21.6 C
Budapest
2022. július. 5. kedd

Megdőlt a koronavírus-tévhit: rengeteg futó, bringás van veszélyben

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Eddig mindenki azt hitte, hogy elég 2 méter távolságot tartani egymástól, ha sportolunk, viszont most egy kutatásból kiderült, hogy komoly veszélyben lehetnek azok a futók, biciklisek, akik ezen ajánlás alapján sportolnak – tévhit, hogy minden esetben elegendő a 2 métert betartani.

A koronavírus-fertőzés sokkal nagyobb sugarú körben terjed, mint sokan hiszik.

Bár még a kormányrendeletben is másfél méteres távolságot határoztak meg, amit tartani kell, ha emberek közé megyünk, egy friss kutatás szerint ez korántsem elég, ha futni, kerékpározni indulunk. Ugyanis a koronavírus sokkal nagyobb sugárban fertőzheti meg a sportolókat. A tanulmányban szimulálták a gyaloglás, futás és biciklizés közben keletkező légáramlatokat, hogy kiderüljön, meddig örvénylik az ember mögött a kilélegzett levegő, amellyel a koronavírus is fertőzhet, ha például egy tünetmentes vírushordozó indul el sportolni.

Bár az operatív törzs és a tisztifőorvos is többször hangsúlyozta, sportolni, kirándulni lehet, és ajánlott is a járvány idején, nem árt  óvatosnak lenni. Ugyanis a Leuveni és Eindhoveni Egyetemek tanulmányából kiderült, hogy a sportolás közbeni erős kilégzés miatt több kórokozó juthat a levegőbe, egyáltalán nem ajánlatos például az előttunk haladóval egyvonalban futni, biciklizni, de még sétálni sem.

A kutatók szerint, ha nem akarunk beleszaladni az előttünk haladó által kifújt, esetleg fertőző részecskékbe, akkor

tempós biciklizéskor legalább 20 métert kell ráhagyni az előttünk haladóra,

futásnál, lassú biciklizésnél ez a távolság legalább 10 méter,

míg séta közben, ha az előttünk haladóval kb. egy vonalban megyünk, akkor 4-5 métert kell tartani,

és akkor még nem is került szóba, hogy mi van olyankor, ha például egy biciklis elsuhan egy futó mellett.

Érdemes azt is átgondolni, hogy merre mész sportolni: hiszen a legtöbben felkapottabb parkokba járnak, úgyhogy, ha van rá mód, inkább keress valami kihaltabb terepet, ahol alig találkozol valakivel. Vagy, ha ezek után nagyon nem szeretnél a szabadban sportolni, korábban összeszedtünk néhány tippet arról, hogyan sportolhatsz otthon, akár négy négyzetméteren!

Minimum időnek 20 percet javasolnék ezt heti 5-ször, vagy akár naponta elvégezhető, de akinek az kényelmesebb, az heti 2-4 alkalommal 1-1,5 órát sportoljon otthon

– mondta el Gál Nóra, a Fitthon edzője. Az, hogy a nap melyik részében tesszük mindezt, leginkább tőlünk függ. Valaki szeret már kora reggel túlesni az edzésen, ez adhat a napnak egy erős energialöketet, de vannak olyanok is akik inkább munka után szeretnek sportolni, mert akkor jobban tudnak koncentrálni rá és a napi stresszt is le tudják ilyenkor vezetni.

Az én javaslatom az, hogy legyünk magunkhoz őszinték és tűzzünk ki reális célokat, így a sport nem lesz teher és nem fogunk magunknak csalódást okozni.

Eszköztelenül

Valójában egy 2×2 méteres szabad felületen kívül semmi másra nincs szükségünk az otthoni sportoláshoz. Nóra sokszor semmilyen eszközt nem használ, és nem is érzi hiányát. Valamikor az emberek környezetében lévő tárgyakat építi bele az edzésekbe: vizes palackot, széket vagy éppen a gyerekeknek vett fellépőt.

(Fotó: bkk.hu)

Címlapkép: Getty Images

penzcentrum, Hirmagazin.eu

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

banner
onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Jakab Péter átköltötte a Tankcsapda slágerét, majd az Országházból üzent: „Ez itt a Parlament, ahová utálok bejönni, mivel tele van sz*r emberrel”..

Jakab Péter ezúttal sem rejtette véka alá a véleményét: kendőzetlenül kitálalt a parlamentben helyet foglaló politikusokról. Jakab Péter ezúttal...

Öt varázslatos magyar kastély, amely újra teljes pompájában várja látogatóit

Ha kirándulnánk és bővítenénk történelmi tudásunkat, érdemes kastélytúrára indulnunk! Hazánk csodálatos kastélyai a Nemzeti Kastélyprogramnak köszönhetően újra teljes...

Az egészséges 7 éves kislány meghal mindössze egy perccel a rutinműtét után: “Semmi baja nem volt”

Az egész világod megváltozik, ha gyereked lesz. Az eddig semmiségnek számító dolgok mindenné válnak, a korábban figyelmen kívül hagyott...

A NAV ezeken a helyeken tart helyszíni ellenőrzéseket a héten

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapjának tájékoztatása szerint az alábbi helyszíneken terveznek ellenőrzéseket a 27. héten. Kiemelt ellenőrzési...
facebook