Home Főhírek Külföld Megérkezett az Egyesült Államokba az első befogadott szíriai menekültcsalád

Megérkezett az Egyesült Államokba az első befogadott szíriai menekültcsalád

0

Forrás: MTI

Jordániából Missouri szövetségi államba érkezett helyi idő szerint csütörtökön az első olyan szíriai család, amelyiket Barack Obama amerikai elnök menekültprogramja keretében fogad be az Egyesült Államok.

Ahmad al-Abbúd a feleségével és öt gyermekével együtt a Missouri államban lévő Kansas Citybe érkezett, és első nyilatkozatában háláját fejezte ki Jordániának, ahol három éven keresztül élt, amióta elmenekült a szíriai polgárháború pusztításai elől. A CBS televíziónak a 45 éves férfi úgy fogalmazott: készen áll az új életre az Egyesült Államokban.

Megérkezett az Egyesült Államokba az első befogadott szíriai menekültcsalád

Az első, Egyesült Államokban befogadott szíriai család a jordániai amerikai nagykövettel elutazásuk előtt. MTI/EPA Fotó

„Boldog vagyok, Amerika a szabadság és demokrácia hazája, vannak munkalehetőségek, jó az oktatás, arra számítunk, hogy jó életünk lesz itt” – mondta a szír férfi. Hozzátette: készen áll arra, hogy családjával együtt beilleszkedjen az amerikai társadalomba.

Obama elnök idén szeptember 30-ig tízezer szíriai menekült befogadását vette tervbe. Ennek elősegítésére idén februárban Ammánban, Jordánia fővárosában az Egyesült Államok úgynevezett áttelepülési központot nyitott, ahol naponta mintegy hatszáz áttelepülni szándékozó szíriait hallgatnak meg.

Miközben egy letelepedési kérelem elbírálásához általában 18-24 hónapra van szükség, addig az Obama-progam keretében érkező menekültek három hónap alatt megkaphatják az engedélyt.

Jordániában pillanatnyilag mintegy 630-640 ezer szíriai menekült él, de a királyságban összesen egymillió-kétszázezer a szíriaiak lélekszáma, mert sokan telepedtek le már a polgárháború kirobbanása előtt is.

 

Exit mobile version
Megszakítás