, hogy a kutatók a megvizsgált csontokhoz, fogakhoz és szőrszálakhoz egy brit filmes produkció révén jutottak hozzá, amely 2016-ban célul tűzte ki, hogy a legenda nyomába ered, és addig nem tágít, amíg értékelhető eredményekre nem jut.

A tibeti nyelven yeh-tehként emlegetett élőlény maradványaihoz a filmesek is főként múzeumokból és magángyűjteményekből jutottak hozzá. Egy kézből vagy mancsból származó szőrös bőrdarabot nem máshol, mint egy kolostorban őriztek. Egy combcsontdarabot pedig a Tibeti-fennsíkon, 4500 méteres magasságban találtak.

A Buffalói Egyetem biológusai kutatásaik során a fentebb említett ázsiai medvefajok mellett további huszonhárom állat DNS-ét szekvenálták és összehasonlították a világ más részeiből származó medvékével is. Kiderült, hogy a tibeti barna medve viszonylag közeli rokonságban áll az észak-amerikai vagy európai medvékkel. Azonban a himalájai barna medvék ága, amelynek mitokondriális DNS-ét most először sikerült teljesen megfejteni, evolúciós szempontból jóval korábban, már mintegy 650 ezer éve elvált.

Forrás: magyarvadasz.hu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Mindkét lábát amputálni kellett az olimpiai bajnoknak

Mindkét lábát amputálni kellett a korábbi orosz műkorcsolyázó Roman Kosztomarovnak, aki 2006-ban jégtáncban téli olimpiai aranyérmet szerzett. A többszörös...

Nagyon rossz irány: az ukránok orosz területek célbavételét emlegetik, az oroszok ultimátumot adtak az USA-nak

A Mandiner is megírta: az oroszok ultimátumot adtak az USA-nak. „Az orosz félnek nem áll szándékában eltűrni az amerikai nagykövetség...

Az EP-jelentéstevője szerint Magyarország veszélyt jelent az EU-ra a nagy orosz befolyás miatt

Gwendoline Delbos-Corfield francia zöldpárti politikus szerint Magyarország veszélyt jelent az EU-ra a nagy orosz befolyás miatt. Szerinte a magyar...

Megtalálták az elveszett várost az óceán mélyén – videó

A Közép-atlanti gerinctől nyugatra, az óceán mélyén tornyok csipkézett tája emelkedik ki a homályból. Krémszínű falaik és oszlopaik kísérteties...