12.7 C
Budapest
2023. október. 3. kedd

Megemlékezett az országgyűlés Nagy Imre és mártírtársai újratemetéséről – Hírösszefoglaló

Dátum:

Megosztás:

Akár már szerda éjfélkor véget érhet a rendkívüli jogrend – közölte a miniszterelnökséget vezető miniszter. Londoni elemzők szerint a magyar GDP már jövőre elérheti a járvány előtti szintet.

Akár már szerda éjfélkor véget érhet a rendkívüli jogrend, miután az országgyűlés elfogadta a szükséges törvényt – jelentette ki a miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely elmondta: azt kérik, mielőbb hirdessék ki a törvényt, hogy a kormány is hamar dönthessen. A parlament jóváhagyta, hogy az országos tisztifőorvos javaslatára egészségügyi válsághelyzetet rendelhet el, amely járványügyi készültségnek minősül.

A veszélyhelyzet megszűnése után is érvényben marad egy ideig néhány, a járvány miatt hozott intézkedés. Az országgyűlés elfogadta az átmeneti intézkedéseket, amelyek értelmében például a hónap végéig ingyenes marad a parkolás és szeptember végéig nem kell közterület-használati díjat fizetnie a vendéglátóhelyeknek. Az év végéig érvényes a hiteltörlesztési moratórium.

A koronavírus-járvány első hulláma gyakorlatilag lezajlott Magyarországon, a készültség fenntartására azonban továbbra is szükség van – jelentette ki az országos tisztifőorvos. Müller Cecília az operatív törzs tájékoztatóján megerősítette, hogy az elmúlt 24 órában egyetlen embernél igazolták a vírust, az aktív fertőzöttek száma pedig ezer fő alá csökkent. Két idős, krónikus beteg halt meg.

Megemlékezett az országgyűlés Nagy Imre és mártírtársai újratemetéséről. Latorcai János, a parlament alelnöke beszédében kiemelte: az 1956-os forradalomban elhunytak, a megtorlás áldozatai és az emigrációba kényszerültek megmutatták a világnak, milyen álságos volt az a rendszer, amely elbánt velük. Hiller István, az MSZP politikusa kijelentette: Nagy Imre kommunista volt, de belátta, hogy a rendszer tarthatatlan és vállalhatatlan, így lett a forradalom és a szabadságharc politikai vezetője, hőse és szimbóluma.

Elfogadta a nemzeti önazonosság védelméről szóló politikai nyilatkozatot az országgyűlés. A dokumentum felhívja a kelet-közép-európai államalkotó nemzetek parlamentjeit, hogy az ENSZ-nél és az európai nemzetközi szervezeteknél közösen kezdeményezzék a nemzeti önazonossághoz való jog alapvető emberi jogként elismertetését és ezt maguk is emeljék alkotmányos joggá.

Különleges gazdasági övezeteket jelölhet ki a kormány, miután az Országgyűlés elfogadta a vonatkozó törvények módosítását. A jövőben a kabinet rendeletben nyilváníthatja különleges gazdasági övezetté azokat a területeket, amelyeken nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházás működik, legalább 5 milliárd forint költségigényű és munkahelymegtartást, illetve teremtést szolgál.

A magyar GDP már jövőre elérheti a járvány előtti szintet londoni makrogazdasági elemzők várakozása szerint. A Morgan Stanley közgazdászai arra számítanak, hogy Magyarországon 6,7 százalékos lesz a recesszió, de a gazdaság teljesítménye 2021 negyedik negyedévében ismét a koronavírus-járvány előtti szintre emelkedik.

Másfél nap után lezárták az elektromosjármű-vásárlási pályázatot a túljelentkezés miatt. A pályázatok összértéke mindössze tíz órán belül elérte a teljes keretösszeget, az 5 milliárd forintot. A beadási lehetőség lezárásáig több mint 2000 tisztán elektromos autó és segédmotoros kerékpár megvásárlásához érkezett be kérelem. Az innovációs minisztérium nem zárja ki a keret növelését.

Újabb légi bázist nyit a Wizz Air Románia keleti részén, Bákóban, ahonnan 12 útvonalon hat országba fog járatokat indítani. A Wizz Air Kelet-Közép-Európa legnagyobb légitársasága, amely 121 repülőgéppel március 31-ig 40 millió utast szolgált ki.

Megszűnik a Malév Ground Handling. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő tájékoztatása szerint a kormány a budapesti repülőtéri földi kiszolgáló cég gazdasági, pénzügyi, likviditási helyzetére tekintettel döntött a felszámolási eljárás megindításáról. A Malév GH a koronavírus járvány miatt fizetésképtelenné vált.

Az elmúlt hétvégén másfél milliárd forintos kárt okozhatott a vihar és felhőszakadás, de a biztosítók további bejelentésekre számítanak. Rendkívül sok beázásról érkezett bejelentés a biztosítókhoz, és a károk összege is lényegesen magasabb a megszokottnál.

Romániában kezdeményezte a járvány miatt meghirdetett veszélyhelyzet 30 napos meghosszabbítását a kormány. A bukaresti kabinet a korlátozások további enyhítéséről is döntött. Kinyithatnak az óvodák és bölcsődék, a nagy bevásárlóközpontok, kültéri medencék, illetve a templomok belsejében is lehet istentiszteleteket tartani.

infostart / Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Még a hónapban megszűnik egy népszerű dohánytermék

2023. október 23-tól Magyarországon is alkalmazni kezdik azt az uniós irányelvet, ami megtiltja a természetes dohányízt ízesítéssel elfedő...

Súlyos baleset, mindkét oldalon lezárták az M5-öst – videó

Összeütközött egy kamion és egy személyautó az M5-ös autópálya Budapest felé vezető oldalán hajnalban, a 91-es kilométernél lévő...

Megvan, pontosan mennyivel emelkedik a nyugdíj január 1-jétől

Varga Mihály pénzügyminiszter közölte az idősek világnapjához kapcsolva. Februárban pedig jön a 13. havi ellátás. Az idősek világnapján jelent...