17.5 C
Budapest
2023. október. 3. kedd

Megérkezett Nagy Imre szobra a Jászai Mari térre

Dátum:

Megosztás:

A Város Szíve blog Facebook-oldala szerint megérkezett a Jászai Mari térre az a Nagy Imre-szobor, amit tavaly decemberben távolítottak el – nagy felháborodást keltve – a Vértanúk teréről.

Márciusban derült ki a szobor elhelyezésének terve, megkezdődött az új hely kialakítása, és a Jászai Mari tér déli részének teljes rekonstrukciója az Országgyűlés Hivatalának beruházásában. A terveket is ők készítették, ebben a gyepszőnyeg cseréjén túl 13 fa kivágása is szerepelt.

Nagy Imre szobra a szökőkút helyére került, háttal a Képviselői Irodaháznak és a távolabb álló, innen már nem látható Országháznak. A tervek szerint a szobor elé félkör alakban padot tesznek, a kivágott fákat itt nem pótolnák, cserjéket terveznek ültetni. A hídon álló szobor új medencét is kapott, ami az eredetivel ellentétben kör alakú lesz.

A kis park közepén eddig egy szökőkút állt, de a rendszerváltásig Marx és Engels páros szobra határozta meg a környék képét.

Ahogy az korábban megírtuk, a szobor Jászai Mari térre helyezése ellen Nagy Imre unokája és a Nagy Imre Társaság is tiltakozott. Az áthelyezéshez meg kellett szerezni a szobor készítője, Varga Tamás engedélyét is, aki eleinte hevesen tiltakozott az elképzelés ellen. A Népszavának azt nyilatkozta:

Nem tartozik a nyilvánosságra, hogy a magyar társadalom mely bugyraiban próbálok jelenleg szövetségest találni ahhoz, hogy munkám ne a süllyesztőben végezze, hanem megmaradhasson egy jó budapesti központi helyszínen, ha már a helyéről tiltakozásom ellenére erőhatalommal elvitték. Ez az én szakmai érdekem, és az emlékműnek is ez az érdeke, mert Nagy Imre emlékét is ez szolgálja illően.

Február elején a napilapnak küldött levelében Varga azt is elárulta, hogy a szobor új helyét az ő művészi elképzeléseinek megfelelően alakítják ki:

Én döntöm el szobrom konkrét helyét, tájolását. Minden munkafolyamat, amelynek művészeti szempontból jelentősége van, személyes részvételemmel fog történni. Hasonlóképpen magam irányítom a szobor újbóli felállításához szükséges javítási munkákat is. Az első ilyen döntésem az volt, hogy az új, teresebb helyszínen a Vértanúk terén állt bonyolult vízmedencés gránit architektúra helyett, a szobrot inkább érvényesülni engedő környezetet alakítsunk ki.

Varga szerint a teresedést egykor elfoglaló Marx-Engels szobor emléke gazdagítja az alkotás jelentéskörét, a Jászai Mari tér pedig méltó helyszín a történelmi híddal a háttérben.

Nagy Imre szobrát a Vértanúk teréről, az Országház mellől titokban, éjszaka bontották el tavaly december 28-én azért, hogy helyére felállítsák az 1919-es vörösterror áldozatainak 1945-ben ledöntött emlékművét, pontosabban a megsemmisült eredeti alkotás rekonstrukcióját. A Vértanúk terének átépítése március 5-én kezdődött el, emiatt a Nádor utca végét is lezárták az autóforgalom elől. A tér az átépítés után sem nyílik meg újra a gépkocsik előtt, az Országház körüli gyalogosforgalmú zóna részévé válik.

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Még a hónapban megszűnik egy népszerű dohánytermék

2023. október 23-tól Magyarországon is alkalmazni kezdik azt az uniós irányelvet, ami megtiltja a természetes dohányízt ízesítéssel elfedő...

Súlyos baleset, mindkét oldalon lezárták az M5-öst – videó

Összeütközött egy kamion és egy személyautó az M5-ös autópálya Budapest felé vezető oldalán hajnalban, a 91-es kilométernél lévő...

Megvan, pontosan mennyivel emelkedik a nyugdíj január 1-jétől

Varga Mihály pénzügyminiszter közölte az idősek világnapjához kapcsolva. Februárban pedig jön a 13. havi ellátás. Az idősek világnapján jelent...