36.2 C
Budapest
2022. június. 29. szerda

Megdőlt a magyar turisták rekordja Horvátországban

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Szeptember első hetében megdőlt a 2016-os rekord, alig nyolc hónap alatt több magyar turista járt Horvátországban és több vendégéjszakát töltött ott, mint tavaly egész évben – közölte a Horvát Idegenforgalmi Közösség budapesti képviseletének vezetője az MTI-vel.

A tavalyi adatokat felidézve Marin Skenderovic elmondta: 2016-ban mintegy 513 ezer magyar turista csaknem 2,753 millió vendégéjszakát töltött az adriai államban. A Horvátországban naprakész turisztikai adatokat biztosító eVisitor rendszer alapján szeptember 4-én már mindkét szám átlépte a múlt évi összesítések adatait.

Idén, péntekig már 521 ezernél is több magyar kereste fel az országot, és a turisták több mint 2,793 millió éjszakát töltöttek ott. Ez létszámban 11,9 százalékos, vendégéjszakában 10 százalékos növekedés a múlt év hasonló időszakával összevetve.

Baska Voda, 2007. július 22. – Csúcsforgalom a közép-dalmáciai Baska Voda tengerpartján. MTI Fotó: Manek Attila

A horvát turisztikai szakember úgy látja: az évből még hátralévő csaknem négy hónap alatt a magyar vendégéjszakák száma elérheti a 3 milliót is. Az évek óta tartó, évente kétszámjegyű növekedést látva pedig jövőre akár a 600 ezret is megközelítheti a magyar turisták száma Horvátországban.

Marin Skenderovic elmondta azt is: a magyarok körében továbbra is a Kvarner régió a legkedveltebb célpont – ezt az utazók csaknem harmada választotta. Az Isztriai-félsziget a következő a rangsorban, majd Split és Zadar térsége következik, az ötödik helyen pedig Sibenik régiója áll. Az Isztrián és Split környékén egyszámjegyű a növekedés a magyar vendégek számában és a vendégéjszakákban, másutt 10 százalék feletti, egyedül Dubrovnikban csökkent némileg a magyarok száma és az ottani tartózkodásuk ideje.

Jelentős, csaknem 10 százalékos bővülést mutatnak mindezek mellett a magyar hajós turisták adatai is. Szeptember első hetéig az Adria horvátországi szakaszán 10,4 ezer magyar vendéget regisztráltak vitorlásokon vagy motoros hajókon, vízi járműveken összesen 59,3 ezer éjszakát töltöttek a Horvátországba érkező magyar turisták.

Bővebben a legkeresettebb horvátországi üdülőhelyekről:

Horvátországnak több mint 1200 szigete van (melyből nyaranta 100 lakott), partvonala 5700 km hosszú. Emiatt (is) számtalan lehetőséget rejt magában, a családdal, kisgyerekkel utazók, a bulizni szerető fiatalok, a költségérzékeny, a nyaralást legolcsóbban, legokosabban megúszni szándékozók, valamint a luxusnyaralásokat keresők is megtalálhatják a nekik leginkább megfelelő horvátországi helyet.

Fotó: Petr Hubík

Sokaknak fontos lehet, hogy a horvátországi nyaralóhely minél közelebb legyen, így benzinköltséget spórolhassanak, míg mások inkább a vonattal legjobban elérhető részekre mennének. Egyesek csak pihenni szeretnének a lehetőleg jó minőségű szolgáltatásokat nyújtó tengerparton, míg mások városnézést, kirándulást is szeretnek beiktatni nyaralásukba. Az alábbiakban tehát áttekintjük a különböző szempontok szerint legjobb horvátországi nyaralóhelyeket, a szövegben lévő linkekre kattintva az adott desztináció részletes bemutatására lehet ugrani, ahol részletesebben meg lehet ismerni a helyeket, és eldönteni, hogy az igényeinknek megfelelő-e.

Hova menjünk autóval, mi van közel?

Akiknek fő szempont, hogy autóval minél gyorsabban, és minél kisebb benzinköltséggel juthassanak le a horvát tengerpartra, azoknak Isztria, vagy a Kvarner-öböl települései ajánlottak. A legközelebbi jelentősebb nyaralóhely a Budapesttől 509 km-re található Crikvenica, és a mellette fekvő Selce, melyek a magyar turisták körében a legnépszerűbb nyaralóhelyeknek számítanak, bár nem különösebben izgalmasak, de persze azért szépek, főleg családdal jót lehet nyaralni ezeken a helyeken. Crikvenicánál még közelebb van a Budapesttől (a továbbiakban mindig a Budapesttől való távolsággal számolunk) 497 km-re található Kraljevica, de a közelsége mellett más előnyét nem tudnánk mondani, bár van ott egy autóskemping.

Crikvenica. Fotó: Roberta F.
Kraljevica. Fotó: Bunkas93

A Budapesttől 519 km-re fekvő Krk-sziget már egy változatosabb, szebb, és izgalmasabb hely Crikvenicánál, sok kirándulási lehetőséggel, látnivalókkal. Elérhető hídon, oda kompozni nem kell. Az 515 km-re lévő Opatija egy arisztokratikusabb, drágább város, a tőle 15 km-re, Budapestről 530 km-re elhelyezkedő Moscenicka DragaIsztria gyöngyszeme, egy harmonikus, szép falu, a környék legszebb strandjával. Az 502 km-es autózás után elérhető Senj pedig egy kedves, nyugodt üdülőtelepülés, ahonnan Plitvice gyorsan elérhető. Az 517 km-re lévő Novi Vinodolski nem a legszebb nyaralási célpont, de ezt kompenzálhatják a kedvező szállásárak, a 604 km-re, kissé már messzebb fekvő Novigrad pedig egy csendes, nyugodt város, a családi, pihentető nyaralások színhelye. Közelség szempontjából szóba jöhet még az 560 km-re lévő Rab-sziget is, az 567 km-re fekvő Rabac. A wellness szolgáltatásokban nagyon erős Umag már 600 km-re van.

Krk-sziget. Fotó: Ruta Badina

Szintén már valamivel messzebb található isztriai Porec és Rovinj, mind a kettő 590 km-re, Pula pedig 609 km-re, viszont előnyük, hogy nem csupán nyaralóhelyek, hanem gyönyörű városok, lenyűgöző műemlékekkel, számtalan program- és kirándulási lehetőséggel. Medulinban van az egyetlen homokos tengerpart Isztriában, az Budapesttől 612 km. A további városok és nyaralóhelyek már 600 km-nél hosszabb úttal érhetők el, de érdemes lehet tovább olvasni, és megfontolni a Crikvenicától számolva 100-200 vagy 300 km-rel hosszabb utat, mert egyéb szempontok felülírhatják a rövidebb autózást előnyét.

A Horvátországba autóval készülőknek, némi kitérővel ugyan, de oda- vagy visszaúton érdemes útba ejteni az elkápráztató Plitvicei-tavak Nemzeti Parkot.

Autós tippek:

  • Ma már ez kezd változni, de még mindig gyakori, hogy Horvátországban szombattól szombatig adják ki az apartmanokat, ekkor van turnusváltás, szombattól szombatig nyaralnak a magyarok és külföldiek. Aki el akarja kerülni az ennek következtében kialakuló nagy forgalmat, és így a sokkal lassabb haladást az autópályán (ami akár még hajnalban is tapasztalható), az ne szombattól szombatig foglaljon szállást! Aki szombaton indul mégis vissza Horvátországból, inkább később (késő délután, vagy este), mint reggel tegye.
  • Autópálya díjak: a magyar határtól Zágrábig, azaz a Zágráb környéki elkerülő útig (Gorican-Sveta Helena szakasz) 47 Kuna az útdíj 2017-ben, a július 1.-szeptember 30. közötti főszezonban (főszezonon kívül 44 kuna). Ezek után is szakasztól, távolságtól függ, lásd a horvát autópályadíjakat mindenhova, a szükséges autópálya bejáratok, és kijáratok leírásával, kompdíjakkal, és kompmenetrendekkel, áttekinthetően, részletesen, cikkünkben itt: Autópályadíjak Horvátországban
  • Hasznos app autósoknak Androidra/IOS-re EZ, a horvát autóklub appja, útinformmal, benzinkutak listájával, benzinárakkal, útdíjakkal (angol, német, olasz, és horvát nyelven).
  • Az autópályakapuk bankkártyás sorában sokkal kisebb sor szokott lenni.
  • Aki készpénzzel fizet a kapuknál, figyeljen, hogy nem számolják-e el magukat “véletlenül” a visszajárónál.
  • Aki utasbiztosítást kötne: partnerünk, a biztositas.hu oldalán a biztosítók utasbiztosítási ajánlatait lehet egyszerűen, gyorsan összehasonlítani, így a legjobb áron lehet utasbiztosítást találni. Az így talált kedvező árból további 10% kedvezményt adnak az Utazás nyaralás info látogatóinak. Ehhez csupán az UTNY-2017 kuponkódot kell használni.

 

Hova menjünk vonattal, vagy busszal?

Vonattal már Dalmáciába és Isztriába is el lehet jutni Budapestről. A MÁV június 16.-szeptember 8. között, minden nap 20:30-kor közvetlen fekvőhelyes éjszakai vonatokat indít Splitbe a Keleti pályaudvarról. A retúrjegy ára ülőkocsiban 79,50 EUR, egy irányú jegy 69,60 EUR. Aki fekvőhelyes- vagy alvókocsit szeretne igénybe venni, annak irányonként kell még ezen felül felárat fizetni: személyenként 9,40 EUR-t kell fizetni a 6 személyes fekvőhelyes fülkéért, a 4, 3, 2, és 1 személyesért pedig sorrendben 14, 15,40, 23,10 és 53,90 EUR-t. Bővebben a vonatokról itt, a MÁV weboldalán. Split önmagában is egy érdekes, gyönyörű, pezsgő város, és nagy előnye, hogy egy olyan központi hely, ahonnan hajóval, vagy autóbusszal rengeteg csodálatos dalmát város és tengerpart elérhető. Bővebben mindezekről, az innen elérhető szigetekről, városokról, és Splitről a Split útikalauzban.

Zadar, és Észak-Dalmácia eléréséhez viszont erről a (Budapest-)Zágráb-Split vonatról Kninben kell leszállni, és ott lehet átszállni a Knin-Zadar vonatra. Bár Zadarba érdemesebb, gyorsabb busszal menni Zágrábból. Zadarból Pag szigete további 1 órás buszozással érhető el. Sibenikbe, vagy a környező településekre jutáshoz pedig ezen a spliti vonaton a Knin után következő állomás, Perkovic a megfelelő, ahonnan fél óra vonattal Sibenik.

Vonattal már nem csak Splitbe, hanem Rijekába, Opatijába, és azonnali csatlakozással Pulába is el lehet jutni. Ez a vonat június 23.-augusztus 25. között közlekedik minden nap, a Déli pályaudvarról. A retúrjegy ára 49 EUR, egyirányú jegy 39 EUR. Aki fekvőhelyes- vagy alvókocsit szeretne igénybe venni, annak irányonként kell még ezen felül felárat fizetni: személyenként 9,40 EUR-t kell fizetni a 6 személyes fekvőhelyes fülkéért, a 4, 3, 2, és 1 személyesért pedig sorrendben 14, 14, 21 és 49 EUR-t. Bővebben a vonatokról itt, a MÁV weboldalán.

Az északi tengerpartokhoz (Isztria, Kvarner-öböl) úgy is el lehet jutni, hogy csak Zágrábig megyünk vonattal, és onnan busszal érhető el pl. Crikvenica, Opatija, Pula, Porec, vagy a Rab-sziget, de Észak-Dalmáciába, Zadarba is busszal érdemes menni. A zágrábi autóbuszállomásról indulnak buszok többek között ezekre a helyekre. Mivel már Rijekába is megy közvetlen MÁV-járat, aki a Kvarner-öbölbe vagy Isztriába készül, úticélja, a menetrend, a menetidő, a várakozási idők, az árak, a kényelem függvényében dönthet úgy, hogy Rijekáig megy vonattal, és onnan buszozik, vagy már Zágrábból buszozik, esetleg Zágrábból Rijekáig buszozik, és ott átszáll egy másik buszra. Ezzel kapcsolatban tehát konkrét választ nem lehet adni, mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy a legjobb, legkényelmesebb – Rijekáig vonatozva, és ott buszra szállva pl. a legtöbb esetben hosszabb a menetidő, mint már Zágrábból buszozva, de Rijekáig vonatozva több esetben kevesebbet kell buszozni, így kényelmesebb. A menetrendet, és azt, hogy egy adott helyre el lehet-e jutni, itt, a zágrábi autóbuszállomás weboldalán lehet megnézni (miután beírtuk a célállomást, a legördülő listából válasszuk is ki a helyet, csak úgy fog működni). A zágrábi autóbuszállomás a Zágrábi vasútállomástól 10 perc gyaloglásra, vagy 3 megállóra van 2-es vagy 6-os villamossal. A konkrét, legjobb megoldás kereséséhez egy adott helyre adott időpontban használjuk a fenti linket a zágrábi autóbuszállomásról induló buszjáratokra, valamint az alábbiakat.

Lehet menni végig is Budapestről induló busszal Isztriába és Dalmáciába is, bár ez kényelmetlenebb, így fárasztóbb, mint vonatozni. Az Eurolines Adria Expressze 2017-ben június 16.-szeptember 9. között péntekenként, 22:30-kor indul, vissza pedig szombatonként éjszaka közlekedik, a Népliget autóbuszállomásról (fel lehet szállni Siófokon és Nagykanizsán is), a horvátországi megállói: Rijeka, Opatija, Pula, Rovinj, Porec.

A Flixbus Dalmát Expressz délebbre, Dalmáciába megy, 2017-ben június 15.-szeptember 15. között, a Népligettől (fel lehet szállni Siófokon és Nagykanizsán is) naponta, horvátországi megállói: Zadar, Biograd, Vodice, Sibenik, Primosten, Trogir, Split, Omis és Makarska (utóbbi két helyre csak péntekenként megy tovább).

Hova menjünk, ha nem csak napozni szeretnénk, annál tartalmasabb kikapcsolódásra vágyunk?

A következő bekezdések azoknak szólnak, akik a nyaralás mellett szeretnének várost is nézni, kirándulni, esetleg minden nap más és más tengerparton fürdeni. Jó választás lehet leginkább a Dalmáciai Split vagy esetleg még Dalmáciában valamelyik környékbeli, kicsit már kevésbé jó közlekedéssel rendelkező város, mint Trogir vagy Omis, mivel Dalmácia ezen részén óriási töménységben találhatók történelmi, lebilincselő szépségű városok, paradicsomi szigetek, természeti kincsek egymáshoz közel, így egy nyaralás alkalmával számos csodás helyszínt lehet felkeresni, és akár minden napot más strandon tölteni. Split rendkívül jó közlekedési kapcsolatokkal rendelkezik, hajóval, vagy busszal rengeteg hely érhető el, így ennél az úticélnál igazán sokat lehet kihozni a nyaralásból, teljes és tartalmas élményt lehet szerezni.

Isztriában is kifejezetten sok csodálatos város, látnivaló, és izgalmas programlehetőség van. Isztria felfedezéséhez szintén érdemes egy központi várost választani, pl. Porec, esetleg Pula vagy Rovinj. Iszriában azonban nem olyan jók a közlekedési kapcsolatok mint Dalmáciában, itt inkább autóval jó kirándulni. Dalmáciától eltérően, ahol Splitből kiindulva tömegközlekedéssel, hajóval, busszal is elég egyszerű.

Split. Fotó: Zoran Knez

Horvátország történelmi, ősi műemlékekkel rendelkező, legtöbb nevezetességet kínáló városaiban a nyaralás mellett egy szép, romantikus, ókori vagy gótikus város kulisszáit is élvezni lehet. Ilyen városok a Világörökség részeinek számító Porec, Split, Sibenik és Trogir, valamint (már nem a világörökség része), Pula (bár az nyaralásra nem a legvonzóbb város) és Zadar, vagy éppen a csodálatos Rovinj, és a Magyarországtól nagyon messze fekvő, de talán Horvátország leggyönyörűbb helyének számító Dubrovnik.

Bárhol is nyaralunk, akár oda-, vagy visszaúton útba ejtve remek kirándulási lehetőségek a Plitvicei-tavak Nemzeti Park, és a Krka Nemzeti Park.

Hova kirándulni, hegyet mászni?

Horvátországban a strandolás mellett remek túrákra, és hegymászásra is lehetőség van. Az ország legnagyobb hegyvidéke a Paghoz közeli Velebit, melynek legmagasabb csúcsa, a Vaganski vrh 1757 m-es. A hegység része a Zadarból és Ninből könnyen elérhető Paklenica Nemzeti Park.

A másik nagy horvát hegység a Biokovo, amely Makarskából és a Makarskai riviéráról mászható meg. A Biokovo legmagasabb csúcsa az 1762 m-es Sveti Jure. De a Biokovo más csúcsai is meghódíthatók Makarskából, valamint több napos túrákra is lehetőség van.

A Makarskához közeli Omisból pedig a 864 m magas Omiska Dinara csúcsa érhető el. A város lehetőséget ad raftingolásra, kajakozásra, és zipline drótkötélpálya kipróbálására is, ami szintén sokaknak vonzó lehet. Az adriai szigetek legmagasabb pontja a Brac-szigeten van, a sziget 778 m magas hegycsúcsáról csodás látvány tárul a szemünk elé. Látható tehát, hogy az ország Dalmácia része számos túrázási, hegymászási lehetőséget kínál.

Áttérve az északi Isztriára: Opatija felett az Ucka-hegység terül el, melynek legmagasabb pontja a Vojak 1401 m-es csúcs, ahol egy kilátótorony is van. A hegység szintén remek túrázásra ad lehetőséget jól kiépített utakon, és csodálatos kilátást kínál a Kvarner-öbölre.

Brac-sziget. Fotó: Kelovy

Hova, ahol a legolcsóbb a szállás?

Ezt általánosságban nehéz megmondani. Általában a kisebb, kevésbé felkapottabb települések a tengerparttól valamivel messzebb, 5-10 perces gyaloglással elérhető apartmanjai, kiadó házai a legolcsóbbak, de nagyobb helyeken is ki lehet fogni jó ajánlatokat. A legtöbben autóval mennek Horvátországba. Akik így tesznek, lehetőségük van, hogy akár a parttól pl. 10 vagy több perces autózásra elérhető (vagy remélhetőleg van busz a parti részre), nagyobb városokon, nyaralóhelyeken kívüli szállásokat válasszanak. Így ugyan nincsenek a központban, nincs kilátás a tengerre, de szinte féláron remek szállást kaphatnak.

De semmiképp sem a legnépszerűbb, világörökségi városok óvárosaiban, a legszebb szigetek fővárosainak központi részén kell a legkedvezőbb szállásárakat keresni. Drága helyek a legszebbnek tartott, romantikus, festői városok, mint pl. Opatija és Dubrovnik, vagy Hvar. Ugyanakkor a drágább városok környezetében, a környező kisebb üdülőhelyeken már olcsóbbak a szállásárak. Pl., csak az ár szempontjából, Dubrovnik helyett pl. Zatonban érdemes megszállni, Split helyett pl. Stobrecben, vagy Omisban, Porec helyett Barbiciban, stb.

Olcsóbbak természetesen a légkondicionáló nélküli, valamint a kevésbé felújított, és kevésbé szépen, gazdagon berendezett, vagy jól felszerelt apartmanok. A szállások olcsóbbak június elején, és szeptember elején (a melegebb tenger miatt inkább utóbbi időpont ajánlható, az idő még mindig jó), a legdrágábbak a július közepétől augusztus végéig tartó főszezonban. Hosszabb tartózkodásnál általában egy éjszakára számolva olcsóbban jön ki a szállás.

Bárhol is foglalunk, ajánlatos mindig elolvasni a korábbi vendégek értékeléseit az adott szállásról! A legjobb szállásokat a legjobb áron minél korábban foglalva lehet megtalálni! A nyár eleje-közepe táján a legjobb szállások közül sok már elkel. Ezért csak azt tudjuk ajánlani, hogy érdemes áttekinteni azoknak a régióknak a szállásárait, ahova készülünk, pl. ezen az oldalon Horvátország-szerte számos kiadó apartman, magánszállás, szálloda található, a legnagyobb választékban, garantáltan a legjobb árakon.

Általában a helyszínen is lehet szállást találni (de nem mindig, nem mindenhol), vannak akik Horvátországba előre foglalt szállás nélkül mennek ki. Ilyen esetben viszont nincs meg az előnyünk, hogy az igényeinknek leginkább megfelelő szállást választhassuk ki, a helyszínen nehezen választhatunk mind árban, mind a parttól való közelségben, mind egyéb jellemzőkben legmegfelelőbb szálláshelyet.

Általánosságban pedig a horvátországi árakról, köztük a szállásárakról lásd részletes, mindenre kiterjedő, mindig aktuális leírásunkat: Horvátország árak

Hova menjünk gyerekkel, hol vannak homokos tengerpartok?

A kavicsos, sziklás partok általában ugyan tisztábbak, és szebbek a homokosoknál, de sokan mégis, ilyen-olyan okból, pl. mert kisgyerekkel utaznak, kifejezetten homokos strandokat keresnek Horvátországban. Nincs olyan sok az országban, de azért előfordulnak kisebb vagy nagyobb szakaszon homokos, lassan mélyülő strandok. A horvátországi homokos strandokról lásd leírásunkat itt, tippekkel, tanácsokkal, térképpel Horvátország homokos strandok

Gyermekek számára vonzó lehet egy aquapark közelsége is. Isztriában, Novigradtól 7, Umagtól 16 km-re nyílt meg Horvátország első aquaparkja, az Istralandia, 2015-ben pedig Porec közvetlen közelében az Aquacolors. Ezekről bővebben itt: Istralandia és Aquacolors aquapark. Isztriában zipline-pálya kicsiknek és nagyoknak, valamint gokart pálya is van.

Hova menjünk fiatalként, ha bulizni akarunk?

Horvátország nem Ibiza, de itt is találhatók bulis helyek. Leginkább pl. Pag, és azon belül Novalja, és a Zrce-part ajánlható, és az is a főszezonban. Ezt Horvátország Ibizájának tartják. A szigeten nyaranta több zenei fesztivál is megrendezésre kerül. Mindenképp Pagot ajánljuk tehát elsősorban azoknak a fiataloknak, akik a legfőbb szempontja, hogy a legnagyobbat tudják bulizni Horvátországban. A másik bulis hely a Hvar-sziget, de az egyben elég drága helynek számít. A többi, sok szórakozási lehetőséggel kecsegtető horvátországi nyaralóhelyről külön, a Horvátország éjszakai élet cikkben írtunk.

Hvar-sziget. Fotó: Topalaska

Hova menjünk, ha pihenni szeretnénk, csendes horvátországi nyaralást keresünk?

Akik robinsoni, csendes nyaralóhelyre vágynak, ahol nincs tömeg, a turizmus térhódítása még nem következett be, ahol az éjszakai élet csak egy vacsorát, vagy a kikötőben való sétát jelenti, választhatják a Dubrovnikból hajóval elérhető Lopud-szigetet. Csendes, nyugodtabb hely a Solta, a Susak és a romantikus Mljet-sziget is. CresVis és Dugi Otok szigetek bizonyos részei is csendesnek számítanak. De ezeken kívül több régióban, több szigeten is megtalálhatók a csendesebb, nyugodtabb, pihentetőbb helyek, amiket itt nem tudunk mit felsorolni, de a különböző nyaralóhely bemutatásoknál megemlítjük. Teljes izoláció a lakatlan Kornati-szigeteken érhető el, melyen ugyan nincsenek települések, de a szigeten lévő néhány egyszerű házban lehet szállást foglalni.

Általánosságban elmondható, hogy a nagyobb, máskor zsúfoltabb helyeknél is el lehet kerülni a tömeget szezonon kívül. Jó időpont lehet pl. szeptember eleje-közepe, amikor már nincsenek annyian, de az időjárás még szép, és a tenger is kellemesen meleg.

A népszerűbb részeknek, nagy nyaralóhelyeknek is vannak csendesebb utcái, csendesebb szállásai, érdemes az adott szállások leírását, valamint a korábban ott megszálltak véleményét elolvasni, hogy említik-e a csendet, vagy éppen a zajt.

Hova jót enni?

Sokan szeretik összekötni nyaralásukat egy adott ország, régió gasztronómiai különlegességeinek felfedezésével. A legjobb éttermek inkább a nagyobb városokban vannak, amik nem “csak” nyaralóhelyek, mint a szigeteken, vagy a szigetek kisebb falvaiban. A városokban az árak is olcsóbbak, mint a szigeteken. Kiemelkedően sok jó étterem van Splitben, és Rovinj-ban és Dubrovnikban. Ezeken belül Splitben ugyanazokért a fogásokért, ugyanolyan minőségű ételekért jóval kevesebbet kell fizetni, mint a drága városnak számító Rovinjban és Dubrovnikban. A haléttermek, tenger gyümölcsei kedvelői Isztriában járva mindenképp keressék fel Novigradvárosát is.

A kisebb helyeken is vannak jó éttermek, csak jóval kevesebb. Városokban, szigeteken is előfordulnak a jó éttermek mellett “turistacsapda” helyek is, amelyekben túlárazottan, a legjobb esetben átlagos fogásokat fogyaszthatunk, míg lehet hogy 100 méterrel arrébb jobb áron, sokkal jobbat ehetnénk. A nagyon központi részeken, főtereken, főutcákban, kikötőben, a strandon pláne érdemes erre odafigyelni. Tartsuk észben, hogy Horvátországban sok étteremben nem lehet kártyával fizetni, dohányozni viszont igen. Ha helyi, autentikus fogásokra vágyunk, konobába üljün be.

Oldalunkon kigyűjtöttük a horvátországi városok, nyaralóhelyek legjobb, ajánlott éttermeit. Ezek a Horvátország látnivalók oldalunkról elérhető város- és nyaralóhelykalauzok végén olvashatók, a nagyobb, népszerűbb helyek esetében. Érdemes egy ilyen, általunk is ajánlott étteremben vacsorázni, hiszen ugyanazon az áron, vagy akár olcsóbban finomabbat ehetünk, mint egy átlagos, turistacsapda helyen.

Novigrad. Fotó: Nmndlr

Hova menjünk búvárkodni?

Akik búvárkodni szeretnétek, az azokra alkalmas legjobb helyekről, a búvárkodási tudnivalókról, szabályokról, búvárközpontokról a Horvátországi búvárkodás cikkünkben olvashatnak.

Luxus nyaralásra, hova?

Akik nem minél olcsóbban, hanem minél fejedelmibben szeretnék eltölteni horvátországi nyaralásukat, exkluzív, luxusszállodákban, azok például a Horvátország-szerte legtöbb 5*-os szállodával rendelkező Dubrovnikba, vagy pedig a szintén “elitebb” nyaralóhelynek számító, ugyancsak több ötcsillagos szállodát kínáló Opatijába vagy Rovinjba utazhatnak. A Hvar sziget is egy magasabb árakat kínáló, kifejezetten szép hely. A Horvátország legeslegjobb szállodáit számba vevő listákon Dubrovnik mellett Rovinj hotelei szerepelnek a legnagyobb számban, ezekben a városokban érdemes áttekinteni a szállodákat azoknak, akiknek a legnagyobb igényeik vannak.

Naturistaként hova?

Horvátország szinte minden részén vannak naturista strandok. A legjobbak talán a Rab-szigeten, amely a nudista nyaralás úttörőjének számít. De persze máshol is, Horvátország naturista strandjai ezen a térképen kerültek feltüntetésre.

Melyek Horvátország legszebb helyei?

Az utolsó horvátországi “hova-szempontként” azt tekintjük át, hogy melyek azok a helyek az országban, amiket nem érdemes kihagyni, amik mindenkinek tetszeni fognak, tehát hogy mik Horvátország legszebb, legcsodálatosabb utazási célpontjai. Egy ilyen lista nagyon szubjektív lehet, mindenkinek más a szép, és mások az igényei, de igyekeztünk figyelembe venni mások javaslatait, az interneten elérhető számos hasonló listát is, és így állítottuk össze, hogy mik azok a helyek, amik Horvátország legeslegszebb, top-látnivalói, és amik a legtöbb utazót el fognak varázsolni. Ezeknél természetesen sokkal több csodálatos rész van, de az alábbiak szinte mindenki számára tuti tippek. Az alábbi listában főleg a nagyobb, több programot, mindenki számára széleskörű kikapcsolódást kínáló részek szerepelnek, a kis, paradicsomi strandok, apró, eldugott faluk említése egy sokkal hosszabb, és még szubjektívabb listát tenne ki. Az alább felsorolt városokról, szigetekről, nemzeti parkokról részletesen, sok tippel és tanáccsal lehet olvasni Horvátország látnivalók oldalunkról kiindulva.

Forrás: MTI/utazas-nyaralas

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

banner
onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Előkerült a térfigyelő kamera felvétele a Jókai utcai házomlásról – felkavaró videó (18+)

Szinte teljesen leomlott hétfő délelőtt Budapesten a Jókai és az Aradi utca sarkán található épület teteje és az...

Eldőlt: 2035-től nem lehet új benzinzes és dízeles autót venni az EU-ban

Ma, szerda hajnalban elfogadták az Európai Unió tagországai a klímavédelmi törvényeket, miszerint 2035-től a tagországok területén betiltják a...

Ekkora baj közelít? Az állam mostantól vészhelyzetben átveheti az energiacégek irányítását

Az orosz–ukrán háborúra hivatkozva, rendelettel készítette elő a magyar kormány, hogy a magyar állam az ellátás folyamatosságára és...

Földön, tengeren, levegőben, mindenhol ott lesznek a NATO katonái: Amerika jelentősen növeli a jelenlétét Európában

Az Egyesült Államok jelentősen megnöveli katonai jelenlétét Európában – jelentette be Joe Biden amerikai elnök szerdán a NATO...