23 C
Budapest
2023. június. 10. szombat

Megfejtették a 2000 éves rejtélyt: ettől áll még 2000 év után is a rómaiak betonja!

Dátum:

Megosztás:

Az amerikai Utah-i Egyetem kutatói megfejtették a 2000 éves rejtélyt és rájöttek arra, hogy mitől is olyan erős a régi, rómaiak betonjai, amik több ezer év után is sértetlenül állnak.

Érdekes dolgot találtak benne!

Manapság sajnos nem tudnak a szakemberek olyan erős és időtálló betont építeni, amik több évig is sértetlenek tudnának maradni.
Pedig ha ismernénk egy ilyen ősrégi titkot, amit a rómaiak is használtak, az egész világon rengeteg pénzt tudnánk megtakarítani és az országok pénzeit lehetne másra is fordítani.
Megfejtették a 2000 éves rejtélyt ettől áll még 2000 év után is a rómaiak betonja! 1
Az egyetem kutatói Marie Jackson professzor vezetésével Olaszországban, Orbetellóban, egy kb. 2000 éves mólót vizsgáltak. Ehhez egy nagy teljesítményű röntgent használtak, hogy rájöjjenek miből is van a beton.
Az eredmények azt támasztották alá, hogy a beton többnyire timsós tobermorit nevű anyag kristályainak köszönhetően lehet ilyen masszív. Ezeket a kristályokat figyelhették meg az 1960-as években keletkezett vulkanikus sziget, Surtsey kőzeteiben is. Éppen ezért úgy gondolták, hogy a létrejöttéhez rendkívül magas hőmérsékletre van szükség.
Megfejtették a 2000 éves rejtélyt ettől áll még 2000 év után is a rómaiak betonja! 2
A római beton mészből, vulkáni hamuból és sós tengeri vízből áll, ám pontos “recept” sajnos nem áll rendelkezésre, ugyanis a birodalom bukásával ez a titok is elveszett.
A kutatók véleménye, hogy mindenképp hasznos lenne kitalálni a pontos elkészítési módot, mert a mai modern betonok készítése az üvegházhatású gázok 5%-át juttatják a levegőbe.
Forrás: tudasfaja.com

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Utazás kényelmesen és stílusosan: American Tourister bőröndök

Mikor megtervezünk egy utazást, akár üzleti, akár szabadidős céllal, az első és talán a legfontosabb döntés a megfelelő...

Az idei év 5 legnagyobb divat trendje

Az idei év 5 legnagyobb divat trendje Mindegy, hogy új évről, új évszakról, esetleg új hónapról beszélünk a divat...

E-martica vásárlás – nyaralás előtt is

Az e-matrica vásárlás menete Nyakunkon a nyár, a legtöbb családban már a rég várt vakációt tervezik. Amennyiben autóban indul...

Most érkezett – Boris Johnson lemondott, mert indultak vele szemben vizsgálatok..

Azonnali hatállyal lemondott alsóházi képviselői mandátumáról Boris Johnson volt konzervatív párti brit miniszterelnök, miután kézhez kapta az arról...